زنی که به «هرم چهارم مصر» شهرت داشت، کل قرآن را از حفظ بود!
امکلثوم مشهورترین خواننده جهان عرب که در نخستین سال سلطنت احمدشاه قاجار در روستایی نزدیک به قاهره به دنیا آمد و بعدها به «هرم چهارم مصر» یا «کوکب شرق» معروف شد، ۷۴ سال قبل در چنین روزی با یک خبرنگار ایرانی مصاحبه داشت.
در نخستین سال سلطنت احمدشاه قاجار در یکی از روستاهای شمالی قاهره دختری به دنیا آمد که چند دهه بعد به نماد مصر تبدیل شد.
فاطمه البلتاجی که با نام هنری امکلثوم به کار خوانندگی ورود کرد و با صفاتی نظیر «هرم چهارم مصر» یا «کوکب شرق» نیز شناخته میشد به واسطه صدای خوش پدرش و تشویق او، به این راه کشیده شد، در سال ۱۹۲۳ از روستای محل سکونت به قاهره نقل مکان کرد تا زیر نظر شیخ ابوالعلاء از اساتید به نام موسیقی آن زمان حرفه خوانندگی را آغاز کند.
وی از ۱۳ سالگی با پوشیدن لباسهایی شبیه به پسران بادیهنشین (به دلیل حساسیت روی آوازخوانی دختران) خواندن تواشیح دینی و شعرهای عارفانه را آغاز کرد و تا ۷۳ سالگی به حرفه خوانندگی مشغول بود و قطعههای عاشقانه و مذهبی بیشماری را از خود به جای گذاشت.
در ۲۵ آذرماه ۱۳۲۹ شمسی خبرنگار خوششانس ایرانی، سید محمد بطحائی مدیر هفتهنامه «زبان ایران و هند» موفق شد مصاحبهای ماندگار را با مشهورترین و محبوبترین خواننده جهان عرب به ثبت برساند. این هفتهنامه به دو زبان فارسی و انگلیسی در بمبئی منتشر میشد.
بطحائی در توصیف این خواننده گفته است: امکلثوم با روی خوش و لبخند همیشگی که بر لبانش داشت من را پذیرا شد و مهربانی و تواضع در مصاحبه حضور یافت.
امکلثوم که در زمان مصاحبه ۴۰ سال داشت عنوان کرد: تحصیلات من دینی بوده و قرآن را کاملا از حفظ دارم. در منزل نزد پدرم به تحصیل مشغول بودم.
وی در جشن عروسی محمدرضاشاه پهلوی با بانو فوزیه حضور داشت و قرار بود برای مراسم عروسی شاه ایران با فرح دیبا نیز به ایران سفر کند.
امکلثوم در مصاحبه خود عنوان کرد در سال ۱۹۳۵ وارد حرفه سینما شده و در فیلمهایی به نام «وداد لنشید الامل»، «دناینز عایده»، «سلام» و «فاطمه» به عنوان بازیگر حضور داشته است.
این خبرنگار در خاطرات خود میگوید: «چند روز بعد از مصاحبه کارت دعوتی به دست من رسید و برای شرکت در جشن انجمن هلال احمر مصر که از ساعت ده عصر شروع شد و تا ساعت ۳ بعد از نصف شب ادامه داشت دعوت شدم. در این جشن که بیش از چندین هزار از طرفداران امکلثوم شرکت داشتند او را مثل پیغمبری در میان گرفته بودند و هرکس برای گرفتن عکس با امکلثوم بر دیگران سبقت میجست.»
امکلثوم در سوم فوریه سال ۱۹۷۵ - ۱۴ بهمن ۱۳۵۳ - در قاهره درگذشت و بیش از ۴ ملیون نفر از هوادارانش در مراسم تشییع پیکر او حضور یافتند که تعدادی از آنان رجال دولتی بودند تا یکی از باشکوترین مراسم تدفین رقم بزنند.
روز ۲۵ آذر هفتاد و چهارمین سالگرد چاپ این مصاحبه تاریخی توسط یک خبرنگار ایرانی با محبوبترین خواننده جهان عرب و کشور مصر بود.