ببینید | با «پرنده سعادت» تخت جمشید آشنا شوید
اخیرا تصاويری از پرنده هما در فضای مجازی دست به دست شده است.
به گزارش خبرآنلاین، اکبر نعمتی، کارشناس مدیریت حیاتوحش، در رشته توئیتی درباره پرنده هما صحبت کرد. هما یا هومیه، نام پرندهای است که به معنای فرخنده و خجسته است.
نام هما یا هومیه، هومایه، هومیا و هومایا در پهلوی به معنی فرخنده و خجسته در اوستا به وفور به کار رفته است.
نام علمی این پرنده Gypaetus barbatus است و در انگلیسی به آن Bearded Vulture گفته میشود.
شاید برای برخی عجیب باشد اما غذای اصلی پرنده سعادت، مغز استخوان است و توانایی هضم کامل استخوان را دارد.
این پرنده از لاک پشت و مارمولک نیز تغذیه میکند. هما خاک حاوی اکسید آهن را با چنگال خود برمیدارد و بر روی پر و بالش میمالد تا رنگ نارنجی آتشین بگیرد.
در ادبیات و فرهنگ ایران، هما به عنوان نمادی از سعادت و خوشبختی مطرح است. هما در اصل پرندهای استخوان خوار است، ایرانیان باستان چهار عنصر آب، باد، خاک و آتش را بسیار گرامی و مقدّس میشمردند و آنها را بهوجود آورنده هستی و گرداننده جهان میدانستند؛ تا آنجا که آیین بیشتر اقوام کهن ایرانی نیز همین عناصر طبیعت بودهاست.
برای همین مردگان خود را در خاک دفن نمیکردند چون باور داشتند، خاک نباید آلوده شود و نیاکان ما اجساد خود را در دخمهها قرار میدادند، به اعتقاد آنها، اگر هما به سراغ جسدی میرفت آن فرد در عالم جاودان سعادتمند و در دنیای بعد بهشتی میشد.
در افسانهها دیدنش موجب خوش یمنی بوده است. جالب است بدانید در ادبیات کهن پارسی هرگاه پادشاهی در میگذشت و وی را وارثی برای جانشینی نبود، مردم را در میدانی جمع و همایی را رها می کردند، هما بر سر و شانهی هر که مینشست آن فرد پادشاه سرزمین میشد.
این پرنده در کوههای البرز و زاگرس زندگی میکند، اما به دلیل انتخاب آشیانه در بالای صخرهها، دیدنش کمی دشوار است و در معرض تهدید قرار دارد.