کشف گنجینه سکههای طلایی ایران باستان در ترکیه

در کاوشهای باستانشناسی اخیر در غرب ترکیه، گنجینهای از سکههای طلایی بهجامانده از ایران باستان کشف شده است که اهمیت تاریخی و اقتصادی فراوانی دارد.
این کشف چشمگیر در شهر باستانی یونانی "نوشن" صورت گرفته و اطلاعات ارزشمندی درباره روابط تجاری و سیاسی ایران و یونان باستان در اختیار پژوهشگران قرار میدهد.
باستانشناسان در جریان حفاریهای خود در یکی از اتاقهای خانهای باستانی در نوشن، به ظرفی شبیه کوزه برخوردند که حاوی تعدادی سکه طلایی بود. پس از بررسیهای دقیق مشخص شد این سکهها از نوع "دَریک" هستند که در دوران هخامنشیان ضرب میشدند. روی هر سکه، تصویر یک کماندار زانو زده حک شده که نشان مشخصه سکههای دریک است.
دکتر کریستوفر رات، استاد رشته هنر مدیترانه باستان و باستانشناسی در دانشگاه میشیگان، درباره ارزش این سکهها گفت: بر اساس نوشتههای گزنفون، مورخ یونانی، یک سکه دریک معادل دستمزد یک ماه یک سرباز بوده است. این امر نشاندهنده ارزش بالای اقتصادی این گنجینه تازه کشف شده است.
بر اساس ویژگیهای سکهها، کارشناسان تخمین میزنند که این دریکها در حدود قرن پنجم پیش از میلاد ضرب شدهاند. محل احتمالی ضرب آنها شهر باستانی "سارد" بوده که در فاصله ۹۷ کیلومتری نوشن قرار داشته است. این یافتهها نشان میدهد که روابط تجاری گستردهای بین شهرهای یونانی و امپراتوری ایران در آن دوران وجود داشته است.
دریک، سکه زرین رسمی امپراتوری هخامنشی، از زمان داریوش اول رواج یافت و به سرعت به یکی از مهمترین واحدهای پولی در منطقه تبدیل شد. این سکهها نه تنها در ایران، بلکه در سراسر کشورهای همسایه، به ویژه یونان، مورد استفاده قرار میگرفتند و نقش مهمی در تجارت از مصر تا هندوستان ایفا میکردند.
شهر نوشن و دیگر شهرهای یونانی در قرن ششم پیش از میلاد تحت سلطه امپراتوری ایران قرار گرفتند. هرچند در اوایل قرن پنجم پیش از میلاد، این منطقه برای مدتی از حاکمیت ایران خارج شد، اما در قرن چهارم پیش از میلاد دوباره به امپراتوری ایران پیوست.
علاوه بر سکههای دریک، باستانشناسان در سالهای اخیر آثار تاریخی دیگری نیز در این منطقه کشف کردهاند. از جمله این آثار میتوان به تکههای سفال متعلق به قرن پنجم پیش از میلاد اشاره کرد که در دیوارهای قدیمیتر خانههای دوران هلنیستی پنهان شده بودند.