نظر ایرانیان درباره لغو مجوز بانک ملی در عراق
رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در مورد ذینفعان و دلالان درباره خبر لغو مجوز یک بانک ایرانی برای جلوگیری از کاهش قیمت اظهار نظر کرد.
میدل ایست نیوز نوشت: رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق با اشاره به لغو مجوز بانک ملی ایرانیان در عراق، گفت: ذینفعان و دلالان برای جلوگیری از کاهش نرخ ارز در این خبر اغراق و بزرگنمایی کردند.
یحیی اسحاق تاکید کرد: این مشکل موضوع جدیدی نیست و تاثیری بر تراکنشهای مالی معاملهگران نخواهد داشت و دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.
در همین راستا، برخی فعالان اقتصادی تاکید کردند که سختگیری عراق شرایط بازار این کشور را برای تجار ایرانی سخت کرده است.
به گفته این بازرگانان، سختگیری و ممانعت دولت عراق از مبادلات ارزی با ایران باعث افزایش هزینهها و کاهش صادرات ایران به عراق شده است.
جهانبخش سنجابی، دبیرکل اتاق مشترک ایران و عراق هفته گذشته اعلام کرد: «ایران به ازای هر دلار ۱۸۰ دینار ضرر میکند، زیرا بانک مرکزی عراق ارز دولتی را به طرف ایرانی تحویل نمیدهد، چراکه صرافیها ارز مورد نیاز را از بازار آزاد تضمین میکنند.»
با این حال، علی شریعتی، یکی از اعضای اتاق بازرگانی ایران و عراق گفت: «این تصمیمات تاثیر جدیدی بر فعالیت بازرگانان ایرانی در عراق نداشته است.»
شریعتی تصریح کرد: «بانک ملی» ایرانی هیچگونه فعالیتی در زمینه ارز در عراق نداشته است، زیرا تحریم خارجی فرصت ارائه خدمات به بازرگانان ایرانی را نمیدهد و این بدان معناست که تعطیلی آن هیچ تاثیری بر تجارت بین ایران و عراق ندارد.
وی با تاکید بر اینکه عراقیها برای افزایش انضباط مالی و شفافیت در تبدیل ارز و مبادلات مالی اقدامات بانکی انجام دادهاند، تصریح کرد: اگرچه این اقدامات پس از فشارهای آمریکا و افزایش هزینههای تجارت ایران در بازار عراق انجام شد، اما این امر موجب نخواهد شد تاثیر قابل توجهی بر مبادلات تجاری با این کشور داشته باشد، زیرا آمارها حاکی از آن است که تجارت بین دو کشور در سال جاری افزایش یافته است.
یکی از اعضای اتاق بازرگانی ایران و عراق میگوید: «ممنوعیت واردات شیرینی و شکلات از ایران به عراق با هدف حمایت از تولید داخلی عراق صورت گرفت و تنها محدود به ایران نیست، بلکه به همه کشورهای صادرکننده شیرینی و شکلات به عراق محدود میشود.»
به گفته شریعتی، کمپین تحریم کالاهای ایرانی تاثیر قابل توجهی در اقلیم کردستان عراق نداشت، اما تصمیم اخیر فغانی به وضوح بازار کالاهای ایرانی در عراق را در مقایسه با کمپین در اقلیم کردستان تحت تاثیر قرار داد.
شایان ذکر است که آمار گمرک نشان میدهد که در نیمه اول سال ۲۰۲۳، صادرات ایران به عراق به ۴.۵ میلیارد دلار رسیده که جهش ۳۲ درصدی را نشان میدهد، اما این آمار بین مهر تا آذر ۴۲ درصد کاهش داشته است.
در مجموع صادرات ایران به عراق در ده ماه گذشته با ۱۴ درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۷.۷ میلیارد دلار رسیده است.