آیا ایران به دنبال ایجاد منظومه ماهوارهای شبیه به استارلینک است؟
اخیراً خبرگزاری فارس نقل قولی را از «کارشناس دفاعی» شبکه ایران اینترنشنال منتشر کرده که پیشبینی میکند ایران در حال هدفگذاری برای رسیدن به منظومهای از ماهوارهها شبیه به استارلینک است. اما این ادعا ابتدا از طرف مقامات ایرانی مطرح شده است.
خبرگزاری فارس در گزارش خود از این موضوع نوشت: کارشناس دفاعی اینترنشنال طی مصاحبه ای پیش بینی کرد ایران در حال هدف گذاری برای رسیدن به منظومه ای از ماهواره هاست که شبیه به استارلینک است.
این گزارش افزود: اینترنشنال بارها تلاش کرده است موفقیت های ایران را با تردیدهایی مواجه کند. اما موفقیت ایران در پرتاب ماهواره نور ۳ امکان تحریف را از این رسانه ضدانقلاب گرفت.
با این حال این ادعا اولین بار نه از زبان کارشناس شبکه ایران اینترنشنال، بلکه از زبان رئیس سازمان فضایی ایران مطرح شده است.
مهرماه سال ۱۴۰۱، حسن سالاریه، رییس سازمان فضایی ایران از انجام اقداماتی برای ساخت منظومه ماهوارهای مشابه استارلینک خبر داد.
وی در آن زمان که استارلینک تلاش میکرد به معترضان ایرانی اینترنت ماهوارهای برساند گفت ایران برای رسیدن به منظومه ماهوارهای مشابه استارلینک باید برای ارتفاعات مختلف چند ۱۰۰ و چند هزار ماهواره در زمان کوتاه به مدار مورد نظر پرتاب کند.
او مدعی شد رایزنیهای اولیه در اینباره انجام شده و ایران ظرف چند سال آینده به چنین فناوری دست پیدا خواهد کرد.
رئیس سازمان فضایی ایران همچنین ادعا کرد با تشکیل یک کنسرسیوم بینالمللی برای همکاری با کشورهای علاقهمند در این زمینه میتوان منظومه ماهوارهای را ایجاد کرد که با استارلینک رقابت کند.
سالاریه افزود قرار است با شرکتهای دانش بنیان فعال این حوزه همکاری شود و با حمایت از آنها، به این فناوری دست پیدا کرد.
او گفت: «در آینده نزدیک و با استفاده از بخش خصوصی نمیتوان به این موضوع رسید اما نقشه راه ماه اینست که با کشورهای علاقهمند دیگر برای ساخت منظومه ماهوارهای اقدام کنیم.»
پیش از سالاریه نیز دبیر سندیکای مخابرات بر لزوم ساخت استارلینک ایرانی تاکید کرده بود. در همین رابطه، سالاریه اعلام کرد سازمان فضایی ایران در خصوص ساخت منظومههای ماهوارهای برنامه مدونی دارد.
وی تاکید کرد: «برنامه به این صورت است که از شکلگیری شرکتهای دانشبنیان فعال در این حوزه حمایت کنیم تا بهمرور زمان به یک کنسرسیوم تبدیل و سازنده ماهوارههای مخابراتی کوچک (تا ۳۰۰ کیلوگرم) شوند.»
سالاریه گفت: «در گام نخست قصد داریم یک منظومه مخابراتی تشکیل شده از ریز ماهوارهها طراحی کرده و بسازیم. این منظومه برای کارهای باند باریک و اینترنت اشیا مورد استفاده قرار میگیرند. منظومههای ریز ماهوارهای کوچک و زیر ۵۰ کیلوگرم است و بخش خصوصی بهراحتی میتواند آن را بسازد. در این خصوص مطالعات امکانسنجی زیادی انجامگرفته است و امیدواریم شرکتهای دانشبنیان در این بخش با جدیت به کار خود ادامه بدهند.»
رئیس سازمان فضایی ایران درباره بازه زمانی دستیابی به منظومه ماهوارهای برای رقابت با استارلینک گفت: «قطعاً در بازه زمانی ۲ تا ۳ ساله این کار انجامشدنی نیست، اما هر چقدر مشارکت بالاتر برود، قطعاً در مدتزمان کوتاهتری میتوانیم به این هدف دست پیدا کنیم. دستیابی به منظومه ماهوارهای IOT (اینترنت اشیا) و پهنباند هر دو در برنامه ما هستند.»
ایلان ماسک، بنیانگذار استارلینک سال گذشته اعلام کرده بود چند ترمینال فعال از این ماهواره در ایران فعال شده که البته مشخص نیست این ترمینالها دست چه کسانی است.