بازگشت نماینده سابق اقلیت هندو و سیک به افغانستان؛ آیا طالبان به وعده خود عمل میکند؟
کمیسیون تماس طالبان از بازگشت «نارندرا سینگ خالصه»، نماینده هندوها و سیکهای افغانستان در پارلمان سابق این کشور خبر داد.
بر اساس گزارش رسانههای داخلی افغانستان، کمیسیون تماس طالبان، روز سهشنبه (۲۱ فروردین) اعلام کرد که «نارندرا سینگ خالصه»، نماینده اقلیت هندو و سیک در دولت گذشته افغانستان با تلاش این گروه از کانادا به افغانستان بازگشته است.
در حالی که کمیسیون تماس طالبان با شخصیتها، از ورود «خالصه» به کابل خبر میدهد، برخی رسانهها از قول این نماینده اهل هندو افغانستان گزارش دادهاند که او هنوز در خارج از کشور است.
از «نارندرا سینگ خالصه» چه میدانیم؟
«نارندرا سینگ خالصه»، تنها نماینده هندوها و سیکها در پارلمان سابق افغانستان بود و پس از کشته شدن پدرش «اوتار سینگ» در یک حمله انتحاری در ننگرهار، وارد عرصه سیاسی شده بود.
«نارندرا سینگ خالصه»، پسر اوتار سینگ، یکی از اعضای برجسته جامعه سیک افغانستان است که در یک حمله انتحاری در سال ۲۰۱۸ زمانی که برای عضویت در پارلمان مبارزه می کرد، کشته شد.
«نارندرا سینگ خالصه»، تنها نماینده هندوها و سیکها در پارلمان سابق افغانستان بود و پس از کشته شدن پدرش «اوتار سینگ» وارد عرصه سیاسی شده بود.
مسئولیت حملهای که پدر خالصه در آن کشته شده، را داعش خراسان بر عهده گرفتند که به دنبال آن حملات دیگری را علیه اقلیت ها در افغانستان انجام دادند، از جمله حمله سال ۲۰۲۲ به گورودواره در کابل که در آن چندین سیک کشته شدند.
بر اساس گزارش «ایرنا» ایران، «سنگر پایخار»، تحلیلگر افغان مقیم هلند، نارندرا سینگ که به کانادا پناهنده شده بود، پس از ابتکار کمیسیون تماس با شخصیت های افغان، به افغانستان بازگشت.
به گفته وی، بازگشت خالصه و خانوادهاش حاکی از استقبال گرم برای رهبران آواره اقلیتهای مذهبی به افغانستان است که به دنبال بازگشت به وطن خود هستند.
اقلیت سیک و هندوی افغانستان در حاکمیت طالبان
شمار زیادی از سیک ها و هندوها پس از تسلط طالبان و سرنگونی دولت اشرف غنی، افغانستان را ترک کردند.
نارندرا سینگ خالصه در میان دسته اولیه افرادی بود که توسط نیروی هوایی هند در اوت ۲۰۲۱ (مرداد ۱۴۰۰) افغانستان را ترک کردند.
به او و سایر اعضای جامعه سیک امکاناتی برای اقامت در دهلی داده شد، اگرچه او از دهلی به کانادا رفت.
جوامع هندو و سیک در طول تاریخ در افغانستان حضور داشته اند و تقریباً ۱٪ از جمعیت آن را تشکیل می دهند، اما مهاجرت این دو جامعه در اواخر دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ آغاز شد زمانی که آشوب سیاسی و اشغال شوروی افغانستان را تحت تاثیر قرار داد.
این روند در زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان تشدید شد تا حدی که تعداد شهروندان جوامع اقلیت مختلف در افغانستان به شدت کاهش یافته است.
آیا طالبان به وعده خود عمل میکند؟
سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان، امروز چهارشنبه (۲۲ فروردین) به روزنامه «هندو» گفت که وزارت دادگستری طالبان در کابل بازگرداندن اموال ضبط شده از اعضای جوامع هندو و سیک آغاز کرده است.
وی افزود: «کمیسیونی برای اطمینان از بازگشت خانوادههای هندو و سیک به افغانستان تشکیل شده است که این گروهها که نقش تاریخی در اقتصاد افغانستان بازی کرده اند، به سرزمینهای خود بازگردند.»
وی همچنین تاکید کرده است که این کمیسیون به ریاست وزیر دادگستری تمام اموالی را که در زمان حکومت سابق افغانستان به سود دولت ضبط شده بود، به صاحبان آنها بازگرداند.»
نمایندگان هندوها و سیکها در نزدیک به سه سال گذشته دیدارهای متعددی با مقامهای طالبان در کابل داشتهاند؛ آنها میگویند که زمینهایشان غصب شده است و از طالبان خواستند که به این مشکل رسیدگی کنند.
پیشتر نیز وزارت عدلیه طالبان نیز در اعلامیههایی گفته بود که موضوع غصب زمینهای این اقلیت مذهبی را «به صورت جدی» بررسی میکند.