بزرگترین قبرستان مد دنیا در خشکترین صحرای کره زمین
صحرای آتاکاما شیلی به عنوان خشکترین بیابان روی کرۀ زمین، که ناسا به دلیل شباهت باورنکردنی سطح آن به مریخ بعضی از کاوشگرانش را در این مکان آزمایش میکند، امروزه به یکی از بزرگترین زبالهدانیهای لباس در جهان تبدیل شده است.
سرعت و کمیت بالای تولید لباسهای ارزانقیمت در سطح جهان که خیلی زود از مد میافتند و به زباله تبدیل میشوند، سازمان ملل را مجاب کرده که این وضعیت را یک «وضع اضطراری زیست محیطی و اجتماعی برای تمام سیاره» توصیف کند.
با افزایش دو برابری تولید لباس در جهان در فاصله سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۴ و افزایش ۶۰ درصدی خرید مصرفکنندگان، میانگین مدت زمان استفاده از یک لباس به نصف کاهش پیدا کرده است.
طبق برآوردها با وضعیت کنونی مصرف لباس در جهان، در هر ثانیه یک کامیون لباس به زباله تبدیل میشود.
آتاکامای شیلی و برخی مناطق در آفریقا و جنوب آسیا، از مقاصدی هستند که این زبالهها از سراسر جهان به سمت این نقاط سرازیر میشوند.
شیلی به عنوان یکی از بزرگترین بنادر معاف از مالیات در منطقۀ آمریکای جنوبی کشتیهایی حامل میلیونها تن لباس را هر ساله پذیرش میکند. به گفتۀ مقامات شیلیایی این میزان در سال گذشته ۴۴ میلیون تن بود.
تعداد زیادی شرکت از سراسر دنیا با سودجویی از وجود این منطقه آزاد، در بندر ایکویک شیلی دفاتری تاسیس کردهاند تا در کسب و کار پر رونق واردات و صادرات لباس مشارکت کنند که با علیرغم تاثیر شگفتی که این اتفاق روی بهبود وضعیت اقتصاد و زندگی مردم ساکن آنجا داشته، اما شیلی را به انباری از لباسهای کهنه نیز تبدیل کرده است.
شهر ۱۳۰ هزار نفری آلتو هوسپیکیو کمی دورتر از بندر آزاد ایکویک، مرکز انباشت لباسهای وارداتی بیمصرف شده که در آن خبری از درآمد و ثروت نیست. تنها تاثیر مثبت آن، برای افراد بیخانمانی است که برای گذراندن شبهای سرد، لا به لای این کوه زباله به دنبال لباسهایی میگردند که اندازۀ تنشان باشد.