احتمال توافق ایران با آمریکا کمتر از ۵۰ درصد است؛ ریزش قیمت ارز و طلا پس از توافق

یک استاد دانشگاه پیرامون از سرگیری مذاکرات هستهای بین ایران و ایالات متحده که قرار است روز شنبه بصورت غیرمستقیم به میزبانی عمان برگزار شود و تاثیری که بر قیمت طلا و دلار دارد، صحبت کرده است.
وحید شقاقیشهری استاد اقتصاد در دانشگاه پیرامون مذاکره روز شنبه ایران و آمریکا و بررسی چگونگی توافق بر سر مسائل هستهای اظهار داشت: اگر از شنبه اخبار مثبت مذاکرات پمپاژ شود، احتمال ریزش قیمتها در بازار ارز و طلا بیشتر خواهد شد.
وی درباره دلایل مقاومت بازار ارز در برابر اخبار مذاکرات با آمریکا و برگشت نرخ دلار به کانال ۱۰۰ هزار تومان در روز بعد از اعلام خبر مذاکرات و اینکه «آیا جریانی در بازار در برابر کاهش نرخ ارز مقاومت میکند؟» اظهار داشت: بازار ارز واکنش خوبی به اعلام خبر مذاکرات نشان داد، قبل از اعلام خبر مذاکرات از سوی آقای ترامپ، نرخ دلار بین ۱۰۵ تا ۱۰۶ هزار تومان بود، اما بعد از مصاحبه شاهد ریزش نرخ دلار بودیم به طوری که حتی به ۹۸ هزار تومان رسید که این ریزش تا روز پس از مصاحبه ترامپ و اعلام خبر مذاکرات ادامه داشت. هرچند روز گذشته نرخ دلار دوباره به ۱۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کرد. در همان روز صندوقهای طلا هم در بورس به منفی ١٠ درصد رسیدند و قرمزپوش شدند.
شقاقیشهری تاکید کرد: موضوع مقاومت بازار نیست، مساله این است که هنوز بحث مذاکرات و نتیجه آن مبهم است و اطمینان کامل از اینکه با مذاکرات مساله حل خواهد شد، وجود ندارد و شاید شانس موفقیت مذاکرات زیر ۵۰ درصد باشد به همین دلیل، کاهش شدید نرخ ارز در بازار دیده نمیشود.
وی گفت: طرف ایرانی موضوع مذاکرات را به طور شفاف اعلام نکرده بود تا قبل از اعلام این خبر از سوی ترامپ، حرف عراقچی در رسانهها این بود که نامه ایران به دست ترامپ نرسیده و پاسخی به نامه ایران داده نشده، اما با مصاحبه ترامپ، موضوع دیگری مطرح و اعلام شد که مذاکرات در جریان است و مذاکرات از شنبه هم با حضور مقامات عالیرتبه ایران ادامه پیدا و رسمیت پیدا خواهد کرد.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: روز گذشته هم (سه شنبه ۱۹ فروردین ماه) عباس عراقچی در مصاحبهای اعلام کرد که شنبه مذاکرات به صورت رسمی آغاز میشود. اما از آنجایی که این مساله هنوز به صورت قاطع بیان نمیشود همچنان ابهاماتی در اینباره وجود دارد و مساله دیگر این است که نسبت به حصول نتیجه مذاکرات هم ابهاماتی وجود دارد و احتمال به نتیجه رسیدن مذاکرات کمتر از ۵۰ درصد است.
شقاقیشهری در پاسخ به این سوال که «در صورت توافق پیش بینی میشود که نرخ ارز به چه عددی میرسد»، گفت: برپایه نظریههای مختلف اقتصادی و مبنای نظری متعدد، پیشبینیها حاکی از این بود که در سال ۱۴۰۲ با فرض همین شرایط کنونی، نرخ ارز بین ۷۰ تا ۷۵ هزار تومان میماند، اما فاصله ۷۵ هزار تومان تا ۱۰۵ هزار تومان بسیار زیاد است. البته شانسی که آوردهایم ظاین است که ماندگاری نرخ دلار در اعداد ۱۰۰ هزار تومان و بالاتر از آن طولانی نبود، میدانیم که اگر نرخ دلار بیش از سه ماه در اعدادی پایدار و ماندگار بماند احتمال پایین آمدن از آن اعداد وجود ندارد یا بسیار کم است.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: مدت زمان ماندگاری نرخ دلار در اعداد بالای ۱۰۰ هزار تومان کمتر از یک ماه بود، بنابراین اقتصاد هنوز با این اعداد وفق نشده و به همین دلیل امیدوارم نرخ دلار با مذاکرات و توافق از این اعداد پایینتر بیاید. اما باید توجه داشت که نرخ دلار در کانالهای بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تومان ۳ ماه ماندگار بود و به همین دلیل پایینتر آمدن نرخ دلار از ۹۰ هزار تومان کار بسیار سختی خواهد بود.
وی با بیان اینکه میدانیم وقتی نرخ بیش از ۳ ماه در عددی مانده باشد، معمولا تغییر آن برای مردم و تجار و سرمایهگذاران اقدام راحتی نیست و اساسا این اقدام خودش مشکلاتی را ایجاد میکند، تاکید کرد: از آنجایی که دلار بالای ۱۰۰ هزار تومان دوام زیادی نداشت، شکست و ریزش آن اقدام راحتتری است.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: این موضوع را در دوران ریاست جمهوری آقای روحانی هم مشاهده کردیم، در دوره قبل از توافق نرخ دلار به ۴ هزار و ۲۰۰ تومان افزایش پیدا کرد؛ اما پس از پمپاژ اخبار مثبت و توافق نرخ به ۳ هزار و ۶۰۰ تومان رسید و به اعداد کمتر از ۳۵۰۰ نرسید.
شقاقیشهری گفت: شنبه با شروع مذاکرات اگر اخبار مثبت از مذاکرات پمپاژ شود و احتمال توافق قوت بگیرد باز هم شکست نرخ دلار به زیر ۹۰ هزار تومان کار سختی خواهد بود. در ادبیات مذاکرات آقای ترامپ و آمریکا چیزی به عنوان مذاکرات مستقیم و غیر مستقیم وجود ندارد و در مذاکرات هم چیزی پشت پرده نخواهد بود، نمونه آن مذاکرات با زلنسکی است که مذاکره با حضور رسانهها و کاملا عیان انجام شد به همین دلیل آثار مذاکرات را در بازار ارز میتوان دید.