آلودهترین شهرها و کشورهای جهان کدامند؟
بر اساس یک مطالعه جهانی که بصورت سالانه توسط یک شرکت سوئیسی تولید کننده دستگاههای تصفیه هوا انجام میشود، شهر لاهور پاکستان با بیش از ده پله جهش به عنوان بدترین شهر جهان از نظر کیفیت هوا در سال ۲۰۲۲ معرفی شد.
این گزارش که توسط IQAir در روز سهشنبه منتشر شد، کیفیت هوا را با تعیین غلظت ذرات آلاینده موجود در هوا که به ریهها آسیب میرسانند، موسوم به ذرات PM2.5 اندازهگیری میکند.
این مطالعه سالانه به طور گسترده از سوی محققان و سازمانهای دولتی مورد استناد قرار میگیرد.
پس از اینکه شهر لاهور در سال ۲۰۲۱ از لحاظ کیفیت هوا و میانگین غلظت ذرات آلوده با سطح ۸۶.۵ به آلودهترین شهر جهان تبدیل شد، بار دیگر با بدتر شدن کیفیت هوای این شهر و رسیدن میانگین غلظت ذرات آلوده به ۹۷.۴ میکروگرم بر متر مکعب، با جهشی ده پلهای آلودهترین شهر جهان در سال ۲۰۲۲ نام گرفت.
هوتان، تنها شهر چین در فهرست ۲۰ شهر آلوده جهان، پس از لاهور، با غلظت ذرات ۹۴.۳ میکروگرم بر متر مکعب، بهتر از میانگین ۱۰۱.۵ در سال ۲۰۲۱، در جایگاه دوم قرار گرفت.
دو شهر هند با امتیاز ۹۲.۷ و پایتخت دهلی نو با امتیاز ۹۲.۶ در رتبههای سوم و چهارم قرار گرفتند. سازمان بهداشت جهانی حداکثر غلظت ذرات PM2.5 را پنج میکروگرم در متر مکعب توصیه میکند. میانگین غلظت در چاد ۸۹.۷ بود، در حالی که در عراق به ۸۰.۱ رسید که دومین کشور آلوده جهان شد.
پاکستان که دو شهر از آن جزو پنج شهر آلوده هستند، با امتیاز ۷۰.۹ در رتبه سوم قرار دارد. وضعیت کیفیت هوای بنگلادش نسبت به سال ۲۰۲۱ که آلودهترین کشور جهان بود، بهبود یافته است و در آخرین گزارش در جایگاه پنجمدآلودهترین کشورهای جهان قرار گرفت و میزان غلظت ذرات آن از ۷۶.۹ به ۶۵.۸ کاهش یافت.
اگرچه برخی از آلودهترین شهرهای جهان در هند وجود دارد، اما این کشور آسیایی با میزان ذرات معلق ۵۳.۳ در رتبه هشتم قرار دارد. در این گزارش آمده که از هر ۱۰ نفر یک نفر در منطقهای زندگی میکند که آلودگی هوا تهدیدی برای سلامتی اوست.
جزیره گوام آمریکا در اقیانوس آرام با غلظت ذرات معلق ۱.۳ تمیزترین هوا را نسبت به سایر کشورها دارد. همچنین هوای کانبرای استرالیا در مقایسه با هوای سایر پایتختهای جهان با نرخ ۲.۸ خالصترین هوا را داشت.
به گزارش رویترز، این شاخص بر اساس دادههای بیش از ۳۰۰۰۰ مانیتور کیفیت هوا در بیش از ۷۳۰۰ مکان در ۱۳۱ کشور و منطقه است.