چرا سپاه پاسداران همکاری با موسسه فیلمسازی «کلوزآپ» را ممنوع کرد؟
همکاری با موسسه بینالمللی کلوزآپ که از مستندسازان منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا حمایت میکند، به بهانهای برای سرکوب و بازداشت فیلمسازان ایرانی تبدیل شده است.
سازمان اطلاعات سپاه پاسداران روز گذشته در اطلاعیهای اعلام کرد هر گونه همکاری با موسسه کلوزآپ که پیشتر با عنوان «گرین هاوس» فعالیت میکرده، ممنوع است و با متخلفان برخورد میشود.
به گفته این سازمان، دفتر مرکزی گرین هاوس در اسرائیل قرار داشته، اما این شرکت با هدف جلوگیری از حساسیتها در کشورهای مسلمان، موقعیت ثبتی خود را از تل آویو به بروکسل منتقل کرده است.
این سازمان ادعا میکند موسسه کلوزآپ با حمایت مادی و معنوی «صهیونیسم» اداره میشود و هر گونه همکاری با آن از سوی شهروندان ایرانی مورد پیگرد قانونی قرار خواهد گرفت.
در ماههای گذشته و همزمان با گسترش محدودیتهای اجتماعی و سیاسی و بازداشت فعالان در حوزههای مختلف، چند نمونه از این برخوردها با مستندسازان ایرانی نیز مشاهده شده است.
روز ۱۹ اردیبهشت امسال نیروهای امنیتی چند مستندساز زن از جمله فیروزه خسروانی و مینا کشاورز را بازداشت و بعد از چند روز به قید وثیقه آزاد کردند.
با اینکه در آن زمان علت دستگیری یا اتهامات این هنرمندان اعلام نشد، اما به نوشته سایت گرینهاوس این دو مستندساز در دو فیلم مستند در سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۲۰ با این موسسه همکاری کرده بودند.
شیلان سعدی، مستندساز زن دیگری هم که در ماه اردیبهشت در ایران بازداشت شد، با گرینهاوس فیلم مستند ساخته است.
گفتنی است بنیانگذار اصلی کلوزآپ و مدیر اجرایی آن سیگال یهودا است. خانم یهودا در سایت کلوزآپ خود را یک یهودی ایرانی معرفی کرده که در اسرائیل بزرگ شده و گفته خانوادهاش حدود ۷۰ سال پیش از ایران به اسرائیل مهاجرت کردهاند.
سوابق کاری او که در سایت کلوزآپ منتشر شده نشان میدهد که خانم یهودا از سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۸ میلادی مدیر برنامه «گرینهاوس» بوده که برای کمک به رشد و آموزش مستندسازان در خاورمیانه و شمال آفریقا فعالیت میکرد.
موسسه کلوزآپ در پاسخ به بیبیسی فارسی ادعای سپاه در خصوص منابع مالی خود را تکذیب کرد و گفت این موسسه یک سازمان مستقل بینالمللی و مردمنهاد مستقر در بروکسل است که پنج فرد به صورت مشترک آن را تاسیس کردهاند و از سوی سازمانهای بینالمللی و افراد نیکوکار از آلمان، دانمارک، آمریکا و کانادا حمایت میشود.