زایمان زنان ایرانی به شیوه چند دهه قبل برگشت
شرایط خدمات درمانی ایران در چند دهه قبل به گونهای بود که به دلیل در دسترس نبودن بیمارستان اغلب زنان باردار در خانه زایمان میکردند و اکنون نیز شرایط اقتصادی این کشور به گونهای رقم خورده که امکان زایمان در بیمارستان برای قشر ضعیفتر فراهم نیست.
شرایط بد اقتصادی در ایران و عدم وجود تعادل بین درآمد و هزینهها در خانوادهها کار را به جایی رسانده که زنان باردار مجبور هستند به جای رفتن به بیمارستان برای زایمان، در خانه زایمان کنند تا هزینه کمتری را متحمل شوند.
در حال حاضر زایمان در بیمارستانهای دولتی به ظاهر رایگان است. اما هزینه حمل و نقل تا بیمارستان و هزینههای جانبی زایمان روی هم به میلیون خواهد رسید که پرداخت آن برای بسیاری از اقشار جامعه سنگین است.
بیمارستانهای خصوصی هم برای زایمان هزینههای سرسامآور چند ده میلیون تومانی را به مراجعه کننده تحمیل کنند.
از این رو قشر متوسط رو به پایین، به شیوه چند دهه قبل کشور با آوردن قابله (در قدیم به کسی که در خانه عمل زایمان را به شیوه سنتی انجام میداد، میگفتند) و پرداخت دستمزد ۲۵۰ هزار تومانی فرزند خود را به دنیا میآورند.
در زمان شیوع ویروس کرونا، رئیس انجمن علمی مامایی ایران، موضوع زایمان در منزل را پیشنهاد داده بود که از طرف وزارت بهداشت و درمان رد شد.
اما این روزها بسیاری از خانوادهها به دلیل ناتوانی مالی و شرایط بد اقتصادی دوباره به اینکار روی آوردهاند که منجر بیهویتی نوزاد خواهد شد. چراکه ثبت احوال کشور برای نوزادانی که در بیمارستان به دنیا نیامده و گواهی پزشک را برای تاریخ زایمان نداشته باشند، شناسنامه صادر نمیکند.
علاوه بر این، زایمان در منزل ریسک بالایی هم دارد. به دلیل کمبود امکانات جراحی و عدم رعایت نکات بهداشتی امکان از دست رفتن مادر یا نوزاد وجود دارد.
این روزها خانوادههای افغانی و خانوادههای کمدرآمد ایرانی از این شیوه برای زایمان استفاده میکنند.