دختران بدن خود را در یک چالش وحشتناک در «تیکتاک» مثله میکنند!
هنگامی که یک بازرس مدرسه در کوزوو در ۸ اکتبر به تماس مادری پاسخ داد، او فکر کرد که باید یک مشکل عادی را حل کند.
به ذهن بازرس Eranda Comnova خطور نکرد که دهها دختر نوجوان در شهر او برای شرکت در یک چالش در پلتفرم Tik Tok خود را مثله میکنند.
بازرس گاکوا که ۸۰ هزار نفر جمعیت دارد، به خبرگزاری فرانسه گفت: «مادری با من تماس گرفت و به من گفت که دخترش، دانشآموز کلاس پنجم، عمداً خود را با دوستانش مثله کرده است.»
بازرس بلافاصله از تمامی معلمان، مسئولان آموزشی و روانشناسان مدرسه خواست تا موضوع را بررسی کنند. آنها دریافتند که ۲۲ مورد خودآزاری در طی چند هفته در میان دختران نوجوان شهر رخ داده که اولین مورد به ژانویه برمیگردد.
کومنووا باجی افزود: در نگاه اول فکر میکردیم که دستهای خود را داوطلبانه با اجسام تیز بریدهاند، اما پس از معاینات پزشکی متوجه شدیم که برخی از دختران دهها زخم در تمام قسمتهای بدن خود دارند.
این پدیده شوک بزرگی را در شهر جیاکوا ایجاد کرد که پیش از این به عنوان زادگاه تعدادی از فعالان آلبانیایی شناخته میشد. کومنووا باجی خاطرنشان کرد که «این فقط یک شوک برای جامعه آموزشی نبود، بلکه یک زلزله برای همه بود.»
سلامت روان
پلتفرم TikTok که یکی از محبوبترین شبکههای اجتماعی در جهان به حساب میآید و یک و نیم میلیارد کاربر دارد، بخشی از موفقیت خود را بر روی «چالشها» ایجاد کرد، که کمپینهایی هستند که کاربران را به ایجاد کلیپهای ویدیویی دعوت میکنند که چیزی را تکرار کنند. مانند یک شوخی، آهنگ، یا رقص.
مادر یکی از قربانیان گزارش داد که کودکان ۹ ساله پس از تماشای ویدیوها در TikTok در این چالش شرکت کردند.
این مادر که فقط با دو حرف اول نامش، E.Z، درخواست کرده بود، توضیح داد که این موضوع مثل یک بازی برای دختران بین ۹ تا ۱۷ ساله است که آنچه را در TikTok میبینند بازتولید میکنند.
زنی که دخترش از هر یک از زخمهای او عکس گرفته است، گفت: «این بدترین کابوس من شده است.»
او مانند سایر والدین از ذکر نام خودداری کرد. مقامات محلی نیز از افشای هویت قربانیان که همگی خردسال بودند جلوگیری کردند.
پلتفرم TikTok رسماً ویدیوهایی را که خودآزاری یا خودکشی را تبلیغ میکنند ممنوع میکند.
با این حال، کارشناسان، محققان، پزشکان و والدین سالهاست که درباره تأثیر شبکههای اجتماعی بر سلامت روان کاربران، بهویژه جوانان هشدار میدهند. برجستهترین خطرات شناختهشده اعتیاد، آزار و اذیت و عدم عزتنفس است.
در سال ۲۰۲۳، ویوک مورتی، افسر ارشد پزشکی ایالات متحده از دولت خواست تا اقداماتی را برای محافظت از جوانانی که از رسانههای اجتماعی استفاده میکنند، اتخاذ کند.
پیشگیری
دکتر مورتی در یادداشتی رسمی نوشت: «ما با یک بحران سلامت روان ملی مواجه هستیم که جوانان را تحت تاثیر قرار میدهد و رسانههای اجتماعی یکی از عوامل اصلی هستند که باید فوراً به آنها رسیدگی کنیم.»
در Gjakova، افرادی که با خبرگزاری فرانسه صحبت کردند، گزارش دادند که درصد زیادی از قربانیان در مثله کردن خود راهی برای غلبه بر اندوه خود پیدا کردند، در حالی که دیگران میخواستند مقاومت خود را در برابر درد آزمایش کنند.
بسوورت کراسنیکی ۴۵ ساله، مدیر شرکت و پدر سه فرزند، گفت: «پذیرفتن اینکه دخترانمان داوطلبانه به خود آسیب رساندهاند برای ما بسیار دشوار است.»
در مورد کندریسا هوتی آرایشگر ۳۲ ساله گفت: این فقط یک مشکل نیست، بلکه بیش از این است. او افزود: فرزندان من هنوز جوان هستند و من مستقیماً نگران آن نیستم، اما ترس ما با بزرگتر شدن فرزندانمان افزایش مییابد.
برای مبارزه با این پدیده، بخش آموزشی ابتکارات جدیدی را برای آگاه کردن دانشآموزان نسبت به خطرات شبکههای اجتماعی آغاز کرده است.
مروت عزیری، روانشناس معتقد است که این اعمال خودزنی ناگزیر با «توانایی استفاده از شبکههای اجتماعی بدون هیچ نظارتی، حتی زمانی که کودکان در مدرسه یا در کنار خانواده هستند» مرتبط است.
درین دومی، سخنگوی دادستانی کل، به خبرگزاری فرانسه تایید کرد که مقامات قضایی در کوزوو پرونده را بررسی کرده و تحقیقاتی را آغاز کردند. وی افزود: پلیس مجاز است تمام اقدامات را برای روشن شدن شرایط این پرونده انجام دهد.
اما برخی معتقد بودند که تنها راه حل این است که به سادگی برنامه را ممنوع کنید. E.Z گفت: «دولت باید TikTok را ممنوع کند، زیرا این برنامه همه چیز، حتی خطرناکترین محتوا را منتشر میکند!»