ایران | داغ شدن بازار دعا و طلسم بر سلامتی انسان تاثیر منفی دارد!
یکی از اعضای هیئت مدیره نظام پزشکی تهران عنوان کرد که در ماههای اخیر با داغ شدن بازار رمالها و دعانویسان و تجویز طلسمهای خوراکی از سوی آنها، تعداد مراجعینی که به دلیل مصرف فلزات دوار مسمومیت شدهاند چند برابر شده است.
محمد میرخانی، عضو هیئتمدیره سازمان نظامپزشکی، معتقد است تبلیغات غیرقانونی و بیرویهای که از دعانویسان و رمالها در فضای مجازی بصورت آزادانه منتشر میشود، بازار آنها را در چند ماه اخیر داغ کرده و بسیاری از مردم خرافهپرست و ناآگاه با مراجعه به این اشخاص و گرفتن نسخههایی که در برخی از آنها طلسمهای خوراکی حاوی فلزات وجود دارد علاوه بر از دست دادن پولی هنگفت، سلامتی خود را نیز به خطر میاندازند.
وی عنوان کرد که در چند ماه اخیر تعداد مراجعینی که با مصرف این طلسمهای خوراکی دچار مسمومیت، بیماریهای انگلی و عفونی شدهاند چند برابر شده است.
میرخانی عنوان کرد رواج این موارد و مراجعه به رمال و دعانویس علاوه بر کلاهبرداری از افراد، موجب رخدادن تجاوز و مسمومیت نیز شده است.
مشخص نیست آگهیهای جادوگری، دعانویسی و طلسم، با وجود ادعای دستگاه قضایی مبنی بر برخورد با اینگونه فعالیتها، چگونه در ایران اجازه انتشار آزادانه دارند.
نخستینبار در سال ۱۳۲۴ ذیل بند ۱۸ ماده ۳ «آییننامه امور خلافی» برای هرگونه رمالی و کفبینی جریمه تعیین شد.
اگرچه از سال ۱۳۵۷ این ماده قانونی حذف شد، اما قضات دادگستری بر اساس قانون تشدید مجازات مرتکبان اختلاس و کلاهبرداری، با افراد مشهور به رمال و دعانویس تحت عنوان کلاهبرداری برخورد میکنند.
طبق پژوهشهای انجام شده در فضای مجازی، طی چند ماه اخیر در رسانه اجتماعی اینستاگرام حدود ۱۱۶ هزار کاربر نزدیک به یک میلیون محتوا در این زمینه تولید کردهاند که بیش از ۳۰۰ میلیون لایک خورده و ۱۳ میلیون پاسخ دریافت کرده است. در تلگرام نیز در بیش از ۲۰۰ هزار کانال با موضوع رمالی، طلسم و دعانویسی با بیش از ۱۰ میلیارد بازدید، نزدیک به چهار میلیون محتوا تولید شده است.
برخی پژوهشگران اقبال به آیندهنگری، پیشگویی و حل مشکلات با چنین روشهایی که این صفحات تبلیغ میکنند را از نشانههای گسترش احساس بیآیندگی در جامعه ایران میدانند.
در سال ۱۴۰۰ بر اساس گزارشی میدانی مشخص شد «رمالها و دعانویسها رقم ثابت ندارند، اما قیمتشان از ۵۰ هزار تومان شروع میشود و گاهی تا ۲۰ میلیون تومان هم طلب میکنند. هر چند جمعیت آنهایی که رقم بالا میگیرند خیلی زیاد نیست، چرا که میدانند با قیمت چند دهمیلیونی مشتری چندانی گیرشان نمیآید.»
در شرایطی که جامعه ایران یکی از دشوارترین دورههای تنگنای معیشتی را تجربه میکند، افزودهشدن احساس نابرابری اجتماعی بخشی از جامعه را به سمتی سوق میدهد که به تصور آنها شاید بتوان از طریق نیروهای ماورایی از بحران پیشآمده عبور کرد.
شاخه پرطرفدار دیگر این حوزه انواع خدمات فال و پیشگویی است که از فال قهوه تا تاروت را در برمیگیرد و برخی از مدعیان انجام آن، گاه ارقامی چندمیلیونی طلب میکنند.