آیا ادعای ایران مبنی بر ساقط کردن جنگنده اف-۳۵ اسرائیل درست بود؟

در پی درگیریهای نظامی میان ایران و اسرائیل، ادعاهایی از سوی برخی رسانهها و مقامات ایرانی مبنی بر هدف قرار گرفتن چند فروند جنگنده اف-۳۵ اسرائیل مطرح شده است. اما آیا این ادعا واقعیت دارد؟
این ادعاها از جریان جنگ ۱۲ روزه میان دو کشور آغاز شد و همچنان ادامه دارد. منابع ایرانی حتی از سقوط این هواپیماها در مناطق ورامین، تبریز و کرمانشاه سخن گفته و مدعی اسارت یک خلبان زن اسرائیلی شدهاند.
در مقابل، ارتش اسرائیل با رد این ادعاها اعلام کرده که تمامی جنگندهها و خلبانان آن کشور سالم به پایگاههای خود بازگشتهاند. حساب فارسی وزارت خارجه اسرائیل در شبکه ایکس نیز با لحنی تمسخرآمیز پرسیده است که چرا تصاویر خلبانان اسیر منتشر نمیشود.
در یک گفتوگوی تلویزیونی در ایران، مصاحبهشونده از ارائه تصویر یا فیلم جنگنده ساقطشده خودداری کرد و موضوع را به مسائل امنیتی نسبت داد.
جاستین برانک، پژوهشگر نیروی هوایی در مؤسسه RUSI بریتانیا، با اشاره به سامانههای راداری مانند Nebo-M که ایران برای رهگیری جنگندههای پنهانکار به کار گرفته، تأکید کرده که ایران حتی پیش از آغاز جنگ بخش عمدهای از سامانههای دفاع هوایی خود را از دست داده و توانایی درگیری مؤثر با اف-۳۵ را نداشته است.
سازمانهای اطلاعاتی آمریکا نیز در گزارشهای خود توانایی سامانههای ایرانی مانند باور ۳۷۳ را محدود ارزیابی کردهاند و عملکرد آنها را در مقایسه با سامانههای پیشرفته غربی و روسی پایین دانستهاند.
تا کنون هیچ مدرک مستقلی درباره سقوط اف-۳۵ یا اسارت خلبان اسرائیلی منتشر نشده است. تصاویر موجود یا توسط هوش مصنوعی تولید شدهاند یا مربوط به جنگهای دیگر هستند. در حالی که رسانههای ایران تصاویر پهپادهای ساقطشده اسرائیل را منتشر کردهاند، درباره اف-۳۵ چنین شواهدی وجود ندارد.
براساس گزارشهای موجود، اسرائیل حدود ۴۰ فروند اف-۳۵، ۷۵ فروند اف-۱۵ و بیش از ۱۹۰ فروند اف-۱۶ در اختیار دارد. اف-۳۵ با طراحی رادارگریز، حسگرهای پیشرفته و توانمندی در جنگ شبکهمحور، به عنوان پیشرفتهترین جنگنده نسل پنجم شناخته میشود. نسخه اسرائیلی آن با تغییرات خاصی با نام اف-۳۵آی «ادیر» تولید شده که به آن قابلیتهای ویژهای داده است.