در هفته اول تبلیغات انتخاباتی ریاستجمهوری ایران چه گذشت؟
هفته اول تبلیغات نامزدهای انتخاباتی خیلی نرم طی شد و غیر دو روز پایانی هفته که نامزدها را کمی به چالش کشید، هفته آرامی برای آنها سپری شد تا اولین مناظره انتخاباتی که دوشنبه شب برگزار میشود، عیار هر نامزد را تا حدودی مشخص کند.
در هفتهای که گذشت عموما نامزدها به تکگویی و اجرای مونولوگ پرداختند و غیر از دو روز آخر هفته که برنامهها به صورت میزگرد و چالشی با حضور کارشناسان و تحلیلگران سیاسی برگزار شد، هفته نرمی برای نامزدها سپری شد.
مسعود پزشکیان که به سخنوری قهار در کسوت نمایندگی مجلس معروف بود، در نخستین برنامه تبلیغاتی خود که در شبکه شش حاضر شد نتوانست آنگونه که از او انتظار میرفت ظاهر شود. با این حال او به مرور طی دو سه روز بعدش توانست خود را پیدا کند و در میزگرد اقتصادی که برنامهای حدودا چالشی است، از پزشکیان شب اول فاصله گرفت.
او در شب اول محافظهکارتر صحبت کرد و تا اینجا سعی کرده در سخنانش نه تنها از وارد شدن به محدوده خط قرمزها پرهیز کند، بلکه نسبت به سایر نامزدها کمتر از نیش و کنایه به دولتهای قبل و سایر نامزدها استفاده کند. هرچند در همایش روز جمعه، انتقادات نسبتا تندی نسبت به طرح نور یا همان گشت ارشاد بیان کرد اما هنوز گویا در حال گرمکردن خود است.
سعید جلیلی به اعتقاد برخی کارشناسان در انتخابات نامزد میشود تا ثابت کند، «حرف مرد یکی است»!
جلیلی مرید مصباح یزدی، دشمنیاش با برجام و مذاکره و توافق را همچنان حفظ کرده و گویا تقویتاش هم کرده است. همچنان بر همان مواضعی که در سالهای مسئولیت دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی داشته و نتیجه مذاکراتش قطعنامهها و تحریمهای جهانی یکجانبه بوده، اصرار میورزد و هنوز هم آن راهبرد را درست میداند. گویا همان حرفها و مواضع دو انتخابات قبلی که حضور داشته را بعضا تنها با کلماتی جدید بروزرسانی کرده است.
علیرضا زاکانی دیگر نامزد انتخاباتی ریاستجمهوری طبق پیشبینیها، با نیش و کنایههای جدانشدنیاش ظاهر شد و باز هم با ارائه برنامههای عجیب و غریب و وعدههای پوچی مثل تحویل گوشت مصرف یومیه خانوارهای تهرانی درب منزل یا حل معضل مسکن در ۴ سال، سوژه خنده شده است.
امیرحسین قاضیزاده هاشمی مثل دیگر نامزدها سعی دارد خود را ادامهدهنده دولت رئیسی معرفی کند تا شاید با این ترفند بتواند بخشی از آراء انتخابات ۱۴۰۰ را به سمت خود بکشاند. او امتیاز خود را در عضویتش در کابینه رئیسی میبیند و از عملکرد آن بعضا دفاع هم میکند. قاضیزاده در واقع بیخطرترین نامزد در بین اصولگرایان برای آنها و حتی جریان رقیب است.
مصطفی پورمحمدی چهرهای ثابت دارد. در چهرهاش هیجان و استرس یا خوشحالی و ناراحتی آنچنان مشخص نیست، از قدرت سخنوری خود تا اینجای کار کمک گرفته و اسیر چالش با کارشناسان میزگرد سیاسی هم نشده بلکه تلاش کرده با مزاح از کنار برخی نکات عبور کند. بیشتر به تعریف خاطرات از سوابق امنیتی و قضایی خود اکتفا کرده، غافل از اینکه برای جذب آرای مردمی گفتگوی تاریخ شفاهی را باید پایان داده و مشکلات و چالشهای موجود را بدون لفافهگویی بیان کرده و برای آنها راهحل ارائه کند.
شاید فرصت ۱۴۰۳ برای محمدباقر قالیباف یک فرصت استثنایی باشد؛ رقیب قدری در بین نامزدها ندارد و خیلی به این دور از انتخابات امیدوار است. او در هفته نخست تبلیغات در مناظره فرهنگی برابر سوالهای چالشی تمرکز خود را از دست داد و نتوانست آنطور که باید، چالش پیشآمده را مدیریت کند. او مانند سایر نامزدها در حال گرم کردن بود اما وقتی به چالش رسید، آنطور که انتظار میرفت واکنش نداشت و پاسخهای او محل چالشهایی جدید شدند.
باید دید در اولین مناظره که امشب دوشنبه برگزار خواهد شد عملکرد نامزدها چگونه خواهد بود.