مشاور خامنهای از سند همکاری با چین حمایت کرد
علی آقامحمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و يكى از مشاوران علی خامنهای رهبر ایران از سند همکاری ۲۵ ساله با چین دفاع کرد
به نقل از خبرگزاری ایرنا، علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و يكى از مشاوران علی خامنهای، رهبر ایران، از سند همکاری ۲۵ ساله با چین دفاع کرد و این کشور را مشتری راهبردی ایران خواند.
پیشنویس برنامه ۲۵ ساله همکاریهای جامع ایران و چین اول تیرماه در هیئت دولت تصویب شد.
دولت حسن روحانی به وزارت امور خارجه مأموریت داد تا به توافقى با طرف چینی درباره جزئیات این برنامه برسد و متن اصلی آن را برای امضای دو کشور تهیه كند.
علی آقامحمدی كه رئیس گروه اقتصادی دفتر علی خامنهای است، در مصاحبهاى با تلویزیون ایران، از همکاری با چین حمایت کرد و گفت كه چین یکی از متحدان ایران در مجامع بینالمللی است و این کشور در سالهای گذشته در ایجاد زیرساختها برای ايران کوتاهی نکرد.
علی خامنهای در سال ۱۳۹۴ در دیدار با شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، توافق استراتژیک ۲۵ ساله را کاملاً درست و حکمتآمیز خواندهاست. او افزود که ایران هیچگاه همکاریهای چین در دوران تحریم را فراموش نخواهد کرد.
جزئیات چندانی درباره برنامه ۲۵ ساله منتشر نشده ولی آقای آقامحمدی گفت که سند همکاری اقتصادی ایران و چین در همه حوزههای برنامهریزی اقتصادی از جمله نفت و گاز، صنایع الکترونیک، حوزههای دانشبنیان و غیره است.
هنوز این قرارداد به امضای دو کشور نرسیده اما اخیرا محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری پیشین ایران، در سخنرانی خود در گیلان درباره قرارداد ۲۵ ساله پنهانی و دور از چشم ملت ایران با چین هشدار داد. به گفته او هر قراردادی که مخفیانه و بدون در نظر گرفتن خواست و اراده ملت ایران و بر خلاف منافع خود با طرفهای خارجی منعقد میشود، معتبر نیست و ملت ایران آن را به رسمیت نمیشناسد.
عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش به اظهارات احمدینژاد گفت که طبیعی است که همکاریهای راهبردی ایران و چین دشمنهایی داشته باشد.
سال گذشته، پیش از مطرح شدن تصویب این برنامه، اخباری درباره سرمایهگذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری چین در بخش انرژی ایران منتشر شد، هرچند مقامهای ایران به طور رسمی چیزی در این باره نگفته بودند.
نشریه «پترولیوم اکونومیست» چاپ بریتانیا در مطلبی در سوم سپتامبر ۲۰۱۹ اعلام کرد که در سفر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران به چین، قراردادی بین دو طرف امضا شده که مفاد آن از عموم پنهان نگه داشته شدهاست.
بر اساس این قرارداد، چین در طول چند سال و به طور عمده در پنج سال اول ۲۸۰ میلیارد دلاری در بخش انرژی، نفت و گاز ایران سرمایهگذاری میکند و ۱۲۰ میلیارد دلار هم در بخش زیرساختهای حمل و نقل و جادهها سرمایهگذاری خواهد کرد.
این برنامه شامل حضور ۵ هزار متخصص و کارگر چینی در ایران است و همچنین نفت و گاز ایران به طور توافقی از قبل به چین فروخته میشود ضمن آنکه چین میتواند پول محصولات خریداری شده را با دو سال تأخیر پرداخت کند.