امواج گرما و تعداد ماهیها؛ مطالعهای که خبری خوب به همراه دارد
بر اساس مطالعهای که روز چهارشنبه در مجله Nature منتشر شد، امواج گرمای دریا تأثیر کمی بر فراوانی ماهیها داشته و تنها، تغییرات محدودی در ترکیب جمعیت ماهیها در نیمکره شمالی ایجاد میکند.
الکسا ال، نویسنده این مقاله، استادیار گروه اقیانوس شناسی در دانشگاه کالیفرنیا، گفت: «ما میدانیم که جوامع ماهیها با حرکت به سمت قطبها و گرم شدن طولانی مدت اقیانوسها روبرو شدهاند، که میتواند زیستتوده و ترکیب ماهی را در یک مکان مشخص تغییر دهد. بنابراین من انتظار داشتم گونههای ماهی بیشتری در آبهای گرم و ماهیهای کمتری در آبهای خنکتر پس از این موجهای گرمای دریایی وجود داشته باشد.
محققان آمریکایی، کانادایی و اروپایی پشت این مطالعه، بیش از ۸۲ هزار صید ترال کف را که به عنوان بخشی از اکتشافات علمی در اقیانوس اطلس شمالی و شمال شرقی اقیانوس آرام جمعآوری شده بود، تجزیه و تحلیل کردند.
دانشمندان صید ۱۷۶۹ گونه ماهی کفزی را که بین سالهای ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۹ صید شده بودند با ۲۴۸ موج گرمایی که در همین مدت در آبهای عمیق، از مناطق نیمه گرمسیری تا قطب شمال، ثبت شده بود، مقایسه کردند.
محققان دریافتند که امواج گرمای دریایی اثراتی مانند از دست دادن ۲۲ درصد از زیستتوده ماهی در خلیج آلاسکا پس از موج گرمای ۲۰۱۴-۲۰۱۶ داشته و یا در مقابل، منجر به افزایش ۷۰ درصدی زیستتوده در شمال شرقی ایالات متحده پس از موج گرما ۲۰۱۲ شده است.
اما این تفاوتها، در عین حال که بزرگ هستند، کوچکتر از نوسانهای طبیعی فراوانی ماهیها هستند. علاوه بر این، تغییرات مشابهی که در طول امواج گرمایی دیگر مشاهده نشده، تاکنون چندان مورد مطالعه قرار نگرفته است.
محققان در پایان تجزیه و تحلیل خود، هیچ رابطه معنا داری بین شدت تجمعی امواج گرمای دریایی و تکامل زیستتوده ماهی کفزی پیدا نکردند.
آنها همچنین شاهد کاهش سریع ماهیان سردآبی یا وفور ماهیان گرمابی پس از این امواج گرما نبودند.
فردستون گفت: «ما نمیتوانیم بر اساس ویژگیهای زیستی یا دمایی که معمولاً در آن یافت میشوند، پیشبینی کنیم که کدام ماهی زیستتوده را از دست میدهد یا به دست میآورد.
این محقق خاطرنشان کرد: «پیشبینی تغییرات در زیستتوده ماهیها اغلب دشوار است.»