بیسابقهترین تصویری که از ماه سیبزمینی مریخ ثبت شد! (+عکس)
به تازگی تصویری خیرهکننده با وضوح بیسابقه از فوبوس، قمر بزرگ و عجیب مریخ که شباهتی به سیبزمینی دارد، توسط ناسا به ثبت رسیده است.
ناسا اخیرا در حساب کاربری خود در اینستاگرام تصویر یکی از قمرهای سیاره سرخ "فوبوس" را منتشر کرده است که به دلیل شکل تودهای و نامنظمش به عنوان «سیبزمینی فضایی» از آن یاد میشود.
مریخ دو قمر دارد که در اینجا تصویر قمر "فوبوس" که بزرگترین قمر مریخ است، قابل مشاهده است.
«پاپ کورن» در مریخ؛ ناسا چگونه آن را پیدا کرد؟
شکل عجیب فوبوس در تصویر گرفته شده با دوربین آزمایش علمی تصویربرداری با وضوح بالا (HiRISE) مشهود است. این تصویر که در پس زمینه تاریک فضا گرفته شده است، سطح قهوهای مایل به قرمز و پر از دهانه این قمر را نشان میدهد.
نکته قابل توجه این است که یک لکه سفید برجسته در کنار دهانه استیکنی، یکی از بزرگترین دهانهها در سمت راست فوبوس، قابل مشاهده است. فوبوس در مسیر برخورد آهسته و در عین حال اجتناب ناپذیری با مریخ قرار دارد.
قمر فوبوس با شعاع ۱۱.۲۷ کیلومتر در مدار نزدیک به سیاره میزبان در حال چرخش است و فاصله مداری آن با مریخ بقدری نزدیک است که دو بار در طول روز در آسمان سیاره سرخ طلوع میکند.
این قمر به تدریج هر صد سال با سرعتی در حدود ۱.۸ متر به سیاره سرخ نزدیکتر میشود. با این سرعت، دانشمندان پیشبینی میکنند که فوبوس یا به مریخ برخورد میکند یا تقریباً ۵۰ میلیون سال دیگر به حلقهای در اطراف سیاره تبدیل میشود.
فوبوس از چگالی پایین برخوردار است که میتواند به معنای وجود فضای داخلی متخلخل درون آن باشد.
قمر «فوبوس» که در زبان یونانی باستان به معنی «هراس» است اولین بار در سال ۱۸۷۷ توسط "آساف هال" (Asaph Hall) ستارهشناس آمریکایی کشف شد در واقع یک قمر به اندازه سیارک است که چند کیلومتر بالاتر از سطح مریخ در مدار خود (به دور مریخ) میچرخد و به افتادن به سمت این سیاره ادامه میدهد. این قمر در نهایت باید به علت نیروهای گرانشی سیاره سرخ متلاشی شود.
حفره مرموز کشفشده در مریخ چه ارتباطی به فرازمینیها دارد؟
تاکنون هیچ فضاپیمایی موفق به بازدید از قمر فوبوس نشده است اما چند فضاپیما از نزدیکی آن پرواز کردهاند.
ابعاد فوبوس ۲۷ در ۲۲ در ۱۸ کیلومتر است. این قمر فاقد قدرت گرانشی برای تشکیل یک شکل کروی مانند ماه زمین است و ساختار منحصر به فرد آن، نتیجه اندازه کوچک و گرانش ضعیف آن است که به آن ظاهری شبیه یک سیب زمینی میدهد.
دوربین HiRISE که از سال ۲۰۰۶ به مطالعه مریخ پرداخته است، همچنان بینشهای ارزشمندی از محیط مریخ و قمرهای آن ارائه میدهد.