«ترامپ ما را بمباران خواهد کرد»؛ نگرانیهای عمومی در ایران از شکست مذاکرات هستهای

نگاه ایرانیان به مذاکرات آتی بین کشورشان و ایالات متحده در اوایل هفته آینده چگونه است؟
مذاکرات ایران و آمریکا که به میزبانی عمان برگزار میشود، به مناقشه دیرینه ایران و غرب بر سر برنامه هستهای تهران میپردازد. این گفتگوها علیرغم تهدیدهای مکرر دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا مبنی بر اقدام نظامی علیه ایران در صورت عدم حصول توافق انجام میشود.
بسیاری در ایران که رویترز با آنها تلفنی صحبت کرد، نسبت به آینده بدبین بودند. اما حتی شانس اندک دستیابی به توافق با رئیسجمهور غیرقابل پیشبینی ایالات متحده، که اغلب به مهارتهای خود در مذاکره میبالد، برخی دلایل را برای خوشبینی ایجاد کرده است.
ترامپ آغاز مذاکرات را روز دوشنبه اعلام کرد و تا چهارشنبه، ریال ایران که به پایینترین سطح خود یعنی ۱۰۵ هزار تومان برای هر دلار سقوط کرده بود و ارزش آن اغلب تحت تاثیر تغییرات ژئوپلیتیکی در ایران است، اندکی افزایش یافت و به ۹۹۹۰۰ تومان در برابر دلار رسید.
بورس اوراق بهادار تهران در روز سهشنبه ۲.۱۶ درصد افزایش یافت که بهترین عملکرد از ژانویه تاکنون است، زیرا سرمایهگذاران از پناهگاههای امن طلا و ارزهای خارجی به سمت سهام داخلی روی آوردهاند. بازار در معاملات اولیه روز چهارشنبه ۱.۱ درصد دیگر افزایش یافت.
امیر حمیدیان، کارمند بازنشسته دولت در تهران میگوید: ما سالهاست که از این درگیری رنج میبریم. زمان پایان دادن به این رویارویی است. ما میخواهیم یک زندگی عادی بدون خصومت و فشار اقتصادی داشته باشیم.
حمیدیان، پدر سه فرزند که حقوق ماهیانهاش حدود ۱۲۰ دلار است، افزود: «من نمیخواهم کشورم بمباران شود. زندگی در حال حاضر بسیار گران است. قدرت خرید من هر روز در حال کاهش است.»
چهار مقام ایرانی در مارس گذشته به رویترز گفتند که علیرغم لفاظیهای تندرو، دستگاه روحانیت ایران به دلیل ترس از اینکه خشم نسبت به وخامت اقتصاد میتواند جرقه اعتراضها را برانگیزد، خود را مجبور به موافقت با مذاکرات کرد.
بسیاری از شهروندان ایرانی که شاهد تلاشهای بیثمر مکرر برای حل بحران بین دولت و غرب بودهاند، نسبت به نتیجهدهی مذاکرات تردید دارند.
مینو ۳۲ ساله خانهدار و مادر دو فرزند اهل شهر مرکزی اصفهان ابراز بدبینی کرد.
او گفت: هیچ توافقی حاصل نخواهد شد. شکاف بزرگی بین دو طرف وجود دارد. ترامپ ما را بمباران خواهد کرد. چه کنیم؟ کجا برویم؟ من تمام پساندازم را از بانک برداشتم تا اگر آمریکا یا اسرائیل به ایران حمله کنند، مقداری پول نقد در خانه داشته باشم.
ترامپ اعلام کرد که سیاست «فشار حداکثری» خود را با ایران از سر خواهد گرفت، سیاستی که در دوره اول ریاستجمهوری او، از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱، با اعمال تحریمها بر صادرات نفت، اقتصاد ایران را به آستانه سقوط رساند، اگرچه تهران راههایی برای فرار از تحریم پیدا کرد.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، پیشتر اذعان کرده بود که تحریمها مشکلات اقتصادی کشور را دشوارتر از دوران جنگ ایران و عراق در دهه ۱۹۸۰ کرده است.
ایرانیان از سال ۲۰۱۷ به صورت دورهای تظاهراتی را در اعتراض به کاهش سطح زندگی و خواستار «تغییر رژیم» برگزار کردهاند.