طبیعت انسانها را تسخیر میکند؛ ازدواج اجباری در پاکستان به دلیل تغییرات آب و هوایی
گزارشی از روزنامه لوموند فرانسه آثار اجتماعی خطرناکی را که تغییرات آب و هوایی در پاکستان طی سالهای اخیر به جا گذاشته است، فاش کرد.
این گزارش میگوید که تعداد بیشتری از خانوادهها در پاکستان که به دلیل بادهای موسمی غیرعادی زمینهای خود را از دست دادهاند، دختران کمسن خود را مجبور به ازدواج میکنند تا از این طریق خانوادههای خود را تأمین کنند.
در روستای کوچک «خان محمد ملاح» در ایالت سند پاکستان، ماشوق بیرهمانی، بنیانگذار سازمان غیردولتی «Sujag Sansar» که با جوامع محلی برای مبارزه با ازدواج کودکان همکاری میکند، ۴۵ مورد ازدواج زیر سن قانونی را در سال ۲۰۲۴ تنها در این روستا ثبت کرده و یکسوم این ازدواجها در ماههای می و ژوئن، درست قبل از شروع فصل بادهای موسمی، رخ داده است.
بادهای موسمی که برای میلیونها کشاورز در پاکستان و امنیت غذایی کشور حیاتی هستند، در سالهای اخیر طولانیتر و قویتر از همیشه شدهاند و باعث سیلابهای بیشمار و تخریب زمینهای کشاورزی شدهاند.
این بلایای طبیعی و اقتصادی که به دلیل گرمایش جهانی تشدید شدهاند، به ظهور یک پدیده جدید منجر شده است که پاکستانیها آن را «عروسهای بادهای موسمی» مینامند.
گولشیر پانهور، مدیر پروژه در سازمان «Sujag Sansar»، گفت: «ما افزایش منظمی در موارد ازدواج اجباری در طول سیلابهای ویرانگرتر در تاریخ پاکستان مشاهده کردهایم، مانند سالهای ۲۰۰۷، ۲۰۱۰ و ۲۰۲۲.»
گزارش روزنامه داستان دختر ۱۳ سالهای به نام «سلوى» را روایت میکند که سال گذشته ازدواج کرده بود و در حالی که کودک چندماههاش را در آغوش داشت. او گفت: «به دلیل سیلابها، والدینم زمینشان را از دست دادند. آنها چاره دیگری نداشتند.»
آمارهای شوکهکننده
بر اساس مطالعهای که توسط دو دانشگاه پاکستانی درباره پیامدهای سیلابهای سال ۲۰۱۰ انجام شد، نرخ ازدواج دختران در سنین ۱۵ تا ۱۹ سال از ۱۰.۷ درصد به ۱۶ درصد در سال بعد افزایش یافت. در ایالت سند به تنهایی، حدود ۴.۸ میلیون نفر تحت تأثیر قرار گرفتند که نیمی از آنها هنوز کودک بودند.
در این منطقه، نزدیک به یکچهارم دختران قبل از ۱۸ سالگی ازدواج کردهاند. پانور توضیح داد: «با نبود درآمد، کشاورزان به قدری ناامید شدهاند که دخترانشان را با قیمتی معادل یک گاو یا حتی کمتر شوهر میدهند. آنها امیدوارند که با این کار دخترانشان را از فقر دور کنند و پول کافی برای تغذیه بقیه خانوادهشان به دست آورند.»
تا سال ۲۰۲۲، سیلابها، یکسوم پاکستان، پنجمین کشور پرجمعیت جهان را زیر آب برده بودند و محصولات با ارزش را در کشوری که کشاورزی یکچهارم تولید ناخالص داخلی و یکسوم از مشاغل را تشکیل میدهد، نابود کردند. بسیاری از روستاهای کشاورزی در ایالت سند از سیلابهایی که میلیونها نفر را آواره کرده بود، بهبود نیافتند.
ایزا، مادر ۲۹ سالهای که دو فرزند دارد، گفت: «ما در زمین خودمان زندگی میکردیم، اما در سال ۲۰۱۰ بادهای موسمی آن را نابود کردند. برای بقا، مجبور شدیم به منطقه دیگری مهاجرت کنیم.»
او افزود: «با وجود این مهاجرت، خانواده کوچک ما برای تأمین غذا به سختی تلاش میکرد و تصمیم گرفتند دختر کوچکشان را شوهر دهند. دیبا ۱۲ ساله بود که با مردی ۲۵ ساله با مهریه ۱۵۰ هزار روپیه پاکستانی، معادل ۴۸۰ یورو، ازدواج کرد.»