شفق قطبی برای اولین بار در آسمان ایران نیز رویت شد
در رویدادی بیسابقه، در ساعت یک بامداد روز یکشنبه، شفق قطبی برای اولین بار در مدار ۳۵ درجه در منطقه سهقلعه فردوس در استان خراسان جنوبی در شرق ایران رویت شد.
شفق قطبی، پدیدهای جوی است که بر اثر برخورد ذرات پرانرژی خورشید با جو فوقانی زمین به وجود میآید.
میدان مغناطیسی زمین ذرات پرانرژی خورشید را که با سرعت ۲۷ میلیون کیلومتر بر ساعت با جو فوقانی زمین برخورد میکنند، به سمت قطبها هدایت میکند و طی فرایندی شفقهای قطبی به وجود میآیند.
چرا شفق قطبی در ایران رویت شد؟
قویترین طوفان خورشیدی در ۲۰ سال گذشته، روز جمعه زمین را درنوردید و آسمان سراسر جهان را با شفقهای قطبی که عمدتاً در شمال اروپا دیده میشدند، رنگارنگ کرد.
شفق قطبی چشم اندازی زیبا از طیف رنگهای صورتی، بنفش و سبز را به راه میاندازد. این نورها در دو روز گذشته در سراسر جهان از جمله آلمان، سوئیس، چین، انگلیس، اسپانیا و نقاط دیگری چون ایران مشاهده شدند.
البته طوفان خورشیدی که باعث ایجاد شفق قطبی شد اختلالات کوچکی را نیز در شبکه برق، ارتباطات و سیستمهای مکانیابی ماهوارهای ایجاد کرد.
به گفته «اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا»، اگر آسمان صاف باشد، ممکن است فرصت دیگری را برای حضور شفق قطبی ایجاد کند و یکشنبه میتواند نمایشهای بیشتری را در آلاباما ترتیب دهد.
این سازمان خاطرنشان کرد که خورشید به تولید شرارههای خورشیدی قوی ادامه داده است. این در راس انفجارهای پلاسمای مغناطیسی است که پیشتر مشاهده شده بودند.