بین موشک و غنیسازی: ایران و ایالات متحده ارادههای خود را در عمان محک میزنند

همزمان با از سرگیری دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا در روز شنبه، به نظر میرسد مسیر توافق با واشنگتن در تهران هموار شده است و گزارشهایی مبنی بر اجماع نظر مقامات مبنی بر اینکه تعامل با دولت ترامپ باید در اولویت باشد، منتشر شده است.
با این حال، به گفته واشنگتن پست، این اجماع که با مذاکرات قبلی برگزار شده در سال ۲۰۱۵ متفاوت است، ممکن است شامل امتیازات «دردناکی» از سوی ایران باشد. در این گزارش آمده است که تهران به دنبال توافق است «زیرا با احتمال فروپاشی اقتصادی مواجه است، مگر اینکه تحریمها کاهش یابند.»
گرگوری برو، تحلیلگر ایران در گروه اوراسیا که از نزدیک رسانههای ایران را رصد میکند، گفت: «قطعاً این حس وجود دارد که اوضاع تغییر کرده است. در میان نخبگان اجماع وجود دارد که مذاکره با ایالات متحده برای تضمین لغو تحریمها باید در اولویت باشد.»
آزمون اراده
به نوشته این روزنامه آمریکایی، اتحادی که از تعامل در مذاکرات حمایت میکند، ممکن است با ورود مذاکرات هستهای به مرحلهای دقیقتر در این هفته در عمان، مورد آزمایش قرار گیرد.
به گزارش واشنگتن پست، مذاکرهکنندگان ایرانی که سالها با تحریمهای اقتصادی فلجکننده و فشار نظامی فزاینده از سوی اسرائیل و ایالات متحده روبرو بودهاند، احتمالاً مجبور خواهند بود «امتیازات دشواری» را در نظر بگیرند.
اظهارات مقامات ایرانی با دوره منتهی به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، بعداً از آن خارج شد، تفاوت چشمگیری دارد. در آن دوره، علی خامنهای، رهبر ایران، با حسن روحانی، رئیس جمهور وقت، اختلاف نظر داشت و تا آنجا پیش رفت که توافق هستهای، معروف به برنامه جامع اقدام مشترک، را «زیان بزرگی» توصیف کرد. در نهایت، خامنهای با این توافق موافقت کرد.
با این حال، به گفته فردی آشنا با تفکر رهبری ایران، تغییر فعلی با انتخاب مسعود پزشکیان، یک اصلاحطلب عمدتاً ناشناخته، به عنوان رئیسجمهور در سال گذشته آغاز شد. او خاطرنشان کرد که پس از عملیات نظامی اسرائیل علیه ایران و متحدان منطقهای آن، حمایتها به سمت گفتگو، به ویژه در میان رهبران ارشد نظامی ایران، تغییر جهت داد.
به گفته کوشا صفت، استادیار جامعهشناسی در دانشگاه تهران که به رهبری محافظهکار ایران نزدیک است، تغییر در طرز فکر، به ویژه پس از ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس، و حسن نصرالله، رهبر حزبالله، مورد اتفاق نظر نبود.
او اشاره کرد که یک اردوگاه به سمت «تشدید تنشهای منطقهای، حتی جنگ» گرایش دارد، در حالی که اردوگاه دیگر خواستار «عادیسازی روابط بین ایران و ایالات متحده» است.
صفت افزود: «آنچه اکنون اهمیت ویژهای دارد این است که علی خامنهای نقش میانجیگری بین دو قطب متضاد را برعهده گرفته است.»
خامنهای در حالی که در را برای گفتگو باز میگذارد، همچنان نسبت به انگیزههای آمریکا تردید دارد. او در ماه مارس اظهار داشت که این مذاکرات توسط «برخی کشورهای اقتدارگرا که هدف واقعی آنها تسلط و تحمیل انتظارات خود است» پیشنهاد شده است.
به گفته سات، رئیسجمهور و رهبر ایران در پشت صحنه از نزدیک با هم همکاری میکنند و به تلاشهای پزشکیان برای به تعویق انداختن پاسخ به اسرائیل در جریان موج اخیر حملات اشاره کرد، به این امید که فضایی برای مذاکره با ایالات متحده ایجاد شود. علی خامنهای این مصوبه را تأیید کرده است.
پزشکیان همچنین از نزدیک با رهبران نظامی ایران همکاری کرد تا رویکردی مبتنی بر «حداکثر هماهنگی و همکاری» اتخاذ کند و با «گرد هم آوردن تعدادی از چهرههای بانفوذ و تعامل نزدیک با رهبر» به اجماع دست یابد.
انتظار میرود ویتکوف و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز شنبه، مانند دو جلسه قبلی، به طور خلاصه در عمان دیدار کنند. در همین حال، تیمهای فنی کار طاقتفرسای تدوین جزئیات یک توافق احتمالی را آغاز خواهند کرد که حداقل تا حدی غنیسازی مواد هستهای ایران را محدود میکند و شفافیت بیشتر در مورد برنامه هستهای را در ازای لغو تحریمها الزامی میسازد.
در حالی که حمایت از مذاکرات رو به افزایش است، هنوز تندروهای برجستهای وجود دارند که با آنها مخالفند و اگر مذاکرات در دستیابی به بهبود اقتصادی شکست بخورد، ممکن است قدرتمندتر شوند.
پیش از مذاکرات هفته گذشته در رم، حمید رسایی، نماینده مجلس نزدیک به تندروهای ارشد ایران، به شدت از این مذاکرات انتقاد کرد. او گفت رهبر ایران اجازه مذاکرات را داد «فقط برای اینکه نشان دهد مقامات [ایالات متحده] چقدر دیوانه و دروغگو هستند.» رسایی هشدار داد که حتی با ادامه مذاکرات، «تحریمها تشدید و مشکلات بدتر خواهند شد.»
موانع
این در حالی است که یک مقام ایرانی آشنا با مذاکرات هستهای با ایالات متحده گفت که ایران برنامه موشکی خود را بزرگترین مانع در مذاکرات میداند، نه غنیسازی اورانیوم.
چند روز پیش در جریان مذاکرات رم، طرفهای ایرانی و آمریکایی توافق کردند که تدوین چارچوبی برای حل مناقشه طولانیمدت بر سر برنامه هستهای تهران را آغاز کنند، در حالی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، تهدید کرده بود که در صورت عدم دستیابی به توافق، ایران را بمباران خواهد کرد.
این مقام افزود که مذاکرهکنندگان ایرانی رم را در حالی ترک کردند که متقاعد شده بودند ایالات متحده موضع تهران را پذیرفته است که تهران برنامه غنیسازی اورانیوم خود را به طور کامل پایان نخواهد داد یا تمام اورانیوم غنیشده خود را رها نخواهد کرد، اما او خاطرنشان کرد که برنامه موشکی ایران همچنان موضوع اصلی اختلاف است.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، این هفته گفت که ایران طبق این توافق باید غنیسازی اورانیوم را به طور کامل متوقف کند و هرگونه اورانیوم غنیشدهای را که برای راهاندازی نیروگاه هستهای بوشهر، تنها تأسیسات هستهای فعال این کشور، نیاز دارد، وارد کند.
این مقام ایرانی این اظهار نظر را «موضعگیری رسانهای جدید» توصیف کرد و گفت که به پیشرفت مذاکرات کمکی نخواهد کرد. این مقام رسمی اظهار داشت که «تنها نکته اختلافی باقیمانده در مباحث کلی و تفاهمات متقابل، موضوع موشکها است.»
این مقام رسمی بار دیگر بر موضع قاطع ایران مبنی بر عدم اعطای امتیاز بیشتر در مورد برنامه موشکی خود فراتر از آنچه در توافق قبلی منعقد شده در سال ۲۰۱۵ توافق شده است، تأکید کرد و گفت که قابلیتهای دفاعی ایران «غیرقابل مذاکره» است.
وزارت امور خارجه آمریکا از اظهار نظر در این مورد خودداری کرد. کاخ سفید هنوز به درخواستها برای اظهار نظر در این مورد پاسخی نداده است.
کشورهای غربی نگرانند که برنامه غنیسازی اورانیوم ایران بتواند موادی تولید کند که بتوان از آنها برای ساخت کلاهک هستهای استفاده کرد. آنها همچنین ابراز نگرانی کردهاند که تهران به دنبال توسعه موشک بالستیکی است که قادر به حمل کلاهک هستهای باشد.
ایران میگوید برنامه هستهایاش صرفاً برای تولید برق و سایر کاربردهای غیرنظامی در نظر گرفته شده و اورانیوم را برای استفاده به عنوان سوخت برای این اهداف غنیسازی میکند.
ایران تلاش برای توسعه موشکهایی با قابلیت حمل کلاهک هستهای را تکذیب میکند و میگوید قابلیتهای دفاعیاش در هیچ مذاکرهای بر سر برنامه هستهایاش قابل مذاکره نیست.
«نشانه حسن نیت»
رسانههای دولتی ایران گزارش دادند که روز شنبه مذاکراتی بین عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، و استیو ویتکاف، فرستاده دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به خاورمیانه، از طریق یک مقام عمانی که پیامهای بین آنها را در مسقط منتقل خواهد کرد، برگزار خواهد شد.
این سومین دور مذاکرات خواهد بود که اوایل این ماه در عمان آغاز شد و سپس برای دور دوم به رم منتقل شد و امروز به عمان باز خواهد گشت.
ترامپ روز جمعه تمایل خود را برای دیدار با علی خامنهای، رهبر ایران یا مسعود پزشکیان، رئیسجمهور این کشور ابراز کرد و گفت که فرصتی را برای دستیابی به توافق میبیند.
ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود که از سال ۲۰۱۷ آغاز شد، از توافق هستهای قبلی ایران که در سال ۲۰۱۵ امضا شده بود، خارج شد. این توافق در ازای لغو تحریمها، محدودیتهایی را بر برنامه غنیسازی ایران و یک رژیم نظارتی اعمال میکرد. آژانس بینالمللی انرژی اتمی میگوید ایران از آن زمان به غنیسازی اورانیوم سرعت بخشیده است.
قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که توافق سال ۲۰۱۵ را تأیید میکرد، محدودیتهایی را نیز بر برنامه موشکی ایران اعمال کرد.
این مقام رسمی گفت که موضع ایران مبنی بر عدم نقض مفاد توافق ۲۰۱۵ و الزامات قطعنامه به این معنی است که «این کشور تنها به عنوان نشانهای از حسن نیت، از ساخت موشکهایی که قادر به حمل کلاهک هستهای هستند، خودداری خواهد کرد.»
چندین دیپلمات اروپایی گفتند که تلاشهای کشورهایشان برای طرح موضوع برنامه موشکی ایران در مذاکرات متناوب چند ماه گذشته، بارها توسط مقامات ایرانی رد شده و آنها تأکید کردهاند که این موضوع قابل مذاکره نیست.
دیپلماتها افزودند که کشورهای اروپایی به مذاکرهکنندگان آمریکایی پیشنهاد دادند که توافق جامع شامل محدودیتهایی باشد که مانع از دستیابی ایران به توانایی قرار دادن کلاهک هستهای بر روی موشک بالستیک شود.