چرا زلزله کرج در سایت زمینشناسی آمریکا ثبت نشد؟

در شامگاه شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه، زمینلرزهای با بزرگای حدود ۴ ریشتر در استان البرز و در حوالی منطقه ماهدشت رخ داد که گزارشها و جزئیات آن در رسانههای داخلی ایران منتشر شد. اما ایندیپندنت فارسی در گزارشی اعلام کرد که هیچیک از مراکز معتبر بینالمللی لرزه
بر اساس اعلام شبکه لرزهنگاری موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، این زمینلرزه با بزرگی تقریبی ۴ در ساعت شبانگاهی روز ۱۳ اردیبهشت در منطقه ماهدشت کرج به وقوع پیوسته و اطلاعات آن از سوی این نهاد محلی ثبت شده است. این موضوع باعث شد سوالاتی درباره علت عدم ثبت این رخداد در پایگاههای داده بینالمللی به ویژه سرویس زمینشناسی آمریکا مطرح شود.
در همین رابطه، مهدی معتق، استاد دانشگاه لایبنیتز هانوفر و از محققان مرکز علوم تحقیقات زمین آلمان، توضیح داده است که زلزلههایی با بزرگی کمتر از ۴.۵ که خارج از مرزهای جغرافیایی ایالات متحده آمریکا رخ میدهند و خسارت چشمگیری به بار نمیآورند یا بهصورت گسترده احساس نمیشوند، ممکن است بهصورت خودکار در سیستمهای USGS ثبت نشوند.
به گفته این استاد دانشگاه، اگر اطلاعات کافی از ایستگاههای لرزهنگاری در خصوص یک زلزله موجود نباشد یا آن دادهها با مراکز جهانی به اشتراک گذاشته نشود، سازمانهایی مانند USGS توانایی شناسایی دقیق این نوع زمینلرزهها را نخواهند داشت. او اضافه کرد که در نقاط مختلف جهان، زمینلرزههای کوچک بسیاری وجود دارند که تنها توسط شبکههای محلی ثبت میشوند، اما عدم اشتراکگذاری دادهها باعث میشود از دید پایگاههای بینالمللی پنهان بمانند.
زلزله ماهدشت نیز از همین نوع بوده و اطلاعات آن توسط شبکه موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران ثبت و منتشر شده است. در چنین مواردی، دادههای شبکههای محلی به دلیل نزدیکی به محل وقوع زلزله از دقت بالاتری برخوردارند و به همین دلیل از نظر کارشناسان، برای ارزیابی زلزلههای کوچک مانند آنچه در کرج اتفاق افتاد، معتبرتر از دادههای مراکز بینالمللی نظیر USGS محسوب میشوند.