پرچم پناهندگان المپیک در دستان یک ورزشکار زن افغان: معصومه علیزاده کیست؟
معصومه علیزاده، دوچرخهسوار افغان ساکن فرانسه، حامل پرچم تیم پناهندگان در المپیک ۲۰۲۴ پاریس خواهد شد.
این دومین حضور این ورزشکار (۲۸ ساله) در المپیک پس از حضور در توکیو به عنوان عضوی از همین تیم خواهد بود.
معصومه علیزاده در یک نوار تصویری که روز پنجشنبه (۳۱ خرداد) منتشر شده، گفت: «وقتی سرپرستی تیم پناهندگان المپیک پاریس به من پیشنهاد شد، احساس افتخار کردم.»
انتخاب علیزاده به عنوان پرچمدار در المپیک، نماد قدرتمندی از امید و انعطافپذیری ورزشکاران زن افغان است. او با وجود چالشهای متعددی که به عنوان یک زن در افغانستان با آن روبرو بوده، به دنبال رویاهای خود رفته و به سطحی از رقابتهای بینالمللی رسیده است.
خانم علیزاده در حالی این مسئولیت را بر عهده میگیرد که طالبان در افغانستان زنان و دختران را از ورزش محروم کردهاند و نمایندگان این گروه نیز به دلیل محدودیتهای اعمال شده علیه زنان، از حضور در المپیک پاریس منع شدهاند.
معصومه علیزاده در پیام خود گفت: «وقتی در افغانستان دوچرخهسواری میکردم، احساس آزادی میکردم. از چیزی نمیترسیدم.»
این ورزشکار اکنون امیدوار است که پیام او الهامبخش زنان و دختران در سراسر جهان باشد تا برای حقوق اولیه و انسانی خود، از جمله حق تحصیل، کار و ورزش، مبارزه کنند.
تیم پناهندگان در المپیک پاریس ۲۰۲۴ متشکل از ۳۶ ورزشکار از ۱۱ کشور جهان است و از ۱۲۰ میلیون آواره در سراسر جهان نمایندگی میکند. این ورزشکاران در ۱۲ رشته ورزشی با یکدیگر به رقابت خواهند پرداخت.
معصومه علیزاده کیست؟
معصومه علیزاده در سال ۱۳۷۵ در افغانستان متولد شد. او از سنین کودکی به دوچرخهسواری علاقهمند بود.
معصومه و خواهرش زهرا سوژه مستند شبکه آرت تلویزیون فرانسه تحت عنوان «ملکههای کوچک کابل» بودند که در سال ۲۰۱۶ پخش شد. آنها به عنوان اعضای اولین تیم ملی بایسکلرانی بانوان افغانستان معرفی شدند و این فیلم چالشهای بایسکلرانی فراروی زنان در افغانستان را به ثبت رساند.
در سال ۲۰۱۷ بعد از آنکه طالبان او دوستان بایسکل سوارش را تهدید کردند، با خانوادهاش به فرانسه پناهنده شد.
او در این مورد در یک مصاحبه خبری گفته بود: «بیرون رفتن با بایسکل و لباس ورزش، خیلی دشوار بود. بسیاری از مردم فکر میکردند که کار خوبی نیست و میخواستند با تهدید، دشنام و حتی پرتاب سنگ، مانع ما شوند. برای شان عجیب بود که برای اولین بار ببینند یک زن سوار بایسکل شده است.»
او در حال حاضر در فرانسه زندگی میکند و به تمرین دوچرخهسواری ادامه میدهد.
بر اساس گزارشها، خانم علیزاده در کنار دوچرخهسواری، به عنوان مربی دوچرخهسواری کودکان پناهنده نیز فعالیت میکند.