چین از ایران خواست FATF را بپذیرد؛ توصیه دوستانه یا شرط ادامه همکاری؟
یکی از مقامات ارشد حکومت ایران میگوید حتی چین نیز که نزدیکترین متحد تهران است از این کشور خواسته استانداردهای گروه ویژه اقدام مالی (FATF) را بپذیرد.
محمد صدر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در گفتوگو با خبرآنلاین گفت دیر یا زود باید FATF در ایران اجرا شود چرا که حتی چین نیز به عنوان شریک تجاری و سیاسی اصلی ایران چنین خواستهای را مطرح کرده است.
به گفته صدر، برخی مسئولان درک درستی از مسائل ایران ندارند یا هنوز به این درک نرسیدهاند که سفره مردم به ارتباطات بینالملل و مسائلی نظیر FATF گره خورده است اما سرانجام به این نتیجه میرسند که باید سیاست خارجی را در نظر بگیرند.
وی افزود: امروز اکثر کشورهای جهان عضو FATF هستند؛ چراکه دولتها میدانند اگر عضو این سازمان نباشند و در فهرست سیاه قرار بگیرند در تجارت خارجی با مشکل جدی مواجه میشوند. نظیر آنچه اکنون برای ایران رخ داده و امکان مبادله پولی و مالی با بانکهای بزرگ دنیا وجود ندارد.
صدر تاکید کرد: به نظر میرسد این مسئله هنوز مورد درک دولت قرار نگرفته است. البته مسئولان دولت بهتر از هر کسی آگاه هستند که دیر یا زود باید به سمت حل این مشکل حرکت کنند؛ اما اینکه چرا تا امروز اقدامی صورت نگرفته جای سؤال دارد؟
او حضور ایران در لیست سیاه FATF را مضر توصیف کرد و گفت این مسئله نام ایران را در کنار کره شمالی و میانمار قرار میدهد و باعث میشود از حدود ۱۹۰ کشور دیگر جهان عقب بماند. مشخصاً چنین شرایطی معنای بدی دارد.
صدر افزود: حتی گفته میشود چین که امروز دوست و برادر ایران محسوب میشود به مسئولان توصیه کرده که مسئله FATF را حل کنند. این موضوع برای چینیها حائز اهمیت بالایی است.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: تنش در بازار ارز که به اقتصاد کشور آسیب رسانده، علت غیراقتصادی دارد؛ با انزوای بینالمللی که یکی از آنها همین بیتوجهی به FATF یا احیای برجام است، پول حاصل از درآمدهای نفتی ایران در اختیار کشور قرار نمیگیرد و طبیعی است که کشور با کسری ارز و افت ارزش ریال مواجه شود.
گروه ویژه اقدام مالی که به اختصار اِفاِیتیاِف خوانده میشود، سازمانی بیندولتی است که در سال ۱۹۸۹ با ابتکار گروه هفت با نگرش به سیاستهای توسعه برای مبارزه با پولشویی تاسیس شد.
این سازمان در سال ۲۰۰۱ به کارزار مبارزه با تأمین مالی تروریسم پیوست.
این گروه میزان پیشرفت کشورهای عضو در زمینه پیادهسازی توصیههای این گروه را رصد میکند. همچنین پیشرفت تصویب و اجرای توصیههای گروه در سطح جهان را نیز نظارت میکند.
ایران در حال حاضر در کنار کشورهایی همچون کره شمالی در لیست سیاه FATF قرار دارد.