نام وزیر طالبان از لیست افراد تحت تعقیب آمریکا حذف شد؛ حقانی کیست؟

همزمان با آزادی دو شهروند آمریکایی از سوی حکومت طالبان، وزارت خارجه آمریکا نام «سراجالدین حقانی»، وزیر کشور این حکومت، را از فهرست افراد تحت تعقیب حذف کرد؛ اقدامی که بهباور تحلیلگران، نشانهای از گشایش دیپلماتیک میان واشنگتن و کابل محسوب میشود.
دولت ایالات متحده به تازگی جایزه ۱۰ میلیون دلاری تعیینشده برای سراجالدین حقانی، وزیر کشور حکومت سرپرست طالبان، را حذف کرده است. این اقدام بهطور همزمان با آزادی یکی از شهروندان آمریکایی به نام جورج گلزمن از زندان طالبان صورت گرفت. به گزارش رسانههای آمریکایی مانند لانگ وار ژورنال و شبکه سیانان، این اقدام بهعنوان نشانهای از تغییر در سیاست واشنگتن در قبال طالبان تلقی شده است.
لانگ وار ژورنال در گزارش خود نوشته است که به نظر میرسد دولت ترامپ در حال ادامه رویکرد تعاملآمیز با طالبان است، سیاستی که به توافق دوحه در سال ۲۰۲۰ منتهی شد و به خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در سال ۲۰۲۱ انجامید. این گزارش همچنین به سفر زلمی خلیلزاد، نماینده پیشین آمریکا در امور افغانستان، به کابل اشاره کرده است که در جریان آن، آزادی گلزمن که از سال ۲۰۲۲ در بازداشت طالبان بود، تضمین شد.
این اقدام همچنین شامل حذف جایزه تعیینشده برای سه عضو ارشد شبکه حقانی است که از جمله آنها میتوان به سراجالدین حقانی اشاره کرد. تحلیلگران این اقدام را گامی در مسیر مشروعیتبخشی به سراجالدین حقانی میدانند.
سیانان نیز در گزارشی به مذاکرات میان هیات آمریکایی و طالبان اشاره کرده و آن را "مسیر مثبتی" در روابط میان دو طرف ارزیابی کرده است. طبق گزارش این شبکه، هیات طالبان در جریان این مذاکرات خواستار به رسمیت شناختهشدن رسمی از سوی واشنگتن و همچنین پیشنهاد تأسیس دفتری برای رسیدگی به امور مهاجران افغان در آمریکا شده است.
در نهایت، سیانان تأکید کرده است که با وجود این تغییرات در سیاستهای آمریکا، احتمال بازگشت این افراد به فهرست تروریستها وجود دارد، مگر اینکه دیگر شهروندان آمریکایی نیز آزاد شوند.
البته نام حقانی هنوز در فهرست افراد تحت تعقیب اف بی آی قرار داد. در وبسایت اف بی آی آمده است:
«سراجالدین حقانی بهدلیل ارتباط با حمله ژانویه ۲۰۰۸ به یک هتل در کابل افغانستان که منجر به کشته شدن شش نفر از جمله یک شهروند آمریکایی شد، تحت تعقیب برای بازجویی است. گفته میشود که او در هماهنگی و مشارکت در حملات فرامرزی علیه نیروهای ایالات متحده و ائتلاف در افغانستان نقش داشته است. همچنین ادعا شده که حقانی در برنامهریزی برای سوءقصد به رئیسجمهور وقت افغانستان، حامد کرزی، در سال ۲۰۰۸ دست داشته است.»