از تحریم تا رفع فیلترینگ؛ از گوگلپلی و مسیرش در ایران چه میدانیم؟
گوگلپلی، بزرگترین بازار اپلیکیشنهای اندروید پس از دو سال فیلترینگ در ایران، سرانجام رفع فیلتر شد و در دسترس عموم کاربران اندرویدی در داخل ایران قرار گرفت، اما از مسیری که این بازار برای تثبیت خود در ایران طی کرد چه میدانیم؟
گوگلپلی یا پلیاستور سرویس توزیع دیجیتال گوگل است که به عنوان بازار اصلی اپلیکیشنها در قلب سیستمعامل اندروید و توزیعهای آن جا گرفته و محلی برای دسترسی به اپلیکیشنهای رایگان و پولی در سیستم عامل اندروید است.
تا اواخر تابستان سال ۹۲ دسترسی به نرمافزارهای کاربردی گوگلپلی در ایران مقدور نبود و کاربرها برای دانلود از این سایت مجبور به دور زدن تحریمها به اشکال گوناگون بودند، اما گوگل در این زمان طی بیانیهای اعلام کرد: «به توسعهدهندهها امکان داده شده که اپلیکیشنهای رایگان خود را در دسترس ایرانیها قرار بدهند. آنها برای این کار، باید در صفحه قیمت و توزیع اکانت خود، گزینه ایران را تیک بزنند.» به این ترتیب، این بازار برای کاربران داخل ایران به تدریج در دسترس قرار گرفت و تحریمها در آگوست ۲۰۱۴ برداشته شد.
فعالیت گوگلپلی در ایران همواره با چالش تحریمها و در سالهای اخیر ماجرای فیلترینگ گره خورد، بطوریکه بارها به دلیل حذف ایپلیکیشنهای ایرانی خبرساز شد.
در آبان ۱۴۰۱ و همزمان با اعتراضات مردمی در ایران، اسنپ، تپسی، بله، آیگپ و سروش از گوگلپلی حذف شدند. در این میان یکی از جنجالیترین اقدامات گوگلپلی جلوگیری از عرضه اپلیکیشن روبیکا به بهانه جاسوسی از اطلاعات شخصی کاربران بود.
در همین رابطه، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هم اطلاعیهای منتشر کرد و اعلام کرد اتفاق پیش آمده یک رویکرد سیاسی بوده و در مواجهه با چند اپلیکیشن دیگر هم اتفاق افتاده است.
سرانجام پس از مدتها فراز و نشیب در جلسه روز سهشنبه شورای عالی فضای مجازی رأی به لغو فیلتر گوگلپلی داده شد تا بزرگترین بازار اپلیکیشنهای سیستم عامل اندروید دوباره در دسترس کاربران ایرانی قرار گیرد.
ستار هاشمی وزیر ارتباطات دولت جدید ایران، در این جلسه به شکل علنی از مضرات فیلترینگ گفت و با اشاره به زیان ۵۰ هزار میلیارد تومانی فیلترینگ بر ارتباطات کشور موفق شد رأی موافق اعضای حاضر در جلسه را برای رفع فیلترینگ گوگلپلی و در دسترس قرار گرفتن آن برای کاربران داخل کشور جلب کند.