جای خالی افغانستان در نشست رهبران سازمان اکو در تاشکند
شانزدهمین نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو)، در حالی روز پنجشنبه نهم نوامبر، در شهر تاشکند ازبکستان برگزار شد که افغانستان به دلیل مشروعیت نداشتن طالبان در جامعه جهانی، بزرگترین غایب این نشست بود و دعوت نشد.
روز پنجشنبه نهم نوامبر، در حالی شانزدهمین نشست سران کشورهای اکو در تاشکند ازبکستان برگزار شد که افغانستان به عنوان یکی از کشورهای اصلی عضو سازمان همکاریهای اقتصادی اکو بهدلیل مشروعیت نداشتن طالبان در جامعه جهانی، نمایندهای از این گروه به نشست اکو دعوت نشد، اما با این حال محور اصلی گفتگو بین سران حاضر در نشست بود.
ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، در سخنرانیاش پس از صحبت درباره جنگ در غزه، به مسئله افغانستان پرداخت و لزوم همکاری و کمک به مردم افغانستان را یک اصل برای این سازمان دانست.
شوکت میرضیایف، رئیسجمهوری ازبکستان نیز در سخنرانی ابتدای نشست با اشاره به غیبت دولت افغانستان گفت: «اکو نمیتواند مردم افغانستان را در مواجهه با چالشهای پیچیدهای که با آن روبرو شدهاند، تنها رها کند. ضروری است که ما فعالانه این کشور را در روند یکپارچگی منطقهای بهعنوان شرط لازم در جهت توسعه پایدار مشارکت دهیم.»
سازمان همکاریهای اقتصادی اکو در سال ۱۹۸۵ با حضور سه کشور ترکیه، پاکستان و ایران با هدف توسعه ارتباطات اقتصادی و سازماندهی پروژههای بزرگ مشترک میان این کشورها ایجاد شد.
پس از آن هفت کشور دیگر شامل افغانستان، پنج کشور آسیای مرکزی و آذربایجان نیز به این سازمان پیوستند. اما از زمان سقوط دولت جمهوری در افغانستان، گروه طالبان تاکنون در هیچ نشستی مربوط به این سازمان حضور نداشته است.
حاضرین شانزدهمین نشست اکو را طبق تصویر به ترتیب افراد زیر تشکیل دادند:
از سمت چپ: خسرو نوزیری دبیر کل سازمان همکاری اقتصادی (ECO)، انوار الحق کاکر نخست وزیر موقت پاکستان، امامعلی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان، الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان، سردار بردیمحمداف رئیس جمهور ترکمنستان، ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران، صدر جباروف رئیس جمهور قرقیزستان و علیخان اسماعیلوف نخست وزیر قزاقستان در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی در تاشکند.