آغاز فعالیت دومین نشست کمیته عالی مشارکت صنعتی یکپارچه در قاهره
فعالیتهای دومین نشست کمیته عالی مشارکت صنعتی یکپارچه برای توسعه اقتصادی پایدار، بین امارات، مصر و اردن، امروز دوشنبه در پایتخت مصر، قاهره، با حضور دکتر سلطان بن احمد الجابر وزیر صنعت و فناوری پیشرفته امارات و یوسف الشمالی وزیر صنعت، تجارت و عرضه در پادشا
این دیدارها با حضور زاید بن راشد آل زیانی وزیر صنعت و بازرگانی پادشاهی بحرین، شاهد اعلام پیوستن دولت بحرین به طرح مشارکت صنعتی یکپارچه همراه با سه کشور موسس این مشارکت بود.
کمیته عالی توصیههای صادر شده از سوی کمیته اجرایی مشارکت صنعتی که طی دو روز با حضور شرکتهای فعال در زمینههای کشاورزی، غذا، کود و دارو به عنوان اولین مرحله با سرمایهگذاری اولیه ۳.۴ میلیارد دلار، با تمرکز در مرحله بعدی در بخش فلزات، مواد شیمیایی، پلاستیک، منسوجات و پوشاک در قاهره برگزار شد.
نوین جامع، وزیر تجارت و صنعت مصر در این دیدار به ضرورت دستیابی به یکپارچگی صنعتی جهان عرب برای مقابله با پیامدهای منفی بحران اقتصادی جهانی تاکید کرد که نشاندهنده اهمیت تقویت مشارکت منطقهای بین کشورهای عربی و فعال کردن نقش بخش خصوصی به عنوان بازیگر اصلی در اجرای برنامههای توسعه پایدار و دستیابی به رفاه برای مردم منطقه عرب است.
وی گفت: مشارکت صنعتی یکپارچه امضا شده بین مصر، امارات و اردن نشان دهنده یک رکن اساسی برای دستیابی به یکپارچگی صنعتی مطلوب از طریق زنجیره تامین، دستیابی به خودکفایی، بومیسازی صنعت و یکپارچهسازی زنجیرههای ارزش برای رسیدن به صنایع یکپارچه با ارزش افزوده است. دستیابی به توسعه اقتصادی پایدار که به ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر کمک میکند، ابراز استقبال بزرگ مصر از پیوستن پادشاهی بحرین به این مشارکت، که به گسترش دامنه مشارکت و به حداکثر رساندن منفعت از مؤلفههای صنعتی چهار کشور کمک میکند.
جامع توضیح داد که میزبانی قاهره از نشست کمیته عالی مشارکت صنعتی یکپارچه در چارچوب تقویت تلاشهای مشترک بین مصر، امارات، اردن و بحرین برای دستیابی به فرمولهای همکاری مشترک در جهت دستیابی به یکپارچگی صنعتی و کمک به پیشبرد اقتصادی و بهبود روابط بین کشورهای عضو شرکتکننده در سطوح مختلف خواهد بود و این به نفع مردم کشورهای برادر است.
وزیر تجارت و صنعت خاطرنشان کرد که دوره کنونی شاهد تحولات سیاسی و اقتصادی زیادی در عرصههای منطقهای و جهانی است که خواستار همبستگی و وابستگی بیشتر کشورهای عربی از بین چهار کشور از نوسانات فعلی و آینده و اجرای مشارکتهای اقتصادی بیشتر برای حمایت نسبی از مردم است.
جامع بر اهمیت بهرهمندی از فرصتهای همکاری مشترک و ظرفیتهای عظیم اقتصادی و نیز توانمندیهای انسانی، علمی و فناوری موجود در چهار کشور برای حمایت از روابط اقتصادی از طریق تبادل تجربیات، ایجاد مشارکتها و بهرهمندی از بازارهای چهار کشور در ارتقای نرخهای درون تجاری تاکید کرد.
وزیر تجارت و صنعت مصر خاطرنشان کرد: مشارکت صنعتی مصر، امارات، اردن و بحرین به تقویت همکاری در دستیابی به یکپارچگی زنجیرههای ارزش بین چهار کشور از طریق پروژههای صنعتی مشترک و همچنین توسعهای که به منافع مشترک در تلاش برای دستیابی به اهداف خود دست مییابد کمک خواهد کرد. کفایت و توسعه اقتصادی همه جانبه و پایدار، با تاکید بر تمایل دولت مصر به ارائه کلیه تسهیلاتی که از این مشارکت حمایت میکند، همه موانع بین کشورهای شرکت کننده را برطرف میکند و تمام اقدامات فوری را برای اطمینان از اجرای برنامه اقدام مشارکت در مراحل مختلف آن برای دستیابی به هدف مشترک و به نفع کشورهای برادر اتخاذ میکند.
دکتر سلطان بن احمد الجابر در ابتدای سخنان خود در نشست کمیته عالی مشارکت صنعتی برای توسعه پایدار اقتصادی گفت: دیدگاه شیخ محمد بن زاید آل نهیان رئیس امارات، اهمیت همکاری، تلاشهای هماهنگ و یکپارچگی را برای دستیابی به توسعه اقتصادی تایید میکند که ما آن را عاملی اساسی برای ثبات، رشد و شکوفایی جوامع و بهرهمندی از حوزههای همگرایی مزیتها و قابلیتهای رقابتی کشورهای شرکت کننده به منظور ایجاد یک پایگاه اقتصادی پایدار میدانیم.
وی افزود: امارات بر تعهد جدی خود به مشارکت از طریق صندوق سرمایهگذاری که از سوی هلدینگ «ADQ» به ارزش ۱۰ میلیارد دلار مدیریت میشود، برای سرمایهگذاری در پروژههای حاصل از این مشارکت در بخشهای مورد توافق تاکید میکند. در اولین جلسه کمیته عالی، پنج بخش اصلی و فهرست ده پروژه اولی که این مشارکت روی آنها متمرکز خواهد بود را شناسایی کردیم و فرصتهای صنعتی و رشدی که آرزوی آن را داریم و ارزش اقتصادی مورد انتظار را پیشبینی کردیم و اکنون با جلسات فنی و کارگاههای برگزار شده به مرحله اجرای این اهدافی که در ابتدای این مشارکت اعلام شده بود، رفتهایم.
وی در ادامه گفت: امروز ما از بحرین به عنوان یک شریک کلیدی و فعال در این مشارکت استقبال میکنیم، زیرا بخش صنعتی در پادشاهی بحرین نقش حیاتی و اساسی در توسعه اقتصادی پایدار ایفا میکند و بحرین علاوه بر سازگاری استراتژی صنعتی آنها با اهداف مشارکت صنعتی یکپارچه برای توسعه اقتصادی پایدار، دارای تجربه موفق صنعتی، استراتژی صنعتی، موقعیت استراتژیک، در دسترس بودن خدمات لجستیک پیشرفته، منابع انسانی آموزش دیده و نوآور و محیط تجاری که از سرمایهگذاریها حمایت میکند، برخوردار است.
وی افزود: ما از جمهوری عربی برادر مصر به خاطر میزبانی از نشست کمیته عالی تشکر میکنیم و از نقش فعال شرکا در پادشاهی اردن و جمهوری عربی مصر به منظور ایجاد این مشارکت با تمام ابزارها و تلاشهای انجام شده موفقیت آمیز، قدردانی میکنیم. همچنین از اعضای کمیته اجرایی مشارکت صنعتی یکپارچه برای توسعه اقتصادی پایدار به دلیل تلاشهای آنها در دوره گذشته با همکاری شرکتهای بخش خصوصی برای رسیدن به یک فهرست از پروژههای مشترک بالقوه بهروز تشکر میکنیم و ما مشتاقانه منتظر بررسی این فهرست و شناسایی گامهای بعدی مورد نیاز شرکتهای بخش خصوصی و همچنین سازمانهای دولتی و نهادهای پشتیبان برای اطمینان از امکانسنجی پروژهها و همچنین اطمینان از اجرای سریع آنها مطابق با بهترین استانداردها و شیوهها هستیم.
وی گفت: از شرکتها میخواهم که از مشارکتهای کیفی و مزیتهای رقابتی در کشورهای شرکت کننده حداکثر استفاده را ببرند و برای اجرا به مراحل پیشرفته مطالعات امکان سنجی بروند. برای ما که به عنوان ارگانهای دولتی باید توانمندیها را مطالعه کنیم، این پروژهها مورد نیاز است و تمام تلاش خود را برای غلبه بر موانع و حمایت و مساعدت برای اطمینان از اجرای بهینه پروژهها و دستیابی به حداکثر سود پایدار اقتصادی و اجتماعی انجام خواهیم داد.
وی تصریح کرد: این مشارکت برای پیوستن بیشتر طرفهایی که مایل به توسعه بخش صنعتی، دستیابی به یکپارچگی در منابع و صنایع و بهرهگیری از مزیتهای رقابتی در هر کشور هستند، باز است. جایی که تلاشهای هماهنگ و کار گروهی میتواند منجر به نتایج ثمربخش شود. با کاهش هزینهها و تامین زنجیره تامین، علاوه بر بهرهمندی از طرحهای توسعه فناوری و پیشبینی آینده، فرصتهای شغلی بیشتری ایجاد میکند و به توسعه اقتصادی و افزایش خودکفایی کمک میکند.
یوسف الشمالی به نوبه خود گفت: نشست امروز در ادامه جلسات کمیته اجرایی مشارکت در دو روز گذشته و مشارکت فعالیتهای بخش خصوصی و اوج گیری بخشهای مختلف برگزار میشود. نشستها و کارگاههایی که طی هفتههای گذشته با شتاب برگزار شده و شامل متخصصان کشورهای ما و صاحبان مشاغل در بخشهای دارو، کشاورزی، کود و مواد غذایی میشود، جایی که دو ماه گذشته اردن، امارات و مصر راهاندازی مشارکت صنعتی یکپارچه برای دستیابی به توسعه پایدار در ابوظبی را در دستور کار داشتند.
الشمالی با اشاره به دستورات ملک عبدالله دوم بن الحسین، پادشاه اردن مبنی بر اینکه اردن باید همیشه پیشگام در حمایت از اشکال مختلف اقدام مشترک جهان عرب باشد، اشاره کرد که بر اساس نشست امروز این کشور، دیدگاه سران کشورهایمان در مورد تلاشهای هماهنگ همکاری و هماهنگی و اجلاسهایی که در این راستا برگزار کردند که به هسته همکاری تبدیل خواهد شد صورت گرفت. روابط سیاسی و اقتصادی بین کشورهای ما و آغاز مرحله جدیدی از پیگیری سیستماتیک به سمت یکپارچگی اقتصادی واقعی که تأثیر آن از سوی مردم ما احساس میشود و موفقیت آن باعث پیوستن بیشتر کشورهای عربی برادر برای آغاز مرحله جدیدی از همکاری مشترک و یکپارچهسازی اقتصادی سازنده میشود.
وی خاطرنشان کرد: حضور پادشاهی بحرین در این مشارکت، انگیزهای قوی و اقتصادی برای طرح مشارکت صنعتی ایجاد میکند و دستیابی به یکپارچگی اقتصادی مطلوب را تسریع میبخشد و مشارکتهای صنعتی منحصر به فردی ایجاد میکند که قادر به ارتقای اهداف این طرح و دستیابی به آن باشد. رشد اقتصادی در کشورهای ما و رفاه مردم ما، در نتیجه به ایجاد مرحله جدیدی مبتنی بر همکاری کمک میکند.
الشمالی افزود: با ظهور بحران امنیت غذایی جهانی، باید اولویتها برای یافتن راهحلهای عملی جدی برای کاهش پیامدهای آن بر مردم و کشورهای ما و دادن قدرت لازم به اقتصاد برای مقابله با هر گونه آشفتگی جهانی آینده تنظیم شود. یک فرصت واقعی برای تبدیل آنچه که بر روی آن توافق شده به پروژههای واقعی از طریق مشارکتهای جدید بین تجار از امارات، مصر، اردن و بحرین، گسترش زمینههای همکاری و توافق بر روی سرمایهگذاریهایی که منعکسکننده مثبتی بر توسعه پایدار ما است، وجود دارد.
وزیر صنعت، تجارت و عرضه پادشاهی اردن خاطرنشان کرد: چهار کشور در این دیدار در مورد پروژههای مورد علاقه و اولویتدار کشورهایمان که امنیت غذایی و دارویی را به گونهای که پایداری کشور را تضمین میکند، بحث و گفتگو کردند. تامین کالا و جلوگیری از هرگونه وقفه یا عدم تعادلی که ممکن است ناشی از انحراف قیمتها باشد و حتی باعث رشد و تنوع اقتصادی شود، هزینههای واردات را کاهش میدهد و یافتن منابع جایگزین کالا را تسهیل میکند، با اشاره به اینکه جلسات اجلاس سران ملک عبدالله دوم بن الحسین و برادرانش، شیخ محمد بن زاید آل نهیان، ملک حمد بن عیسی آل خلیفه، و عبدالفتاح السیسی را گرد هم آورده است، اهمیت دستیابی به این اهداف را تأیید کردند و نشان دادند که همخوانی دیدگاه ها در مورد بسیاری از مسائل مشترک منطقه عربی امکانپذیر است.
زاید بن راشد آل زیانی نیز در سخنانی قدردانی خود را برای حمایت از پیوستن پادشاهی بحرین به این مشارکت، ابلاغ کرد که نشان دهنده اشتیاق به تقویت همگرایی صنعتی بین کشورهای عربی و جهان و تلاش برای دستیابی به توسعه صنعتی، توسعه و ایجاد فرصتهای کیفی امیدوارکننده است.
وی گفت: پادشاهی بحرین طی سالهای گذشته به موفقیتها و رشد مستمری در بخش صنعت دست یافته و این در نتیجه سیاستهای اتخاذ شده از سوی دولت از دهه ۶۰ قرن گذشته بود که هدف آن عدم اتکا به صرفاً فرآوردههای نفت و گاز طبیعی بود و علاوه بر ایجاد نواحی صنعتی جدید، با ایجاد کارخانههای فعال در زمینههای آلومینیوم، پتروشیمی و غیره و تلاش برای جذب سرمایههای خارجی با تشویق پروژههای صنعتی، بخش صنعتی را با آمادهسازی زیرساختها برای استقرار آنها به بخشی متنوع تبدیل کند.
وی افزود: دولت پادشاهی بحرین به منظور پیشبرد بخش صنعت، استراتژی بخش صنعتی (۲۰۲۲-۲۰۲۶) را در ۳۰ دسامبر ۲۰۲۱ به عنوان بخش محوری طرح بهبود اقتصادی که شامل ۵ برنامه اصلی است، آغاز کرد.
محورها: تقویت صنایع ملی، سرمایه گذاری در زیرساختها و بهبود تجربه سرمایهگذار با هدف افزایش تولید ناخالص داخلی بخش صنعت، افزایش صادرات این بخش با منشاء ملی و ایجاد فرصتهای شغلی امیدوارکننده برای شهروندان، تشویق سرمایهگذاری در زیرساختهای فناوری، دیجیتالی کردن تولید و افزایش کارایی زنجیره تامین از طریق ادغام صنایع خلیج عربی برای رسیدن به یک صنعت توسعه یافته و پایدار مبتنی بر ابتکارات نوآورانه و پیشرفته که از طریق این استراتژی، تعدادی از صنایع را هدف قرار میدهیم که با صنایع مورد نظر در تلاقی باشند. این ابتکار که معتقدیم فرصتهای رشد و شکوفایی به ویژه صنایع تولیدی در بخش آلومینیوم و پتروشیمی را فراهم میکند.
وی از وزارت تجارت و صنعت در جمهوری عربی مصر برای میزبانی این جلسات و این رویداد مهم در روند توسعه صنعتی تشکر کرد.
در این دیدار عبدالله الشمسی، دستیار معاون توسعه صنعتی وزارت صنعت و فناوری پیشرفته، مهمترین تحولات در زمینه مشارکت صنعتی، یافتههای کارگاههای آموزشی در بخشهای هدف، صنعتی فرصتهای سرمایهگذاری و پروژههای اولویتدار در بخشهای هدفگذاری شده و اضافه شدن آنها به الحاق بحرین و برجستهترین آرزوها در دوره آتی برای توسعه این مشارکت را ارائه کرد.
دومین جلسه کمیته عالی مشارکت صنعتی یکپارچه برای توسعه اقتصادی پایدار، شاهد تصویب راهنمای الحاق به مشارکت صنعتی یکپارچه و تصویب صورتجلسه اولین جلسه کمیته عالی مشارکت بود که گزارش کار برای بخشهای کشاورزی، غذا و کود، بخش داروسازی، بخش نساجی و پوشاک، و بخش فلزات ارائه شد.
سهم بخش صنعت در تولید ناخالص داخلی امارات، مصر و اردن ۳۰ درصد سهم این بخش در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا است و در سال ۲۰۱۹ ارزش کل صادرات صنعتی آن به ۶۵ میلیارد دلار رسیده است. در حالی که کل جمعیت کشورهای این منطقه ۱۲۲ میلیون نفر است. این تعداد، ۲۷ درصد از جمعیت منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را شامل میشود که ۴۹ درصد آن را جوانان زیر ۲۴ سال تشکیل میدهد. ابتکارات و راهبردهای حامی بخش صنعتی، زیرساختهای پیشرفته در زمینه خدمات، حمل و نقل، کشتیرانی، در دسترس بودن مواد اولیه، تخصص و سرمایه و مناطق صنعتی، بر اساس قوانین حمایت کننده از سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی، ارزش مستقیم خارجی سرمایه گذاری در امارات، مصر و اردن در دوره ۲۰۱۶-۲۰۲۰ به ۱۵۱ میلیارد دلار رسیده که کل صادرات این کشورها به کشورهای جهان در سال ۲۰۱۹ بالغ بر ۴۳۳ میلیارد دلار و ارزش واردات نیز حدوداً ۳۹۹ میلیارد دلار بوده است.
الحاق بحرین که تولید ناخالص داخلی ۳۹ میلیارد دلاری دارد، افزوده مثبتی به این مشارکت خواهد بود، زیرا انتظار میرود تولید ناخالص داخلی کشورهای شریک به ۸۰۹ میلیارد دلار افزایش یابد و فرصتها برای بخش غذا و کشاورزی افزایش یابد.
الحاق بحرین سهم شراکت در ارزش افزوده صنعتی خاورمیانه را از ۱۰۶.۲۶ میلیارد دلار به ۱۱۲.۵۶ میلیارد دلار افزایش میدهد که ۳۰ درصد ارزش افزوده صنعتی در خاورمیانه را نشان میدهد. بحرین ۲.۳ میلیارد دلار به ارزش سنگ آهن اضافه میکند. بحرین دارای یک بخش صنعتی قوی با بیش از ۹۵۰۰ شرکت صنعتی، ۵۵۰۰۰ کارمند در صنعت و ۴.۳ میلیارد دلار FDI ویژه بخش صنعتی است.
از سال ۱۹۷۵، پادشاهی بحرین بر بخش صنعتی متمرکز شده که هدف آن تنوع منابع درآمد و اقتصاد است. بحرین مناطق صنعتی جدیدی ایجاد کرده است، همچنین با تشویق و ترویج پروژههای صنعتی برای جذب سرمایهگذاری خارجی تلاش کرده است.
بحرین سالانه محصولات معدنی به ارزش ۴ میلیارد دلار صادر میکند و مالکیت کامل خارجی در بخش صنعتی مجاز است. بحرین یک مرکز ایدهآل برای عملیات در منطقه خلیج عربی است.
هیئت امارات متحده عربی که در جلسات کمیته عالی شرکت داشتند شامل مریم الکعبی سفیر امارات در قاهره، محمد حسن السویدی مدیر عامل شرکت هلدینگ ADQ، عبدالله الشمسی معاون وزیر صنعت و فناوری پیشرفته برای بخش توسعه صنعتی و بدر سعید اللمکی، مدیر عامل توزیع ADNOC و محمد سیف العریانی، مدیر عامل شرکت بین المللی ADNOC بود.
هیأت مصری شرکت کننده در این جلسات شامل حاتم العشری مشاور وزیر و رئیس کمیته اجرایی در طرف مصری و اعضای کمیته به نام سرلشکر محمد الذلات رئیس اداره توسعه صنعتی مهندس محمد عبدالکریم، مدیر اجرایی مرکز نوسازی صنعتی، دکتر خالد عبدالعظیم، مدیر اجرایی فدراسیون صنایع مصر، و دکتر محمد لبیب، معاون وزیر بود.
هیئت پادشاهی هاشمی اردن شرکت کننده در این دیدارها شامل سفیر امجد العدیله، سفیر پادشاهی اردن در قاهره، سرکار خانم دانا الذوبی، دبیرکل وزارت صنعت و تجارت و خانم وفا جریس، مدیر سیاستهای تجارت خارجی وزارت صنعت و تجارت بود.
هیئت پادشاهی بحرین شرکت کننده در این دیدارها نیز شامل هشام بن محمد الجودر، سفیر پادشاهی بحرین در قاهره، اسامه صالح العلوی، معاون وزیر اقتصاد ملی در وزارت دارایی و اقتصاد ملی و دکتر خالد العلوی، دستیار معاون توسعه صنعت بود.
اولین نشست کمیته عالی مشارکت صنعتی یکپارچه برای توسعه اقتصادی پایدار که بین امارات متحده عربی، جمهوری عربی مصر و پادشاهی اردن به امضا رسید، در اوایل ژوئن برگزار شد. مشارکت از طریق پیوستن به اعضای جدید و تسریع سرعت فرصتها با امکان سنجی اقتصادی زیر چتر بخش صنعت در کشورهای شرکت کننده، تسهیل همکاری و یکپارچگی با درگیر کردن بخشهای بیشتر و هماهنگی با تیمهای کاری که شامل سازمانهای دولتی و بخش خصوصی میشود. با تمرکز بر اهمیت مشارکت بخش خصوصی و نقش مهم آن در فعال سازی، به دیدگاهها و انتظارات آنها را برای رشد از طریق این مشارکت گوش فرا دهید.
کمیته عالی مشارکت صنعتی یکپارچه با مجموعهای از وظایف به ویژه توانمندسازی واحدهای بخش خصوصی برای اجرای پروژههای سرمایهگذاری مشارکتی، با مشارکت شرکتهای علاقهمند به سرمایهگذاری در بخشهای کلیدی در کشورهای شرکت کننده، شناسایی مطالعات امکان سنجی برای اولویت پروژهها و تهیه نقشه راه برای اجرای پروژههای با اولویت در فاز اول و همچنین رصد مهمترین چالشها و احتمالات برای تحریک سرمایهگذاری صنعتی با مشارکت بخش خصوصی، به منظور شناسایی و توانمندسازی عناصر لازم برای اجرای اولویتها برای توسعه اقتصادی پایدار میپردازد.