مذاکرات ایران و آمریکا: آیا «توافق موقت» راهی برای خروج از بحران خواهد بود؟

در لحظه حساس میان مذاکرات و تشدید تنش، ایده «توافق هستهای موقت» به عنوان راهی برای جلوگیری از سقوط به ورطه تقابل ایران و آمریکا مطرح میشود.
بر اساس آنچه العین نیوز در سایت آمریکایی اکسیوس دریافت کرده است، ایران در حال بررسی امکان پیشنهاد توافق هستهای موقت با آمریکا قبل از مذاکره برای یک توافق جامع است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا ضربالاجل دو ماهه برای مذاکره با ایران بر سر توافق هستهای جدید تعیین کرده است. در همین حال، او دستور استقرار نیروهای نظامی آمریکا به خاورمیانه را به عنوان برنامه جایگزین در صورت شکست دیپلماسی صادر کرده است.
به گزارش Axios، اگر توافقی حاصل نشود، ترامپ ممکن است دستور حمله نظامی آمریکا به تأسیسات هستهای ایران را بدهد و یا از حمله اسرائیل حمایت کند.
این وبسایت به نقل از یک دیپلمات اروپایی و یک منبع آگاه دیگر نوشت: «ایرانیها بر این باورند که دستیابی به یک توافق هستهای پیچیده و با فناوری پیشرفته در عرض دو ماه غیرواقعی است و آنها خواهان زمان بیشتری برای جلوگیری از تشدید تنش هستند.»
علی واعظ، مدیر پروژه ایران در گروه بینالمللی بحران به همین وبسایت گفت: «به نظر میرسد ایرانیها بر این باورند که توافق پایدار در چارچوب زمانی که ترامپ در نظر دارد، بعید است. بنابراین، ممکن است لازم باشد که یک توافق موقت به عنوان پلهای برای رسیدن به توافق نهایی در نظر گرفته شود.»
جزئیات قرارداد موقت
آکسیوس خاطرنشان کرد که توافق موقت بین ایالات متحده و ایران میتواند شامل «تعلیق برخی از فعالیتهای غنیسازی اورانیوم ایران، کاهش ذخایر اورانیوم غنیشده ۶۰ درصد و اجازه دسترسی بیشتر بازرسان سازمان ملل به تأسیسات هستهای» باشد.
کارشناسان به آکسیوس گفتند که این گامها تنها زمانبندی ایران برای تولید بمب هستهای را اندکی به تأخیر میاندازد. اما ممکن است به ایجاد اعتماد برای مذاکرات بر سر یک توافق جامع نیز کمک کند.
توافق موقت همچنین ممکن است شامل تمدید مکانیسم «بازگشت فوری» باشد که بخشی از توافق هستهای ۲۰۱۵ بود.
این مکانیسم که تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل را علیه ایران در صورت نقض توافق فعال میکند، قرار است در ماه اکتبر منقضی شود.
فرانسه، بریتانیا و آلمان به ایران اطلاع دادهاند که در صورت عدم دستیابی به توافق جدید تا پایان ژوئن، مکانیسم «بازگشت فوری» را راهاندازی خواهند کرد.
با این حال، توافق موقت احتمالاً شامل درخواست ایران نیز میشود که ترامپ کمپین «فشار حداکثری» خود بر اقتصاد ایران را تعلیق کند. به گزارش آکسیوس، مشخص نیست که آیا رئیسجمهور ایالات متحده مایل به انجام این کار است یا خیر.
اوایل این هفته، دولت ترامپ دو دور تحریمهای جدید را علیه شرکتها و افراد ایرانی مرتبط با برنامه هستهای و صنعت نفت اعمال کرد.
آکسیوس معتقد است که هرگونه پیشنهاد ایران برای توافق موقت «میتواند تردیدها و ظن دولت ترامپ را در مورد نیات رهبران ایران و اینکه آیا آنها در تلاش برای خرید زمان بدون عقبنشینی برنامه هستهای خود هستند، افزایش دهد.»
گفتگوی مستقیم یا غیر مستقیم؟
استیو ویتکاف، فرستاده کاخ سفید روز شنبه با عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران در عمان دیدار خواهد کرد.
در حالی که ایالات متحده همچنان میگوید مذاکرات مستقیم خواهد بود، ایرانیها اصرار دارند که مذاکرات از طریق میانجیهای عمانی انجام شود.
جنگ کلمات
روز چهارشنبه، ترامپ در دفتر بیضی شکل به خبرنگاران گفت که «زمان کوتاهی» برای مذاکره وجود دارد.
ترامپ گفت خواسته اصلی او این است که ایران هرگز به سلاح هستهای دست پیدا نکند.
وی افزود: «اما اگر نیاز به مداخله نظامی باشد، ما نظامی خواهیم بود. بدیهی است که اسرائیل عمیقاً در این امر دخیل خواهد بود، و حتی ممکن است آن را رهبری کند. اما هیچکس ما را هدایت نمیکند. ما آنچه را که میخواهیم انجام میدهیم.»
از سوی دیگر، علی شمخانی، رئیس سابق شورای امنیت ملی ایران و مشاور کنونی سیاست خارجی رهبر ایران، علی خامنهای، ادامه تهدیدات نظامی علیه ایران را «میتواند به اقدامات بازدارنده منجر شود» میداند.
او اشاره کرد که ایران ممکن است بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی را اخراج کند، همکاری با آژانس را متوقف کند و احتمالاً مواد غنیشده را «به سایتهای امن» خارج از نظارت سازمان ملل منتقل کند.