دزدها و سگهای ولگرد بلای جان مردم در شبهای کابل
شهروندان کابل، پایتخت افغانستان، هر روز با ترس کشته شدن در حملات تروریستی و بمبگذاریهای گروههایی مثل طالبان از خواب بیدار میشوند، اما این تنها نگرانی آنها نیست؛ چرا که دزدها و سگهای ولگرد شبگردی را نیز به کابوسی برای مردم تبدیل کردهاند.
به گزارش روزنامه نیویورک تایمز، به دنبال فروپاشی اقتصاد افغانستان در نتیجه شیوع ویروس کرونا، آمار جرم و جنایت در کابل نیز به شدت افزایش یافته است؛ تا حدی که مغازهها مجبورند ساعت 7 غروب کرکرهها را پایین بکشند و مردم نیز خیابانها را خالی کنند تا مورد حمله زورگیران و سارقان قرار نگیرند.
فهیم سلطانی، یکی از ریشسفیدان محلهای در شمال غرب کابل، میگوید علاوه بر دزدهای مسلح، سگهای ولگرد نیز زندگی را برای مردم به جهنم تبدیل کردهاند.
سگهای خیابانی در سرتاسر شهر میچرخند و به عابران حمله میکنند. این سگها تا پیش از تاریک شدن هوا استراحت میکنند و انرژی خود را برای شب نگه میدارند. هوا که تاریک میشود، سگها در کنار سارقین و زورگیرها به فرماندهان خیابان تبدیل میشوند.
همین چند وقت پیش، در مقابل محل کار آقای سلطانی و در برابر دیدگان نیروهای امنیتی و سگهای ولگرد، سارقین به بستنیفروش محل شلیک کردند و اموال او را دزدیدند.
با وجود تلاشهای شهرداری برای کشتن این سگها و علیرغم وجود پناهگاههایی برای این نوع حیوانات و تمایل برخی شهروندان افغان و خارجیهای حیواندوست به پذیرفتن سرپرستی آنها، تعداد سگهای ولگرد روز به روز افزایش مییابد.
آقای سلطانی میگوید تنها در محلهای که زندگی میکند سگها در سال گذشته 10 نفر را گاز گرفتهاند. قربانیان اغلب فروشندگانی بودند که کنار خیابان غذا میفروختند و سرعتشان برای فرار از دست سگها به اندازه کافی بالا نبوده است.
با توجه به حملات سگها، دریافت واکسن هاری نیز در میان شهروندان کابل بسیار رواج دارد و بخش زیادی از بودجه وزارت بهداشت افغانستان را به خود اختصاص میدهد. معصومه جعفری، سخنگوی وزارت بهداشت، میگوید سالانه 200 هزار دلار صرف واکسن هاری میشود.
به گفته آقای سلطانی، در سال گذشته حدود 20 نفر در محله او مورد سرقت قرار گرفتهاند.
سید احمد شاه، برادر آقای سلطانی، که همین دو ماه پیش مورد حمله سارقین قرار گرفت، میگوید اگر پس از ساعت 7 غروب در خیابان باشید، دزدها و سگها به شما حمله میکنند.
از سال 2014 آمار جرم و جنایت در افغانستان به تدریج افزایش یافته است. به گزارش شبکه تحلیلگران افغان، از مارس 2017 تا مارس 2019 حدود 8 هزار پرونده جنایی ثبت شده است. در سال 2020 آن قدر آمار جرم و جنایت بالا رفت که وزارت کشور تصمیم گرفت استفاده از موتور سیکلت را که بسیاری از مجرمین با آن دست به ارتکاب جرم میزدند ممنوع کند. با این حال، کمتر کسی این ممنوعیت را جدی گرفته است.
جرایم خیابانی در همه جای جهان وجود دارد و مسئله سگهای ولگرد نیز مختص کابل نیست. اما بعید است جایی از جهان را پیدا کنید که علاوه بر این تهدیدها، شهروندان روزانه با حملات انتحاری، ترور و 40 سال جنگ بیوقفه نیز روبرو باشند.
مردم کابل که وضعیت اقتصادیشان به دلیل محدودیتهای ناشی از همهگیری کرونا بدتر از قبل شده، امیدی به بهبود اوضاع امنیتی کشورشان ندارند و اکنون بین دو جنگ گیر افتادهاند: یکی جنگ در محل زندگی و دیگری جنگ خونین در کل کشور.
آقای ابراهیم که محله آقای فهیم مغازه دارد، میگوید دولت و پلیس هر کاری از دستش بربیاید انجام میدهد، اما ظرفیت لازم برای مبارزه همزمان با سگها، تروریستها و دزدها را ندارد.