قمرالملوک وزیری، امکلثوم ایران
قمرالملوک وزیری به عنوان اولین خواننده زن ایران که در دوران قاجار فعالیت میکرده و به دلیل اجرای آهنگهای سیاسی و اجتماعی از محبوبیت زیادی نزد مردم برخوردار بوده، بخاطر سبک موسیقیاش به امکلثوم ایران (خواننده مشهور مصری) مشهور شده است.
قمرالملوک وزیری اولین خواننده زن ایران که با موسیقیاش خود را در دل هواداران جا کرد، متولد ۱۲۸۴ خورشیدی در تاکستان قزوین بود.
وی که نام اصلیاش قمرخانم سیدحسینخان بوده، کمتر از دو سال داشت که پدر و مادرش را از دست داد و مادربزرگش که روضهخوان زنان درباری بود، پرورش او را به عهده گرفت.
او همراه مادربزرگ خود به مجالس عزا میرفت و با شور و نوای کودکانه و صدای خوشش مجلس را به یک کنسرت موسیقی تبدیل میکرد.
در ایران مشاهیر و هنرمندان بسیاری وجود دارد که بخشی از تاریخ گرانمایه ایران را ساختهاند اما قمرالملوک به عنوان اولین خواننده زن ایران از جایگاه ویژهای برخوردار بود و به دلیل سبک موسیقی و میزان محبوبیتش نزد مردم به امکلثوم ایران مشهور شد.
امکلثوم خواننده مشهور مصری بود که در موسیقی عربی تحولی شگرف بهوجود آورد.
قمرالملوک در سن ۱۹ سالگی برای اولینبار در گراند هتل تهران کنسرت داد. این نخستینبار بود که زنی آن هم بیحجاب در ایران کنسرت میداد. او در این برنامه ترانه «مرغ سحر» ساخته نیداود استاد ردیف آوازش با سروده بهار را خواند و برای آواز ماهور سرودهای از ایرج میرزا را برگزید.
قمرالملوک وزیری نخستین خواننده زنی است که ترانههای سیاسی و اجتماعی را برای اجرا در کنسرتها و ضبط صفحه برگزید، کنسرتهای خیریه ترتیب میداد و سود بیشتر برنامههایش را خرج ۱۲ فرزندخوانده خود و چند پرورشگاه میکرد.
در آن زمان شرکتهای ضبط موسیقی از انگلیس و آلمان نمایندگانی به تهران فرستادند تا آوای او را بر صفحههای گرامافون ضبط کنند.
استاد غلامحسین بنان چهره شناختهشده آواز ایران نیز درباره قمر گفته بود: قمرالملوک، امکلثوم ایران است.
قمرالملوک وزیری در ۱۴ مرداد ۱۳۳۸ در سن ۵۶ سالگی بر اثر سکته مغزی درگذشت و در آرامگاه ظهیرالدوله تهران که اکنون ممنوعالورود است به خاک سپرده شد.