«ایکس» و «متا»، «بازار» فروش سلاح و مهمات حوثیها

دلالان اسلحه مرتبط با شبهنظامیان حوثی در یمن به روش جدیدی برای فروش سلاح و مهمات متوسل شدهاند: رسانههای اجتماعی.
گزارشی نشان داد که دلالان اسلحه وابسته به شبهنظامیان حوثی در یمن از پلتفرمهای X و Meta برای فروش سلاح استفاده میکنند که برخی از آنها ساخت آمریکا هستند.
این گزارش توسط پروژه شفافیت فناوری (TTP) مستقر در واشنگتن منتشر شده است که بر پاسخگو نگه داشتن شرکتهای بزرگ فناوری تمرکز دارد.
به گزارش روزنامه بریتانیایی گاردین، در این گزارش آمده است که دلالان اسلحه وابسته به حوثیها ماهها و در برخی موارد، سالها آشکارا در این پلتفرمها فروشگاههای اسلحه راهاندازی کردهاند.
در یمن، ۱۳۰ حساب کاربری در پلتفرم X و ۶۷ حساب کاربری واتساپ، سلاحهایی از جمله تفنگهای پرقدرت، نارنجکانداز و سایر تجهیزات نظامی را برای فروش ارائه میکردند.
بسیاری از دلالان اسلحه همچنین سلاحهایی را که ظاهراً ساخت آمریکا بودند و برخی با برچسب «اموال دولت آمریکا» نامگذاری شده بودند، و همچنین سایر سلاحهای نظامی غربی با مهر ناتو را به فروش رساندند.
این گزارش مشتریان فروشندگان اسلحه را شناسایی نمیکند، اما با توجه به قیمتهای بالا، که برخی از اسلحهها تا ۱۰ هزار دلار فروخته میشوند، احتمالاً خریداران از سایر گروههای شبهنظامی هستند.
با وجود افزایش اطلاعات نادرست و قاچاق غیرقانونی، متا، شرکت مادر واتساپ، و ایکس در حال تسهیل سیاستهای تعدیل محتوای خود هستند. هر دو شرکت تجارت اسلحه را در پلتفرمهای خود ممنوع میکنند، به خصوص از آنجایی که بسیاری از فروشندگان اسلحه در ایکس پریمیوم و واتساپ بیزینس، سرویسهایی که ظاهراً تعدیل شدهاند، مشترک هستند.
کیتی پاول، مدیر پروژه شفافیت فناوری، گفت: «ایکس و واتساپ هر دو سیاستهایی علیه فروش اسلحه دارند، اما به فروشندگان اسلحه مرتبط با یک گروه تروریستی تعیینشده توسط ایالات متحده اجازه میدهند تا در پلتفرمهای خود سلاح معامله کنند. در برخی موارد، این شرکتها ممکن است از نقض سیاستهای خود که خطراتی را برای امنیت ملی ایالات متحده ایجاد میکند، سود ببرند.»
بیش از نیمی از حسابهای ایکس که به عنوان مرتبط با فروش اسلحه شناسایی شدهاند، مکان خود را صنعا، پایتخت یمن تحت کنترل حوثیها، ذکر کردهاند و بسیاری از آنها مرتباً مطالبی را در حمایت از این گروه به اشتراک میگذارند.
چندین حساب کاربری که توسط پروژه شفافیت فناوری شناسایی شدهاند، در X Premium مشترک شدهاند که به آنها اجازه میدهد ویدیوهای طولانی منتشر کنند. یکی از این حسابها، جعبهگشایی یک مسلسل سبک آمریکایی M249 SAW مورد استفاده ارتش ایالات متحده را نشان میداد.
قرار است X استفاده از پلتفرمهای خود را توسط افرادی که «فعالیتهای غیرقانونی سازمانهای تروریستی را تبلیغ میکنند» ممنوع کند و میگوید به گروههای تروریستی اجازه استفاده از خدمات پریمیوم خود را نمیدهد.
با این حال، تبلیغاتی در نظرات پستهای فروش سلاح ظاهر شده است که نشان میدهد X ممکن است از این پستها درآمد کسب کند. به عنوان مثال، این پلتفرم تبلیغی برای شرکتی که لوازم جانبی تسلا میفروشد، زیر پستی منتشر کرد که در آن یک فروشنده اسلحه، یک تپانچه تمام آمریکایی Glock 17 میفروخت.
ایلان ماسک، مالک تسلا، X را در سال ۲۰۲۲ خریداری کرد و متعاقباً تقریباً ۸۰٪ از تیم Trust and Safety این شرکت را که به تعدیل محتوا اختصاص داشت، اخراج کرد.
گزارش قبلی پروژه شفافیت فناوری نشان داد که بیش از ۲۰۰ حساب وابسته به تروریستها و سایر گروههای تحریمشده دارای علامت آبی هستند و در X Premium مشترک شدهاند.
چندین دلال اسلحه مرتبط با حوثیها، زمانی که ماسک در سپتامبر ۲۰۲۳ ویدیویی از خودش در حال تیراندازی با یک تفنگ تکتیرانداز کالیبر ۵۰ Barrett منتشر کرد، با او در پلتفرم X تعامل داشتند. سه دلال اسلحه با تبلیغ سلاحهای خود، از جمله دو تفنگ AR-15، به این موضوع واکنش نشان دادند.
چندین دلال اسلحه نیز از حسابهای تجاری واتساپ با قابلیت کاتالوگ که امکان نمایش اسلاید محصولات را فراهم میکند، برای نمایش کاتالوگ سلاحهای خود استفاده کردند.
سخنگوی واتساپ گفت: «اگر سازمانهای تروریستی را که سعی در استفاده از خدمات ما دارند شناسایی یا از آنها مطلع شویم، اقدامات مناسب، از جمله مسدود کردن حسابها را برای رعایت تعهدات قانونی خود انجام خواهیم داد.»
واتساپ دو حساب ارسال شده توسط گاردین را مسدود کرد و توضیح داد که از آنها سودی نبرده است، اما به سوالاتی در مورد چگونگی نادیده گرفتن حسابهای فروشندگان اسلحه توسط فرآیندهای بررسی شرکت در ابتدا پاسخ نداد.
در طول دو سال گذشته، متا هزاران کارمند را اخراج کرده است که بسیاری از آنها به تلاشهای ایمنی اختصاص داده شده بودند.
ژانویه گذشته، متا متعهد شد که سیاست تعدیل محتوای خود را لغو کند، که ظاهراً شکایات دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، در مورد سانسور در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی را تصدیق میکرد.
علاوه بر مسائل مربوط به تعدیل محتوا، پروژه شفافیت فناوری سوالاتی را در مورد قاچاق جهانی اسلحه نیز مطرح کرده است. تیمور خان، رئیس عملیات منطقهای در تحقیقات تسلیحات جنگی، گفت که ردیابی دقیق چگونگی رسیدن سلاحهای ساخت ایالات متحده به قلمرو تحت کنترل حوثیها دشوار است و چندین توضیح احتمالی وجود دارد.
او توضیح داد که برخی از سلاحها، به ویژه تفنگهای آمریکایی M4، از ذخایر نیروهای دولتی یمن قبل از سال ۲۰۱۴ بودند و توسط حوثیها هنگام شروع شورش آنها مصادره شدند.
وی افزود که سلاحهای غیرآمریکایی به یمن قاچاق میشوند و حوثیها آنها را مستقیماً از متحدان خود، مانند ایران، دریافت میکنند.