پدرام روشن؛ از دانشگاه زیرزمینی بهاییان تا ساخت اولین کامپیوتر کوانتومی
تازگی گوگل در مقاله منتشر شده در مجله علمی نیچر، اعلام کرد که در ساخت کامپیوترهای کوانتومی که به آن "برتری کوانتومی" میگوید، موفقیت بزرگی به دست آورده
تازگی گوگل در مقاله منتشر شده در مجله علمی نیچر، اعلام کرد که در ساخت کامپیوترهای کوانتومی که به آن "برتری کوانتومی" میگوید، موفقیت بزرگی به دست آورده، دستاوردی که میتواند منتهی به ساخت کامپیوترهایی شود که قادرند دادهها را هزاران بار سریعتر از کامپیوترهای کلاسیک پردازش کنند و محاسباتی را به سرعت انجام دهند که با تکنولوژی کنونی انجامش هزاران سال طول میکشد.
به گفته گوگل، تیم تحقیقی این شرکت به سرپرستی دکتر جان مارتینیز توانست با پردازشگر کوانتومی یک محاسبه خاص را در ۲۰۰ ثانیه حل کند، محاسبهای که با یک ابرکامپیوتر طبق تخمین گوگل، ده هزار سال طول میکشد تا انجام شود.
پدرام روشن، ایرانی تبار، یکی از محققان تیم سخت افزار کوانتومی گوگل است. او مسئول انجام بخشی از کارهای سخت افزاری پروژه مانند درست کردن تراشه پردازنده و کالیبره کردن و کنترل آن بوده است. او همچنین در برخی مسئولیتهای مدیریتی پروژه بر عهده او بودهاست.
پدرام روشن متولد سال ۱۳۵۶ است. او فرزند فیضالله روشن از مدیران جامعه بهایی ساری است که بارها زندانی شدهاست. پدرام روشن مانند بسیاری از جوانان بهایی همواره در طول تحصیل در مدرسه با تبعیض مواجه بودهاست.
او به دلیل بهایی بودن اجازه ورود به دانشگاه را نیافت و مجبور شد در دانشگاه زیرزمینی بهاییان درس بخواند. آقای پدرام در نهایت در سال ۲۰۰۱ به آمریکا رفت و آنجا تحصیلش را ادامه داد. او بین سالهای ۲۰۱۱-۲۰۱۴ در مقطع فوق دکتری در رشته فیزیک کوانتوم در دانشگاه سانتا باربارا در کالیفرنیا به پژوهش مشغول بود و به تیم تحقیقی دکتر جان مارتینیز پیوست. این تیم در سال ۲۰۱۴ به گوگل برای ساخت کامپیوتر کوانتومی ملحق شد.