دیپلماسی انگور، تلخی انزوا را در افغانستان تسکین میدهد؟
با قطع شدن پلهای ارتباطی بین افغانستان و جهان خارج، پس از آن که جنبش طالبان قدرت را در اوت ۲۰۲۱ به دست گرفت، به نظر میرسد که اولین باران از مزارع انگور باریده و خوشههایی از امید را برای فردایی روشن میفرستد.
برای نخستینبار پس از بازگشت «طالبان» به قدرت پس از بیست سال، اولین محموله انگور افغانستان از طریق بندر خشکی هراتان در ولایت بلخ در شمال کشور، به روسیه صادر شد.
رسانههای افغانستان در مورد آنچه به عنوان یک دستاورد توصیف میشود، گفتند که اولین دسته انگور سفر خود را با کامیونهای یخچالدار به روسیه آغاز کرده است.
به نقل از رئیس اتاق تجارت و سرمایهگذاری بلخ، ۲ هزار کارتن انگور تازه، از طریق راهآهن بندر هراتان که مسیر اتصال به ازبکستان است، به مقصد نهایی خود در روسیه منتقل میشود.
مسیری جسورانه که نه تنها وابستگی متقابل کشورها، بلکه عزم راسخ برای حفظ روابط تجاری قوی را با وجود موانع مختلف جغرافیایی و سیاسی نشان میدهد.
علیرغم گشودگی متزلزل به دنیای خارج، در چند ماه گذشته میزان صادرات کالا از افغانستان به کشورهای همسایه افزایش یافته است، اقدامی که این کشور جنگزده را به بازگشت سالهای ناب گذشته امیدوار میکند.
انگور یکی از محصولات اصلی است که کشاورزان در افغانستان به آن وابستهاند، اما آنها همیشه از فروش این میوه رنج میبرند، چراکه بازارهای محلی دیگر برای بازاریابی آن کافی نیست و همین امر باعث شد تا این میوه را به عنوان یک راه حل موقت و تبدیل آن به کشمش ذخیره کنند.
با این حال، حتی این گزینه نیز بر دوش کشاورزان بود، زیرا تولید کشمش افغانستان سالانه ۸۰ تن تخمین زده میشود، در حالی که نیاز کشور از ۲۰ تن عبور نمیکند.
در دو سال گذشته، طالبان تفسیر سختگیرانه خود را از اسلام به مردم افغانستان تحمیل کرده و اقدامات علیه زنان را دوچندان کردهاند، که این مواضع به سدی در مذاکرات بر سر به رسمیت شناخته شدن در جامعه بینالمللی و کمکهایی که میتواند از طریق دیگر کشورها به افغانستان ارائه شود تبدیل شده است.
افغانستان به عنوان منطقهای با خاکهای غنی، آب و هوای مساعد و جمعیتی کشاورز، دارای محصولات کشاورزی در سطح جهانی از جمله انگور است.
انگور ستون فقرات ساختاری اقتصاد محلی افغانستان را تشکیل میدهد و راه نجات بسیاری از خانوادهها را فراهم میکند.
این میوه همچنین نقش حیاتی در زندگی فرهنگی جامعه افغانستان دارد و با ارائه این میوه لذیذ به میهمانان و حتی رهبران، شهرت مهماننوازی آنها را افزایش میدهد، به طوریکه در سفر آنگلا مرکل صدراعظم پیشین آلمان در سال ۲۰۱۰ و پذیرایی از او با انگور افغانی این مسئله مشهود بود.
کارشناسان میگویند که با صادرات این میوه در سطح جهان، افغانستان نه تنها بافت اقتصادی خود را تقویت میکند، بلکه بخشی از میراث فرهنگی غنی خود را نیز با جهان به اشتراک میگذارد.
ناظران بر این باورند، محموله انگور افغانستان به روسیه بارقهای از امید را میدهد که با وجود آشفتگی این کشور، روابط آن با جامعه جهانی را بهبود میبخشد.