اختصاصی | کارشناس امنیت انرژی: بعید است ایران در واکنش به آمریکا رفتار هیجانی نشان دهد
دانیال رحمت، مشاور حوزه امنیت انرژی، میگوید بعید است ایران در واکنش به حملات اخیر آمریکا به نیروهای نیابتی آن در منطقه، رفتاری هیجانی از خود نشان دهد و وارد یک زدوخورد پرریسک و احتمالاً بیفایده شود.
رحمت در گفتوگویی اختصاصی با العین فارسی در خصوص نتایج حملات امریکا به نیروهای مورد حمایت ایران در عراق و سوریه گفت: باید توجه كرد كه حمله هوایی ایالات متحده با چه هدفی انجام شده است. این حملات در وهله اول به منظور حفظ بازدارندگی و همچنین به منظور كاهش توان نیروهای طرفدار ایران انجام شده است.
وی افزود: بنابراین به نظر نمیرسد این تهاجم تغییر محسوسی را در واقعیتهای میدانی در عراق و سوریه بوجود بیاورد. همچنین مشخص است كه دولت بایدن تمایلی به تعمیق منازعه با ایران ندارد.
او تاکید کرد: به صورت مشخص واشنگتن قصد ندارد تمركز كلان امنیتی-نظامی خود را از اوكراین به خاورمیانه معطوف كند.
همچنین به گفته او مناسبات سیاسی داخلی عراق و سوریه نیز نمیتواند تحت تاثیر اقدام نظامی در این سطح باشد. در عمل اینطور به نظر میرسد كه شاهد تغییر چشمگیری در مناسبات امنیتی محور ایران عراق سوریه با ایالات متحده نیستیم.
او در پاسخ به سوالی درباره نحوه واکنش ایران به حملات آمریکا و تاثیر آن روی امنیت انرژی در جهان گفت: ایران اصولاً در اندیشه ایجاد یک كریدور تجاری امنیتی از ایران به دریای مدیترانه با مشاركت بغداد و دمشق است. اگرچه این كریدور ترانزیتی همچنان بدلائل امنیتی سیاسی و زیرساختی غیرفعال است در صورت مشاركت چین میتواند در آینده بخشی از مسیر اصلی ترانزیت كالای آسیا به اروپا باشد.
وی افزود: طبیعتاً تضمین امنیت مسیر تجاری امنیتی عراق به سوریه از القائم و البوكمال برای ایران عراق و سوریه امری حیاتی است و آسیب به آن منجر به كاهش تابآوری دولت دمشق و حزب الله خواهد بود. با این وجود حملات اخیر تاثیری بر بازارهای انرژی ندارد.
به گفته رحمت، در واقع گلوگاههای اصلی انرژی در منطقه در نقاط دیگری هستند. تنگه هرمز، تنگه باب المندب، كانال سوئز و تنگههای تركیه نقش بسیار مهمی در تجارت جهانی و بویژه حمل و نقل انرژی دارند.
او در خصوص واكنش ایران گفت: باید این نكته را در نظر داشت كه ایران یک سیاست منطقهای مشخص دارد. تصمیمات ایران و همچنین واکنشهای آن در یک چارچوب نسبتاً معین صورت بر مبنای هزینه و فایده انجام میشود.
رحمت افزود: بنابراین در شرایط فعلی كه به نظر میرسد ایران بیشتر از هر چیز مایل به جلوگیری از گسترش بحران به لبنان است و بعید به نظر میرسد كه تهران سرمایه و حیات متحدان خود را در یک زد و خورد پر ریسك و احتمالاً بیفایده به خطر بیندازد.
او تاکید کرد: در ضمن باید در نظر داشت كه نقش تهران برای گروههای طرفدارش عمدتاً یک نقش معنوی و مستشاری است تا یك نقش فرماندهی مركزی، لذا وجهه عُقلائی تهران به عنوان یک مركز تجمیع خِرَد و تحلیل نباید خدشهدار شود. این خود دلیلی برای پرهیز تهران از رفتارهای هیجانی است.