تعطیلی گشت ارشاد: از شایعه تا واقعیت
در حالی که روز گذشته بسیاری از رسانههای جهان خبر از تعطیلی گشت ارشاد دادند و آن را دستاوردی برای جنبش زنان ایران توصیف کردند، حکومت ایران و مخالفان آن این خبر را غیرواقعی و سوءبرداشت میدانند.
رسانههای جهان روز یکشنبه با استناد به اظهارات شنبه شب دادستان کل ایران اعلام کردند حکومت «گشت ارشاد» را تعطیل کرده است.
محمدجعفر منتظری در مصاحبهای در خصوص توقف فعالیت «گشت ارشاد» گفته بود فعالیت این گشت ربطی به قوه قضاییه نداشت و «از همانجایی که در گذشته تاسیس شده بود، از همانجا نیز تعطیل شد».
او در عین حال تاکید کرد: «البته قوه قضاییه نظارتهای خود را بر کنشهای رفتاری در سطح جامعه ادامه میدهد.»
بسیاری از رسانهها از جمله نیویورک تایمز، بیبیسی، والاستریتژورنال و ... این اقدام را در ابعاد گسترده پوشش دادند، اما این گزارشها با اعتراض شدید مخالفان حکومت ایران روبرو شد.
بسیاری از کاربران در شبکههای اجتماعی انتشار این خبر را بخشی از تاکتیک حکومت برای منحرف کردن اخبار از اعتراضات و اعتصابات ۱۴ و ۱۵ و ۱۶ آذر توصیف کردند و در مورد انتشار این خبر هشدار دادند.
خبرگزاری دانشجو نزدیک به حکومت نیز در واکنش به این خبر نوشت: «با این صحبتهای مطرح شده میتوان گفت که گشت ارشاد تمام و تعطیل نشده است بلکه سازوکار اجرای احتمال دارد تغییر کند مسالهای که قبل از اغتشاشات اخیر هم مسولان امر در تلاش بودند تا اصلاحات مورد نیاز را انجام دهند.»
شبکه خبری عربزبان العالم متعلق به صدا و سیما نیز در این باره نوشت: «برخی رسانههای خارجی با استناد به نقل قولی از دادستان کل کشور مدعی شدند گشت ارشاد در ایران تعطیل شده است. این اظهار نظر دادستان کل کشور در حالی مطرح میشود که هیچ مقام رسمی در حکومت ایران مساله تعطیلی گشت ارشاد را تایید نکرده است.»
این گزارش در ادامه نوشت: «حداکثر برداشتی که از کلام منتظری میتوان داشت این است که گشت ارشاد از زمان تاسیس مرتبط با قوه قضاییه نبوده است؛ چنانکه دادستان کل تاکید کرده است: قوه قضاییه نظارت خود را برکنشهای رفتاری در سطح جامعه ادامه خواهد داد.»
این واکنشها نشان میدهند انتشار خبر تعطیلی گشت ارشاد از ابتدا بر اساس یک سوبرداشت یا با هدفی خاص منتشر شده است و صحت ندارد.