آمادگی گروههای شبهنظامی عراق برای خلع سلاح و پرهیز از رویارویی با ترامپ

برخی منابع آگاه در عراق از آمادگی بیسابقه شماری از گروههای مسلح این کشور برای گفتوگو پیرامون خلع سلاح خبر دادهاند؛ اقدامی که به منظور جلوگیری از تشدید تنش با دولت دونالد ترامپ در دستور کار قرار گرفته است.
ده تن از فرماندهان و مقامات ارشد گروههای شبهنظامی عراقی در گفتوگو با خبرگزاری رویترز اعلام کردند که چندین گروه مسلح قدرتمند وابسته به ایران در عراق آمادگی دارند تا برای دوری از درگیری با آمریکا، موضوع خلع سلاح را مورد بررسی قرار دهند.
شش فرمانده محلی از چهار گروه اصلی، از جمله کتائب حزبالله، حرکة النجباء، کتائب سیدالشهدا و حرکة انصارالله الأوفیاء، تأیید کردهاند که گفتوگوها با دولت عراق در مراحل بسیار پیشرفته قرار دارد. به گفته عزت الشابندر، سیاستمدار شیعه و نزدیک به ائتلاف حاکم، این گروهها بهطور فزایندهای تمایل دارند تا به درخواستهای آمریکا برای خلع سلاح پاسخ مثبت دهند.
ساعتی پس از انتشار خبر رویترز، دفتر اطلاعرسانی حزبالله عراق تأکید کرد که چنین ادعایی واقعیت ندارد.
با این حال مشاور نخستوزیر عراق به الشرق الاوسط گفت: دولت عراق در مذاکره با گروههای مسلح برای کنار گذاشتن سلاح پیشرفت داشته است
از اواخر سال ۲۰۲۳، گروههای عراقی پایگاههای آمریکایی را در واکنش به حمایت واشنگتن از اسرائیل در جنگ غزه هدف قرار دادند. با این حال، این حملات در پی هشدارهای آمریکا متوقف شدند. منابع امنیتی گفتهاند که واشنگتن به دولت عراق هشدار داده که در صورت عدم مهار این گروهها، ممکن است آنها را هدف حملات هوایی قرار دهد.
یکی از اعضای کتائب حزبالله به رویترز گفت ترامپ آمادگی دارد جنگ را به سطحی بسیار وخیمتر بکشاند و این گروهها خواهان پرهیز از چنین سناریویی هستند. به گفته منابع مطلع، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز به این گروهها اجازه داده در راستای جلوگیری از درگیری با آمریکا و اسرائیل، تصمیمات مقتضی اتخاذ کنند.
ائتلاف مقاومت اسلامی در عراق، شامل حدود ۱۰ گروه مسلح با مجموعی نزدیک به ۵۰ هزار نیرو و مجهز به موشکهای دوربرد و تسلیحات ضد هوایی است. این ائتلاف بخشی از محور مقاومت منطقهای تحت حمایت ایران به شمار میرود و در ۱۸ ماه گذشته مسئولیت دهها حمله علیه اسرائیل و نیروهای آمریکایی را بر عهده داشته است.
فرهاد علاءالدین، مشاور نخستوزیر در امور روابط خارجی، تأکید کرده است که دولت در تلاش برای قرار دادن تمام سلاحها تحت کنترل حاکمیت از طریق گفتوگویی سازنده با گروههای داخلی است.
بر اساس اطلاعات منابع امنیتی، برخی از این گروهها از ماه ژانویه مواضع اصلی خود را در شهرهایی مانند موصل و استان الانبار ترک کردهاند. همچنین، اقدامات حفاظتی رهبران این گروههای عراقی افزایش یافته و تغییر مکان، تلفن همراه و وسایل نقلیه بهصورت مکرر صورت میگیرد.
وزارت خارجه آمریکا تأکید کرده که این گروهها باید تابع فرمانده کل نیروهای مسلح عراق باشند و نه ایران. با این حال، مقامات آمریکایی نسبت به پایداری هرگونه توافق احتمالی برای نزع سلاح ابراز تردید کردهاند.
در حالی که سپاه پاسداران و وزارتخانههای خارجه ایران و اسرائیل هنوز واکنشی نشان ندادهاند، اما نشانهها حکایت از آن دارد که بغداد در مسیری پرمخاطره اما حیاتی برای مهار گروههای شبهنظامی و تثبیت امنیت ملی گام برداشته است.