در آستانه نوروز: وضعیت معیشتی مردم ایران روز به روز بدتر میشود
در آستانه سال نوی خورشیدی و جشن نوروز، آمارهای بینالمللی نشان میدهد که وضعیت معیشتی مردم ایران روز به روز وخیمتر میشود.
بر اساس گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، مصرف گوشت قرمز در ایران طی سه سال گذشته ۳۲ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که مصرف گوشت مرغ نیز در همین بازه زمانی ۱۴ درصد افت داشته که نشان میدهد حتی مواد پروتئینی ارزانتر نیز دیگر در دسترس بسیاری از ایرانیان نیست.
براساس آمارهای بانک جهانی، سرانه درآمد ناخالص ایرانیان در یک دهه گذشته نصف شده و به زیر ۴ هزار دلار رسیده است.
در همین حال، متوسط دستمزدها در ایران حدود ۳۳۰ دلار است که ۴۵ درصد کمتر از کشورهای همسایه مانند جمهوری آذربایجان و ارمنستان است.
تازه این بدون احتساب کشورهای عربی جنوب ایران مثل عربستان و امارات است که متوسط حقوق در آنها ۲۳۰۰ و ۴۱۰۰ دلار است.
با این وجود، شاهد آن هستیم که دولت تنها ۲۰ درصد به حداقل دستمزدها برای سال آینده اضافه کرده است، در حالی که صندوق بینالمللی پول تورم ۳۲ درصدی را پیشبینی کرده است.
وبسایت دویچهوله آلمان در مطلبی تحلیلی در این باره نوشت: این وضعیت فاجعهبار تنها گوشهای از مشکلات معیشتی ایرانیان است. آمارهای فائو حکایت از آن دارد که تعداد افراد دچار سوءتغذیه در ایران از ۱۲ میلیون نفر در سال ۲۰۱۷ به ۲۶.۴ میلیون نفر در سال ۲۰۲۱ رسیده است. همچنین بر اساس گزارشهای یک مقام پیشین دولتی، ۵۷ درصد ایرانیان و بیش از ۱۴ میلیون کودک از سوءتغذیه رنج میبرند.
علاوه بر این، آمارها نشان میدهد تولید ناخالص داخلی بخش کشاورزی ایران در دو سال گذشته در تمام فصول منفی بوده که نشان از وابستگی روزافزون به واردات مواد غذایی دارد.
در همین راستا، واردات اقلام اساسی از جمله مواد غذایی در ایران در ۱۱ ماه گذشته حدود ۵ درصد کاهش یافته است.
با توجه به این شرایط اسفناک، به نظر نمیرسد امیدی برای بهبود وضعیت معیشتی مردم در سال جدید باشد. این در حالی است که مقامات حکومت کماکان وانمود میکنند که ترجیح مردم ایران بر حفظ نظام فعلی است، نه رفاه و معیشت بهتر.
با این حال آمارها و واقعیتهای موجود، داستان دیگری را روایت میکنند؛ داستانی تلخ از سقوط فزاینده استانداردهای زندگی در کشور.