افزایش فشار بر دولت آلمان؛ آیا برلین پای ایران را از کشور خارج میکند؟
از سپتامبر گذشته، روابط پرتنش ایران و آلمان، در پسزمینه سرکوب اعتراضات در ایران و واگذاری پهپادها به مسکو، در حال پیشروی است.
آلمان یکی از کشورهایی بود که بیشترین لفاظیهای خود را از ابتدای اعتراضات علیه ایران اقدام کرد و تلاشهای اروپا برای اعمال بستههای تحریمی اروپا علیه تهران را رهبری کرد. حتی هدایت بحث قرار دادن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی اروپا را برعهده داشت.
با وجود این، محافل سیاسی در آلمان همچنان معتقدند که تحرکات دولت کافی نیست و این کشور به سیاست جدید و سخت گیرانهتری در قبال ایران خصوصا در مقابله با نفوذ ایران در داخل آلمان نیاز دارد.
نوربرت روتگن، سخنگوی اتحادیه مسیحیت «راست میانه» در روابط خارجی، در آخرین فشار وارده به دولت در پرونده ایران گفت: «وضعیت ایران با ادامه اعدامها و مسمومیت دختران دانشآموزان در کشور بدتر میشود. اما سیاست اتحادیه اروپا و آلمان در قبال ایران تغییری نکرده است.»
وی ادامه داد: «مردم ایران میدانند که هیچکس دیگری نمیتواند رژیم را سرنگون کند، اما این را هم میدانند که با کمک ما (اروپا و آلمان) و تحریمهای شدید ما، کارها سریعتر پیش میرود، بنابراین مردم ایران از ما انتظار دارند که وقتی جان خود را در این راه به خطر میاندازند، ما نیز کارهای بیشتری انجام دهیم.»
وی در ادامه در توییتی عنوان کرد: «ما باید صریحاً در کنار مردم ایران بایستیم. اما آنچه از اتحادیه اروپا و آلمان تاکنون دیدهایم کافی نبوده است. این حداقل سطح تحریمهای سیاسی است تا تضمین شود که هیچ گسستی با رژیم ایران وجود ندارد.»
روتگن از دولت آلمان خواست تا به اتحادیه مسیحیت بپیوندد و پیشنویس قطعنامهای را با یکدیگر به پارلمان اروپا ارائه کنند تا تحریمهای سختتری از جمله معرفی سپاه پاسداران به عنوان تروریست در آن اعمال شود.
در داخل پارلمان، اتحادیه مسیحی (اپوزیسیون) و حزب سبز (شریک ائتلاف حاکم) خواستار تعطیلی مرکز اسلامی در هامبورگ، مهمترین بازوی ایران در اروپا شدند.
رودریش کیزوتر، نماینده اتحادیه مسیحی در کمیته روابط خارجی پارلمان آلمان در این باره گفت: «انتظار داریم که نانسی ویسر، وزیر کشور فدرال، مرکز اسلامی را به موقع تعطیل کند.»
وی در اظهارات مطبوعاتی خود ادامه داد: «مسجد کبود و اعضای آن توسط اداره حفاظت از قانون اساسی (اطلاعات داخلی) تحت نظر هستند، زیرا آنها تهدیدی برای مخالفان ایرانی در آلمان به حساب میآیند.» وی در ادامه گفت: «بنابراین اتحادیه مسیحی خواستار تعطیلی نهایی مرکز اسلامی در هامبورگ است. این یک سیگنال قوی به جامعه مدنی ایران خواهد بود.»
وی ادامه داد: «نیاز به بازنگری در سیاست ما در قبال ایران وجود دارد و این شامل اقدام قاطعتر علیه سازمانها و افرادی در داخل آلمان است که بهعنوان امتداد رژیم ایران عمل میکنند و سیستم بنیادی و آزاد دموکراتیک ما را تهدید میکنند.»
فشارها بر دولت آلمان برای اقدام قاطع علیه ایران در حال حاضر افزایش مییابد، اما نزدیکترین اقدام این است که مرکز اسلامی هامبورگ را ببندد و مسئولان آن را اخراج کند. افزایش فشار بر دولت در پرونده ایران دو هفته پیش با ارسال یادداشتی از سوی دولت به مجلس به شدت افزایش یافت و به وجود فعالیت سپاه پاسداران ایران در آلمان اعتراف کرد.
این یادداشت که در پاسخ به درخواستی برای ارائه یک جلسه توجیهی توسط حزب چپ مخالف در پایان ژانویه ارائه شد، به صراحت اعلام کرد که دفتر حفاظت از قانون اساسی نشانههایی از ارتباط بین سپاه پاسداران ایران و ۱۶۰ نفر ساکن در آلمان، بدون اینکه ماهیت این پیوندها مشخص شود، کشف کرده است.
دولت آلمان همچنین در این یادداشت به صراحت اعلام کرد که نیروی قدس سپاه پاسداران ایران که به عنوان یک سرویس مخفی اطلاعاتی نیز فعالیت میکند، بیش از ۱۰ سال است که در آلمان فعال بوده و فعالیتهای جاسوسی گسترده آن، معطوف به سرکوب اهداف اسرائیل بوده است.
به گفته دولت آلمان، تمرکز اصلی فعالیتهای اطلاعاتی ایران، تعقیب گروهها و افراد مخالف رژیم در داخل و خارج از کشور است. در این یادداشت همچنین آمده است: «از آغاز اعتراضات موسوم به مهسا امینی، نشانههای فزایندهای مبنی بر امکان جاسوسی از وقایع و افراد محافل اپوزیسیون وجود دارد. مرکز اسلامی هامبورگ شامل مسجد امام علی معروف به «مسجد آبی» است که به سبک ایرانی ساخته شده است. همچنین یکی از قدیمیترین مؤسسات اسلامی در آلمان و مهمترین مرکز شیعیان در سرزمینهای خود و در کل اروپا است.
مرکز اسلامی هامبورگ تا همین اواخر به عنوان مرکز فعالیتهای رژیم ایران و مرکز اصلی تبلیغاتی آن در خاک آلمان تلقی میشد، اما فعالیت به همین جا ختم نشد. گزارشهای آلمانی در چند سال گذشته به نقل از کمیسیون حفاظت از قانون اساسی، حاکی از آن است که تهران از مسجد آبی برای انتقال اطلاعات از آلمان به ایران سوء استفاده میکند که نه تنها به ارزیابی شرایط سیاسی و اقتصادی آلمان بستگی دارد، بلکه شامل موارد دیگری از اطلاعات حساس نیز میشود. این گزارشها حتی مرکز اسلامی هامبورگ را «محل ملاقات عوامل رژیم ایران در آلمان» توصیف کردند.