اولین واکنش ایران به استقرار سامانه «تاد» در اسرائیل چه بود؟ (+ویدئو)
عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع ایران، امروز چهارشنبه برای اولین بار درباره استقرار سامانه ضدموشکی پیشرفته موسوم به تاد (THAAD) توسط آمریکا برای تقویت پدافند هوایی در اسرائیل اظهار نظر کرد. پس این سامانه چیست و چطور کار میکند؟
اخیرا آمریکا تصمیم گرفته است سامانه ضدموشکی پیشرفته موسوم به «تاد» را در اسرائیل مستقر کند. این اقدام بهمنظور تقویت پدافند هوایی اسرائیل در برابر حمله موشکی احتمالی بعدی ایران صورت میگیرد.
حدود ۱۰۰ سرباز آمریکایی برای راهاندازی و بهرهبرداری از این سامانه به اسرائیل اعزام خواهند شد.
این سامانه برای مقابله با پهپادها و موشکهای بالستیک طراحی شده و به گفته مقامات ایالات متحده، به زودی در پاسخ به تهدیدات ایران به اسرائیل ارسال خواهد شد.
عزیز نصیرزاده، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران در حاشیه جلسه امروز چهارشنبه هیات دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره این که آیا موشکهای ایرانی میتواند از سامانه تاد که قرار است آمریکا در اختیار اسرائیل قرار دهد، عبور کند، گفت: سامانه تاد یک سامانه ضدبالستیک است و موضوع جدید هم نیست و قبلا هم بوده است.
وی افزود: ما اینها را بیشتر در راستای جنگ روانی ارزیابی میکنیم و مشکل خاصی نیست.
وزیر دفاع ایران همچنین گفت: تهدیدهای رژیم اسرائیل چیز جدیدی نیست و همواره چنین تهدیدهایی مطرح بوده است.
پیش از این، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه تلویحاًً هشدار داد که در صورت استقرار نیروهای امریکایی «برای عملیاتی کردن سیستمهای دفاع موشکی در اسرائیل»، این نیروها نیز هدف مشروع ایران خواهند بود.
سامانه ضدموشکی تاد (THAAD) چیست و چطور کار میکند؟
تاد (THAAD) که مخفف «Terminal High-Altitude Area Defense» (پدافند هوایی مرحله پایانی ارتفاع بالا) است، سیستم دفاع موشکی ایالات متحده بوده که میتواند موشکهای بالستیک با برد کوتاه، میانبرد و میانبرد مابین را هم در داخل جو و هم خارج از جو در مرحله نهایی پرواز (یا هنگام سقوط به سمت هدف) رهگیری کند.
سامانه THAAD یک سامانه دفاعی متحرک است که مشابه سامانه موشکی Arrow اسرائیل عمل میکند.
تاد یک سامانه دفاع ضدموشکی ساخت کارخانه لاکهیدمارتین است که در سال ۲۰۰۸ رسماً وارد خدمت در ارتش آمریکا شد.
این سامانه از چهار جزء اصلی شامل رادار TPY-2، مرکز فرماندهی و کنترل پرتابگرها و موشک رهگیر تشکیل شده است.
رادار این سامانه قادر است از فاصله ۱۰۰۰ کیلومتری اهداف را کشف کند. برد موشک این سامانه نیز ۲۰۰ کیلومتر و ارتفاعش تا ۱۵۰ کیلومتر است و از یک موتور راکتی سوخت جامد با نازل متحرک بهره میبرد که سرعت این موشک را به حدود ۸ ماخ میرساند.
هر آتشبار سامانه تاد معمولاً از شش تا هشت پرتابگر تشکیل میشود که هرکدام قادر به شلیک ۸ موشک هستند، به این ترتیب یک آتشبار سامانه تاد توانایی شلیک ۶۴ موشک را دارد. بارگذاری مجدد هر پرتابگر نیز حدود ۳۰ دقیقه طول میکشد.
قیمت هر واحد از این سیستم یک میلیارد دلار برآورد میشود و تعداد نیرو برای راهاندازی چنین سامانهای تقریباً ۹۵ الی ۱۰۰ نظامی است.