چرا تعرفه اینترنت در ایران «۳۴ درصد» گران شد؟
معاون راهبردی و توسعه بازار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در مصاحبهای شرح داده که چرا تعرفه اینترنت در کشور ۳۴ درصد افزایش یافته است.
مهدی روحانینژاد در توضیح این موضوع گفت: تعرفههای فعلی مربوط به سال ۱۳۹۶ بوده و طی چند سال اخیر تغییر نکردهاند. با توجه به نرخ تورم در این سالها، اپراتورها درخواست افزایش تعرفه را مطرح کرده بودند که امسال به صورت جدیتری پیگیری و در نهایت منجر به افزایش ۳۴ درصدی شد.
روحانینژاد درباره مبنای تعیین درصد افزایش تعرفهها گفت: بررسیهای متعددی صورت گرفته است. از جمله بررسی میزان هزینهای که اپراتورها برای توسعه شبکه نیاز دارند و نیز توان آنها در پوشش این هزینهها با توجه به درآمد فعلی. اما مهمترین عامل، نرخ تورم در نظر گرفته شد. با توجه به اینکه تعرفههای جدید باید حداقل معادل نرخ تورم باشد، نهایتاً افزایش ۳۴ درصدی تصویب شد تا همسو با نرخ تورم باشد.
وی گفت: ما به عنوان نماینده مردم، از اپراتورها تعهداتی در قبال افزایش تعرفه دریافت کردهایم که بخشی از آن به ارائه خدمات جدید مانند نسل پنجم اینترنت و بهبود سرعت و پوشش مربوط میشود.
روحانینژاد تصریح کرد: در کنار افزایش تعرفه، بسته اینترنت هدیه برای اقشار آسیبپذیر نیز در نظر گرفته شده است که میتوانند از طریق سامانه پنجره ملی ثبتنام کنند. این بستهها برای بازههای زمانی محدود اعتبار دارند.
وی با اشاره به آمار مصرف اینترنت در کشور گفت: حدود ۵۰ درصد مردم ماهانه کمتر از ۲ گیگابایت اینترنت مصرف میکنند. البته افراد تخصصی مصرف بیشتری دارند و آمارها نشان میدهد برخی تا ۵۰ گیگابایت در ماه نیز استفاده میکنند.
در پایان روحانینژاد تاکید کرد که با توجه به عدم تغییر تعرفهها طی چند سال گذشته، انتظار میرود مردم افزایش فعلی را بپذیرند. زیرا این افزایش برای توسعه زیرساختهای ارتباطی ضروری است و سازمان نظارتی نیز از اپراتورها تعهداتی دریافت کرده است.