نگرانی از شیوع ویروسهای «باستانی» به دلیل ذوب شدن یخهای قطبی
با تشدید بحران تغییرات اقلیمی و گرم شدن کره زمین، دانشمندان نسبت به یک خطر بالقوه هشدار میدهند: آزاد شدن ویروسهای باستانی از زیر یخهای در حال ذوب قطب شمال و امکان همهگیری بیماریهای عفونی جدید.
طبق مطالعات اخیر محققان دانشگاه اکس مارسی فرانسه، حداقل ۱۳ ویروس بالقوه خطرناک برای انسان -از جمله عامل آبله و آنفولانزا- در لایههای یخی سیبری به دام افتادهاند. قدمت برخی از این «ویروسهای زامبی» به ۴۸ هزار و ۵۰۰ سال میرسد.
پروفسور ژان میشل کلاوری، سرپرست تیم تحقیق، میگوید: «خطر همهگیری ویروسهای باستانی نباید دست کم گرفته شود. با ذوب یخها، احتمال تماس انسان با این عوامل بیماریزا افزایش مییابد.»
البته محققان دیگری معتقدند همهگیر شدن چنین ویروسهایی منوط به شرایط خاصی است. از جمله توانایی آنها برای احیاء و انتقال پس از آزاد شدن از یخ.
دکتر ویلیام شافنر، ویروسشناس دانشگاه وندربیلت میگوید: «ابتدا باید ببینیم آیا این ویروسها میتوانند از یخها خارج شوند و سپس قابلیت انتقال از انسانی به انسان دیگر را داشته باشند.»
با وجود نگرانیها، کارشناسان سازمان بهداشت جهانی امیدوارند واکنش سریع به همهگیری کرونا و تولید واکسنها، الگوی مناسبی برای مقابله با احتمال همهگیریهای آینده باشد.
دکتر شافنر میگوید: «اگرچه ابهامات زیادی وجود دارد، ولی تجربه مقابله با کووید۱۹ و ظرفیتهای جدید در تشخیص سریع و تولید واکسن، امید به مهار احتمالی ویروسهای آینده را افزایش میدهد.»