اقتصاد
قوانین سختگیرانه و افراطی سینمای ایران را به نابودی کشانده است
در شرایطی که سازمان سینمایی و وزارت ارشاد ایران با قوانین و تفکرات افراطی خود، فیلمهایی نظیر «چپ، راست» را توقیف کرده و اجازه پخش به «برادران لیلا» نمیدهند، شرکتهای پخش فیلم بینالمللی، پول هنگفتی برای خرید امتیاز پخش این فیلمها پرداخت میکنند.
مدیران سینمایی در ایران فیلمهایی مانند «روشن»، «سه کام حبس»، «زنبور کارگر»، «رگهای آبی»، «چپ، راست» و... را که در ژانرهای مختلف ظرفیت بالایی در پر کردن سینماها داشتند، به دلایل نامعلوم توقیف کرده و آنها را مشکلدار نامیدهاند، باعث بیرونق شدن گیشه سینماها و رکود در این صنعت شدهاند.
سینمای ایران در هفته گذشته فروشی در حدود سه و نیم میلیارد را تجربه کرده که نسبت به ماه گذشته حدود ۲۰ میلیارد کاهش داشته است.
در طرف دیگر اما اوضاع به گونهای دیگر است. چرا که امتیاز پخش فیلمی مانند «برادران لیلا» ساخته سعید روستایی از طرف یک کمپانی فرانسوی خریداری شده و اکران آن در فرانسه ۷۰۷ هزار و ۸۴۲ دلار درآمدزایی داشته است. چیزی در حدود ۲۱ میلیارد و ۲۵۰ میلیون تومان که تنها در یک کشور خارجی ثبت شده است.
شرایط توقیف برای فیلمهای ایرانی کار را به جایی میرساند که سرمایهگذاران فیلم، توقیف را دور زده و پخش در خارج از کشور را ترجیح میدهند که ادامه این روند موجب خواهد شد که فیلمسازان به سمت سوژههایی بروند که تولید آن در خارج از کشور مخاطب بیشتری را جذب کرده و سرمایهگذاری مطمئنتری به حساب بیاید.
در این بین برخی کمپانیهای بینالمللی پخش فیلم هستند که بابت خرید امتیاز پخش این دست از فیلمها روی پرده سینماهای کشورهای اروپایی، آمریکایی و استرالیا که مخاطب ایرانی به وفور دیده میشود، حاضرند رقم ۵۰۰ هزار تا یک میلیون دلار پرداخت کنند. این مبلغ با دلار ۳۲ هزار تومان روز ایران چیزی در حدود ۱۶ میلیارد تومان خواهد بود. این تنها واگذاری پخش روی پرده سینماست و پخش ویدیویی و پلتفرمی آنها درآمدی جداگانه و مازاد نیز برای سرمایهگذار خواهد داشت.
فیلمهایی مثل چپ، راست و شیشلیک که برچسب کمدی سیاهنما به آنها خورده در اولویت خرید این کمپانیها هستند.