ناکامی ایران در توسعه علم و اقتصاد دانشبنیان
بودجه پژوهشی و اهدافی که محقق نشد
در تقویم ایران، ۲۵ آذر روز پژوهش نام گذاری شدهاست. بانک جهانی در گزارشی که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد، نقش پژوهش علمی و فناوری را در رشد اقتصادی بسیار موثر دانستهاست، حتی برای کشورهایی که با کاهش جمعیت و افزایش جمعیت (گروه سنی زیر ۱۴ سال و بالای ۶۵ سال) مواجهاند.
بودجه پژوهشی و اهدافی که محقق نشد
بودجه سال ۱۳۹۹ ایران را حسن روحانی رئیس جمهوری در هفته گذشته به مجلس ارائه داد.
محمد تقی نظرپور، معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم ایران، روز ۲۰ آذرماه در گفت وگویی با خبرگزاری مهر گفتهاست بودجه مراکز پژوهشی در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال گذشته، فقط ۱۲/۲ درصد رشد داشتهاست. به گفته معاون وزیر علوم، از بودجه تخصیص یافته به این بخش در سال ۱۳۹۸ فقط ۵۷ درصد آن محقق شدهاست . نظرپور دو روز پیش از آن، روز ۱۸ آذر ماه، در مصاحبهای با ایسنا گفته بود میزان افزایش بودجه دانشگاهها فقط کفاف پرداخت دستمزد ها را میدهد.
مهدی کشمیری، قائم مقام معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم ایران، سال گذشته در مراسمی که به مناسبت هفته پژوهش برگزار شده بود، سهم بودجه پژوهش از تولید ناخالص ملی را تنها ۵/۰ درصد اعلام کرد. این در حالی است که به دستور علی خامنهای و بر اساس بند ۱ اصل ۱۱۰ قانون اساسی، تا افق سال ۱۴۰۴ بودجه بخش پژوهش باید به ۴ درصد، یعنی ۸ برابر میزان فعلی، برسد. این یعنی برای تحقق این هدف، از سال ۱۴۰۰ بودجه پژوهشی کشور باید هر سال با جهشی ناگهانی ۲ برابر شود. چنین جهشی در هیچ یک از کشورهای توسعه یافته جهان مشابه و نمونه ندارد و در صورت افزایش، بخش پژوهش به دلایل توانایی جذب موثر این بودجه را نخواهد داشت.