نشانههایی جدید از وجود آب بر روی مریخ
پژوهشهای اخیر حاکی از آن است که احتمالا تا حدود هفتصد میلیون سال قبل، در سیاره سرخ آب جریان داشته است.
بر اساس شواهدی که مریخ نورد «ژورونگ» (Zhurong) چین یافته، گویا سیاره سرخ صدها میلیون سال زودتر از آنچه تحقیقات پیشین دانشمندان نشان میداد، آب مایع داشته است.
پژوهش قبلی نشان میداد که مریخ در حدود سه میلیارد سال پیش دارای آب بوده و پس از آن آب مایع خود را از دست داده است.
دانشمندان آکادمی علوم چین در پکن، به بررسی دادههای مریخنوردی که در جنوب اتوپیا پلانتیا (Utopia Planitia) فرود آمده بود، پرداختند.
آنها با استفاده سه آنالیزور شیمیایی طیفسنج فروشکست القایی لیزری (MarSCoDe)، دوربین تلسکوپیک میکروتصویربرداری و طیفسنج فروسرخ موج کوتاه، که بر روی مریخنورد نصب شده بود دادهها را مورد بررسی قرار دادند.
نتایج بدست آمده از این تحقیق احتمال وجود یک لایه سخت از خاک، یا بهاصطلاح «سخترویه»، با ویژگیهای منحصربهفرد و متفاوت را که احتمالا در اثر آبهای شور زیرسطحی شکل گرفته و به آرامی تبخیر شده و قشر سخت را به هم چسبانده را نشان میدهد.
پژوهشگران میگویند این مواد معدنی احتمالا همراه با مقادیر فراوانی آب مایع که از «بالا آمدن آبهای زیرسطحی یا ذوب یخهای زیرسطحی» سرچشمه میگرفته است، تشکیل شدهاند.
این تحقیق فعالیت هیدروسفر یا آبکره در دوره آمازونی مریخ را که بیشتر از حد تصور بوده به اثبات میرساند.
با شرایط فعلی حاکم بر مریخ، این گمان میرود که مریخ به جای اینکه دستخوش یک تغییر شدید شده باشد، ممکن است نوعی چرخه آب و هوایی را پشت سر گذاشته باشد که از مرطوب به گرم و خشک، و به سرد تغییر کرده است.