قدیمیترین لبخند ثبت شده در تاریخ ۱۷۰۰ سال قدمت دارد!
باستانشناسان در سال ۲۰۱۷ در شهر باستانی کارکمیش، واقع در ترکیه امروزی، کوزهای کشف کردند که پس از مرمت متوجه حک شدن لبخندی به سبک ایموجیهای امروزی روی این اثر باستانی ۱۷۰۰ ساله شدند.
شهر باستانی کارکمیش که در محدوده ترکیه امروزی واقع شده، یکی از پایتختهای پادشاهی باستانی هیتی بوده که بیش از ۳ هزار سال قدمت آن است.
در سال ۲۰۱۷ باستانشناسان موفق به کشف برخی آثار باستانی در این منطقه شدند که در میان آنها کوزهای سفالی نیز دیده میشد. آنها پس از مرمت این کوزه و دیگر آثار، اخیرا اعلام کردند که روی این کوزه لبخندی به سبک ایموجیهای امروزی ثبت شده که بیش از ۱۷۰۰ سال قدمت داشته و نشان میدهد که هیتیها ظاهرا فقط جنگجویانی با چهره عبوس نبودهاند و اولین لبخندی که در تاریخ ثبت و حک شده است مربوط به آنهاست.
محققان و باستانشناسان که بیش از ۱۲ سال است در منطقه کارکمیش مشغول کنکاش و حفاری هستند، به دلیل اینکه این کوزه در حالتی شکسته و متلاشی با تکههای بسیار کوچک کشف شد، در ابتدا متوجه لبخند روی آن نشدند و این اتفاق پس از مرمت و بازسازی آن که ۶ سال به طول انجامید رخ داد.
نیکولو مارکتی، استاد باستانشناسی دانشگاه بولونیا و از مسئولان کاوش در کارکمیش، بعد از کشف این اثر باستانی منحصربهفرد گفت: «ما انواع کوزهها را در کاوشهایمان پیدا کردهایم، اما جالبترین آنها گلدانی است که قدمت آن به ۱۷۰۰ سال قبل از میلاد برمیگردد و تصویری از یک لبخند را روی خود دارد. از این کوزه احتمالا برای نوشیدن شربت استفاده میشده و تصویر روی آن به احتمال زیاد قدیمیترین لبخند جهان است.»
رقابت آکادمیک برای یافتن قدیمیترین «ایموجی» تاریخ در سالهای اخیر بسیار داغ بوده بطوریکه در همان سال ۲۰۱۷ گزارشی منتشر شد مبنی بر اینکه یک وکیل اهل اسلواکی، در سال ۱۶۳۵، در امضای خودش یک صورتک ایموجیمانند را گنجانده است. هرچند این ایده بعدا رد شد.
طرح لبخند روی این کوزه کشفشده نیز به دلیل اینکه طرحی مشابه در دیگر آثار کشفشده و نقشی در کنار این لبخند وجود ندارد، باستانشناسان را در مورد صحت این کشف تاریخی به فکر فرو برده و برخی از آنها معتقدند که این طرح ممکن است بصورت اتفاقی روی کوزه نقش بسته و ارزش تاریخی و باستانی ندارد.