مذاکرات عمان: ایران و آمریکا در حال مذاکره برای «آزمایش نیات» هستند

به نظر میرسد مذاکرات سطح بالا میان ایران و آمریکا در عمان در رابطه با موضوع هستهای بیشتر شبیه مذاکره برای «آزمایش نیات» بین دو طرف است.
تلویزیون دولتی ایران امروز شنبه اعلام کرد که عباس عراقچی وزیر امور خارجه که برای گفتگو با مقامات آمریکایی در خصوص برنامه هستهای کشورش وارد عمان شده بود، با مقامات عمانی دیدار کرد.
انتظار میرود استیو ویتکاف، نماینده ترامپ در خاورمیانه و عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، دیدارهای پشت درهای بسته در مسقط را رهبری کنند.
هدف از مذاکرات عمان آغاز مذاکرات جدید درباره برنامه هستهای ایران است که به سرعت در حال پیشرفت است، در حالی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا تهدید کرده که در صورت عدم دستیابی به توافق، اقدام نظامی خواهد کرد.
به گزارش رویترز، ایران با احتیاط به مذاکرات نزدیک میشود و تردید دارد که به توافق منجر شود. این کشور همچنین نسبت به ترامپ که بارها تهدید کرده که اگر ایران برنامه هستهای خود را متوقف نکند، قلمرو آن را بمباران خواهد کرد، تردید دارد.
در حالی که هر یک از طرفین از پتانسیل پیشرفت صحبت کردند، اما در مورد مناقشهای که بیش از دو دهه به طول انجامیده است، فاصله زیادی با یکدیگر دارند و بر سر این که آیا مذاکرات آنطور که ترامپ میخواهد مستقیم باشد، یا طبق خواسته ایران بصورت غیرمستقیم پیش برود، توافق نکردهاند.
تنش منطقهای
نشانههای هر حرکتی میتواند به کاهش تنشها در منطقهای کمک کند که از سال ۲۰۲۳ با جنگهای غزه و لبنان، پرتاب موشک بین ایران و اسرائیل، حملات حوثیها به کشتیها در دریای سرخ و سرنگونی دولت در سوریه در حال جوشیدن است.
با این حال، شکست، ترس از یک جنگ گستردهتر را در منطقهای که در حال حاضر در شرایط بحرانی به سر میبرد، تشدید میکند.
یک مقام ایرانی به رویترز گفت که علی خامنهای، رهبر ایران، که در مورد مسائل مهم دولتی در ساختار پیچیده قدرت ایران حرف آخر را میزند، به عباس عراقچی «اختیارات کامل» در مذاکرات اعطا کرد.
عراقچی ریاست هیئت ایرانی را برعهده خواهد داشت و استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ در خاورمیانه، مذاکرات را در سمت آمریکایی هدایت خواهد کرد.
حسن نیت
این مقام مسئول که به دلیل حساسیت موضوع خواست نامش فاش نشود، گفت: مدت زمان مذاکرات که محدود به موضوع هستهای خواهد بود، به جدیت و حسن نیت طرف آمریکایی بستگی دارد.
ایران مذاکره بر سر قابلیتهای دفاعی خود مانند برنامه موشکی را رد کرده است.
ایران همیشه گفته است که برنامه هستهایاش صرفاً برای اهداف غیرنظامی است، اما کشورهای غربی معتقدند که میخواهد بمب اتمی بسازد.
آنها میگویند غنیسازی اورانیوم ایران، منبع سوخت هستهای، بسیار فراتر از نیازهای برنامه غیرنظامی بوده و ذخایری با سطح خلوص شکافتپذیر نزدیک به میزان مورد نیاز برای کلاهکها تولید کرده است.
ترامپ که از فوریه بار دیگر کمپین «فشار حداکثری» را بر تهران تحمیل کرده است، در سال ۲۰۱۸ در اولین دوره ریاستجمهوری خود از توافق هستهای ۲۰۱۵ بین ایران و شش قدرت جهانی خارج شد و تحریمهای شدیدی را علیه تهران اعمال کرد.
از آن زمان، برنامه هستهای ایران پیشرفتهای چشمگیری داشته است، از جمله غنیسازی اورانیوم تا ۶۰ درصد، که یک گام فنی دور از سطوح مورد نیاز برای ساخت بمب است.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه گفت امیدوار است مذاکرات به صلح منجر شود و افزود: «ما پیام خود را کاملاً شفاف بیان کردیم که ایران هرگز سلاح هستهای نخواهد داشت و فکر میکنم این همان چیزی است که منجر به این دیدار شد.»
اسرائیل، متحد آمریکا، برنامه هستهای ایران را یک تهدید وجودی میداند و مدتهاست که ایران را تهدید کرده که اگر دیپلماسی نتواند جاهطلبیهای هستهای این کشور را مهار کند، به آن حمله خواهد کرد.