هشدار صندوق بینالمللی پول در مورد آسیبهای بزرگ ناشی از «شوکهای اقلیمی آتی»
صندوق بینالمللی پول در گزارشی که روز چهارشنبه منتشر شد، اعلام کرد که تغییرات آب و هوایی تهدیدی برای تشدید درگیریها در کشورهای شکننده در سراسر جهان و افزایش مرگ و میر است.
صندوق بینالمللی پول مستقر در واشنگتن گفت که اگرچه شوکهای اقلیمی به تنهایی ممکن است منجر به ناآرامیهای جدید نشود، اما «بهطور قابلتوجهی منجر به بالا گرفتن درگیریها شده و عوامل شکنندگی نظیر گرسنگی، فقر و آوارگی را تشدید میکند».
این گزارش پیشبینی کرد که تا سال ۲۰۶۰، مرگ و میر ناشی از درگیری میتواند تا ۸.۵ درصد، از جمعیت در ایالتهای به اصطلاح شکننده و متأثر از درگیری، و تا ۱۴ درصد مردم کشورهایی که با دمای شدید مواجه هستند، را تحت تاثیر قرار دهد و موجب افزایش آمار شود.
در مجموع، بانک جهانی ۳۹ کشور را که محل سکونت نزدیک به یک میلیارد نفر و ۴۳ درصد از فقیران جهان هستند، به عنوان کشورهای شکننده و متاثر از درگیری طبقهبندی کرده است.
بیش از نیمی از کشورهایی که بار عمده تغییرات آب و هوایی را متحمل میشوند در آفریقا قرار دارند.
صندوق بینالمللی پول هشدار داده که بیش از ۵۰ میلیون نفر در این کشورها ممکن است تا سال ۲۰۶۰ به دلیل کاهش تولید مواد غذایی و افزایش قیمتها گرسنه بمانند.
وی افزود که خسارات اقتصادی ناشی از شوکهای اقلیمی در کشورهای شکنندهتر از سایر کشورها «شدید و پایدار» است.
صندوق بینالمللی پول در یک پست وبلاگ جداگانه اعلام کرد که لازم است رهبرانی که هفته آینده در کنیا برای اولین اجلاس آب و هوا در آفریقا گرد هم میآیند راهحلهایی برای کشورهای شکننده بیابند.
در این وبلاگ آمده است: «هر سال، جمعیت کشورهای شکننده، سه برابر بیشتر از کشورهای دیگر تحت تأثیر بلایای طبیعی قرار میگیرند و همینطور از این جمعیت، دو برابر بیشتر از کشورهای دیگر در اثر بلایای طبیعی آواره میشوند.»
صندوق بینالمللی پول اعلام کرد که تا سال ۲۰۴۰، این کشورها میتوانند ۶۱ روز در سال را با دمای بالاتر از ۳۵ درجه سانتیگراد به طور متوسط، چهار برابر بیشتر از سایر کشورها، تجربه کنند.
وی افزود: گرمای شدید همراه با رویدادهای شدید جوی مکرر که همراه با آن است، سلامت انسان را به خطر میاندازد و به بهرهوری و مشاغل در بخشهای کلیدی مانند کشاورزی و ساخت و ساز آسیب میرساند.
این اجلاس در تاریخ ۴ تا ششم سپتامبر در نایروبی با هدف رسیدگی به چالشهای اقلیمی پیش روی قاره ۱.۴ میلیارد نفری و پیش از دور بعدی مذاکرات آب و هوایی سازمان ملل در امارات متحده عربی در ماههای نوامبر و دسامبر برگزار میشود.
چندین سال است که دولتهای آفریقایی از آلودهترین کشورهای جهان میخواهند خسارات ناشی از انتشار گازهای گلخانهای خود را بپردازند.
نازنین مشیری، تحلیلگر ارشد گروه بینالمللی بحران در یادداشتی به خبرگزاری فرانسه گفت: «در آستانه کنفرانس تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد (COP28) در دبی، بررسی آب و هوا و رابطه آن با درگیری پیش از اجلاس ضروری است.»
مشیری افزود: ما فقط باید به وضعیت شاخ آفریقا نگاه کنیم که در آن تغییرات اقلیمی و درگیریها با پنج فصل متوالی بارانهای ضعیف، سیلابهای بیسابقه و بدترین وضعیت اضطراری غذایی جهان به بیثباتی بیشتر دامن میزند.