درگیری نیابتی چند دههای ایران و اسرائیل
۳۰ سال است که ایران متهم به حمله به اهداف اسرائیلی است؛ برجستهترین این حملات کدام بودند؟
حمله ایران به اسرائیل، اتهامات ۳۰ ساله تل آویو علیه تهران را دوباره برجسته کرده است.
درگیری نیابتی ایران و اسرائیل که با عنوان جنگ سرد ایران و اسرائیل نیز شناخته میشود، به درگیری غیرمستقیم جاری میان ایران و اسرائیل از راههای مختلف گفته میشود.
طی سه دهه اخیر تلآویو، تهران را به حمله به اهداف اسرائیلی از طریق «نیروهای نیابتی» ایران از جمله حزبالله لبنان متهم کرده است.
در حالیکه اسرائیل و ایران دهههاست جنگ اعلام نشدهای را آغاز کردهاند، اکنون پس از حمله هوایی سپاه به اهدافی در اسرائیل، تنش بین دو کشور به بالاترین حد خود رسیده است.
خبرگزاری فرانسه در یک گزارش به مهمترین حملات به اهداف اسرائیلی که ایران به انجام آن متهم بوده است، اشاره کرده است.
حملات آرژانتین
سفارت اسرائیل در آرژانتین در سال ۱۹۹۲ هدف یک حمله انتحاری قرار گرفت که بر اثر آن ۲۹ نفر کشته و بیش از ۲۰۰ نفر زخمی شدند.
کمتر از سه سال بعد، انفجار یک کامیون مواد منفجره در کنار ساختمان «آمیا»، مرکز فعالیتهای یهودیان در بوئنوس آیرس، به وقوع پیوست. این انفجار منجر به کشته شدن ۸۵ نفر، زخمی شدن حدود ۳۰۰ نفر و تخریب کامل ساختمان هفتطبقه شد.
با وجود اینکه ایران هرگونه دخالت در این حملات را رد کرده است اما مقامات آرژانتین و اسرائیل همواره بر نقش مهم تهران در این اقدامات تأکید داشتهاند.
بیش از سه دهه پس از این حملات خونین، دادگاه آرژانتین روز پنجشنبه (۲۳ فروردین) ایران را عامل این حملات دانست و آن را یک «دولت تروریستی» اعلام کرد.
حملات ۲۰۱۲ در چندین کشور
در فوریه ۲۰۱۲، تعدادی از اهداف اسرائیل در گرجستان، هند و تایلند مورد حملات جداگانه قرار گرفتهاند.
اسرائیل، ایران را به سازماندهی این حملات از طریق استفاده از اعضای حزب الله لبنان متهم کرده اما تهران این اتهامات را «کاملا بی پایه» توصیف کرد.
در ماه مارس همان سال، جمهوری آذربایجان تایید کرد که حملاتی سفارتخانههای اسرائیل و آمریکا در باکو را که «توسط تهران برنامهریزی شده بود» خنثی کرد.
در این میان، دولت باکو از دستگیری ۲۲ نفر که «مظنون به استخدام توسط تهران بودند» خبر داد با این حال مقامات ایرانی این اتهامات را تکذیب کردند.
در ۲ ژوئیه، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پس از دستگیری دو ایرانی با مواد منفجره در کنیا، «تروریسم ایرانی» را محکوم کرد.
نخست وزیر اسرائیل بار دیگر در ۱۴ ژوئیه و پس از دستگیری یک جوان لبنانی در قبرس به اتهام تدارک حمله به منافع اسرائیل، اتهامات او علیه تهران را تکرار کرد.
در ۱۸ ژوئیه، اسرائیل همچنین ایران را به دست داشتن در حمله اتوبوس حامل گردشگران اسرائیلی در بلغارستان که بر اثر آن ۵ اسرائیلی کشته شدند، متهم کرد.ایران بار دیگر هرگونه دخالت در این حادثه را رد کرد.
حملات دریایی سال ۲۰۲۱
در ۲۵ فوریه ۲۰۲۱، کشتی اسرائیلی MV Helios Ray در معرض انفجار در نزدیکی سلطاننشین عمان قرار گرفت. به گفته شرکت Dryad Global که در زمینه امنیت دریایی متخصص است، این کشتی حامل خودور بود و با پرچم باهاما حرکت میکرد.
نتانیاهو در اول مارس همان سال تهران را متهم کرد که پشت بمبگذاری کشتی است، اما تهران این اتهامات را رد کرد.
در ۲۹ ژوئیه ۲۰۲۱، حمله در دریای عمان به یک نفتکش تحت مدیریت یک شرکت متعلق به یک میلیاردر اسرائیلی منجر به کشته شدن دو نفر، یک بریتانیایی و یک رومانیایی شد.
اسرائیل، ایالات متحده، بریتانیا و رومانی، ایران را به انجام این حمله متهم کردند، و مقامات ایران هر گونه دست داشتن در این حمله را رد کردند.